Gulyás várhatóan lemond a Fidesz-alelnöki posztjáról

D SOS20190731009
2019.07.31. 10:27

A kormány utolsó nyári ülését tartotta kedden, a következő ülésük 21-én lesz – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a következő fél évet előre tekintették át.

Elsőként azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök holnap találkozik Ursula von der Leyen megválasztott, decemberben hivatalba lépő európai bizottsági elnökkel, hogy első ízben négyszemközt tárgyaljanak. Gulyás ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy von der Leyen jelölését, és a megválasztását is támogatta a magyar kormány, és meglehetősen optimisták von der Leyen első nyilatkozatai nyomán is.

Ugyanakkor Gulyás azt is mondta, a jelenlegi, leköszönő Európai Bizottság már nem változtat politikáján, ezért további támadásokat intézett a magyar kormány ellen, mind a Stop Soros, mint pedig egy európai bírósági ítélet nyomán a menedékkérőkkel kapcsolatos eljárás ügyében. Ezekben az ügyekben az új igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak "van mandátuma", mondta a kancelláriaminiszter.

Gulyás szerint a kormány áttekintette a gazdasági helyzetet, amely alapján természetesen kiváló foglalkoztatási adatokat tapasztalhattak, persze vannak Magyarországon területi különbségek, mégis 2010 óta jelentős a foglalkoztatás mértékének javulása.

A miniszter szerint már meg is jelent a kormányhatározat, mellyel 32 milliárd forintos pluszforrás áll az átalakított akadémiai kutatóhálózat rendelkezésére.

Gulyás válaszolt az Indexnek

Gulyás az újságírók kérdéseire az alábbi válaszokat adta:

  • Ma sem tudnánk jobb döntést hozni, minthogy Trócsányi László volt igazságügyi minisztert jelöltük az új Európai Bizottság magyar tagjává, jelentette ki Gulyás a magyar biztosjelölt esetleges visszautasítását érintő felvetésre érdemben nem is reagálva.
  • Senki nem engedélyezte és nem is kellett, mivel nem katonai légijárművel szállították azokat az orosz harckocsikat, amelyek magyar légtéren keresztül jutottak el Szerbiába. A magyar légtérbe való belépéshez kell engedély, de mivel nem volt arról előzetes tájékoztatás, hogy hadi eszközöket szállítanak ezeken a légi járműveken, Gulyás szerint a kormánynak előzetesen nem volt lehetősége erről bármilyen döntést mérlegelni, az Oroszországot érintő, európai uniós szankciók tekintetében sem.
  • Gulyás most péntektől, várhatóan Franciaországba utazik majd nyaralni (méghozzá autóval), Orbán Viktor miniszterelnök nyaralásáról viszont nem ad felvilágosítást.
  • A miniszter szerint Orbán és von der Leyen találkozóján bármiről szó lehet, és várhatóan a miniszterelnök nem fogalmaz meg elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy az egyes bizottsági tisztségekre ki, mely ország biztosjelöltje kerül, mert tiszteletben tartják a megválasztott bizottsági elnök jogát erre.  "azt a jogát senki sem vitathatja el Ursula von der Leyennek, hogy ő válogassa meg a bizottsága tagjait".
  • Gulyás Gergely Tóbiás József ügyét annyival kommentálta: "én a saját munkámat nem tudnám Teneriféről ellátni". Szerinte a Fidesz frakciójában az elképzelhetetlen lenne, hogy valaki egy hónapon keresztül "távmunkában" lássa el a feladatait.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI
  • A miniszter nem tudott arról felvilágosítást adni, hogy Orbán Viktor és az Európai Bizottság megválasztott elnöke tárgyalnak-e a magyar kormány ellen indult jogállamisági eljárásról. Gulyás megismételte az idevágó kormányzati álláspontot, és visszautasította az eljárást.
  • Hogy Trócsányi László milyen bizottsági posztra pályázik, azt a kormány nem kívánja befolyásolni, "mi a miniszter úr igényeihez igazodunk", mondta legalábbis félmosollyal Gulyás.
  • A miniszter 50 százalék körüli esélyt ad arra, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad, szerinte ugyanis a kérdés sem az, hogy a magyar kormánypártot kizárják-e, hanem sokkal inkább az, hogy maradnak-e ebben az európai pártcsaládban. Szerinte a Fidesz többet ad a Néppártnak, mint fordítva, és a pártcsaládnak kell jövőt választani, amely alapján meghozhatják a döntésüket a kilépésről és a maradásról.
  • A Fidesz tisztújító kongresszusán Gulyás Gergely várhatóan lemond a párt alelnöki tisztéről, legalábbis ez következik abból, hogy a miniszteri poszt és a párttisztség összeférhetetlen a Fideszben, amire Gulyás úgy fogalmazott: "szeptemberben tehát vagy miniszter, vagy alelnök nem leszek, de kormányátalakítás tervéről nem tudok".
  • Nem tudok róla semmi rosszat mondani, fogalmazott egy, Kósa Lajos esetleges Fidesz-alelnökségét érintő kérdésre.
  • Gulyás Gergely szerint semmi sem történt, Orbán Viktor szerint érthetetlen a sajtó és az újságírók viselkedése, mert a magánrepülő a nemzeti szempontból fontos sporteseményekkel volt kapcsolatos, erre bármelyik országgyűlési képviselőnek joga van. "A magánútjait pedig maga intézi a miniszterelnök is. (...) Eldönti, hogy mivel akar utazni, kocsival, repülővel, vagy vonattal".
  • A magyar hatóságoknak a Microsoft-botrány kapcsán semmilyen hivatalos értesítés nem áll rendelkezésre, senki, semmivel nem kereste őket.
  • További lehetőség külföldről származó szennyvíziszap behozatalára nincs – jelentette ki a kormány idevágó döntését firtató kérdésre a miniszter. Addig érkezhet még ilyen, amíg a cégeknek érvényes engedélyük van erre, a legutolsó ilyen körülbelül fél év múlva jár le.
  • Az igazságot fogjuk leírni, ami az, hogy semmilyen éheztetés nem zajlik a tranzitzónában – mondta Gulyás, aki azt ismételgette, hogy Szerbia felé egyáltalán nem zárt a tranzitzóna, bármikor el lehet azt hagyni. Ezt követően a miniszter arról beszélt, hogy méltánytalan, minden valóságot nélkülöző politikai véleményekkel támadja Magyarországot a leköszönő Európai Bizottság, ebben változást remélnek az új testülettel.
  • Gulyás Gergely szerint számos olyan, súlyos emberi jogsértés történik napi szinten Finnországban, hogy ha egymást "vizsgálgatnánk" Európában, akkor ezekre is figyelmet kellene szentelni.
  • Újabb kérdésre Gulyás Gergely elárulta, biztos, hogy autóval megy, és egyetért azzal, hogy a magyar főváros repülőterén megengedhetetlen állapotok uralkodnak, mert azt a szocialisták eladták. A mostani kormány január elsejétől betiltja a fapados terminál jelenlegi formáját, és tovább tárgyal, további intézkedéseket tervez a repülőtéri, áldatlan állapotok felszámolása érdekében. Az üzemeltető Budapest Airport is kapott a kritikákból, Gulyás szerint a legjobb az lenne, ha eladnának mindent. Szerinte ez az ügy világosan megmutatja, mi a választások tétje, mert lehet az emberek, a nemzet érdekeit teljességgel figyelmen kívül hagyó kormánya, és olyan is, amely megoldja a gondjait.
  • Az biztos, hogy a kormánynak döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy ha a nyugat-európai gazdaság lassul, azt megfelelő módon tudjuk ellensúlyozni, mondta Gulyás az Orbán Viktor által Tusnádfürdőn bejelentett gazdasági akcióterveket érintő kérdésre.
  • Az Index kérdésére, hogy definiálná az Orbán Viktor által Tusványoson említett keresztény szabadság kifejezést, Gulyás egy példát mondott. A kormány támogatja a családokat, kidolgozta a családtámogatási rendszert, és bár a kormány a mindennapi élet tekintetében senkinek nem akar tanácsot adni, de lehetővé akarja tenni, hogy minél többen igénybe vegyék az ő felfogásuk szerinti támogatásokat. Gulyás szerint az illiberalizmus szót félreértelmezték, ezt próbálta most tisztázni a miniszterelnök Tusványoson.
  • Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatását már régen fixálták. Azt, hogy Szijjártó Péter kedden miért nem tudott találkozni a német külügyminiszterrel, tőle kellene megkérdezni. Gulyás Gergely ellenben a Maccabi játékokon találkozott minisztertársával, ő fogadta a német delegáció tagjait.
  • A trieszti kikötő kialakításáról azt mondta, hogy exportvezérelt országként rendkívül fontos kikötőhöz jutni. Arról, készült-e hatástanulmány a kikötő megvásárlásának megtérüléséről, a külgazdasági és külügyminisztériumhoz irányított mindenkit. Pedig szakértők szerint gazdasági szempontból nem világos, hogy mi értelme van a trieszti kikötőnek, az az adriai kereskedelem a kormánytól függetlenül is virágzik, a magyar cégek pedig rettentő olcsón tudnak exportálni Ázsiába a jelenlegi piaci keretek között. A kormány által megvett terület nem tűnik alkalmasnak egy modern kikötő létesítésére. Gulyás maga még nem hallott ilyen kritikákat, de furcsállja őket.
  • Nem lesz nemzeti konzultáció és plakátkampány az önkormányzati választásokig, és a kormány ügyel arra, hogy a kormányzati, illetve a pártos plakátkampányok ne keveredjenek. A Nemzeti Konzultációs Központ vezetéséért, így az ilyen konzultációs kampányokért is felelős miniszteri biztos, Molnár Balázs idő előtti (egy évvel korábbi) távozása nem azt jelenti, hogy ne lenne több nemzeti konzultáció, hanem hogy október 13-ig nem lesz, ismételte meg kérdésünkre. Hollik István kormányszóvivő ezt kiegészítve azt mondta az Indexnek, hogy a felmentést azt indokolta, hogy Molnár Balázsnak egészen egyszerűen most nem volt feladata, miután már lezárták a családvédelmi akcióterves konzultáció adatainak feldolgozását és a megvalósítást, új konzultációról pedig még nem született kormánydöntés. A menesztés hátterében tehát más ok nem állt.
  • Mintegy kétharmada légkondicionált a műtőknek, egyharmada nem – mondta az idevágókérdésre Gulyás Gergely. Szerinte nem elfogadható, hogy a műtőkben ne legyen légkondicionálás, és noha az ország teljesítőképességéhez mérten sokat fordít a kormány az egészségügyre, ezt a problémát előrébb kell venni és meg kell oldani.
  • Újabb kérdésre Gulyás Gergely német belpolitikai folyamatok elemzésébe kezdett, szerinte az ottani politikai folyamatok hatására végezetül Magyarország felértékelődhet a német gazdaság számára.
  • A kormány tiszteletben fogja tartani az Országgyűlés ezzel kapcsolatos döntését, reagálta Gulyás arra, amit Kósa Lajos egy nappal korábban már lényegében megerősített: a kormánypártok azt fogják kezdeményezni, hogy október 14-én kezdődjön az őszi parlamenti ülésszak. A miniszter szerint az országgyűlési képviselők, hiába a fizetésemelés, hiába a lerövidített parlamenti ülésszak ellenére is dolgoznak, sőt, az újságírók felelőssége, hogy ezt akként láttatják-e, hogy ez idő alatt nem dolgoznak a honatyák. Szerinte az országgyűlési képviselőség heti hétnapos munka, választókerületi jelenlétet követel, nem a parlamenti jelenlét ma a legfontosabb feltétele ennek.
  • Olyan országokban, ahol az antiszemitizmus térnyerése napi szintű probléma, megfogalmazódnak kritikák Magyarországgal szemben, ahol megvalósult zsidók és nem zsidók békés egymás mellett élése, mondta a kormány antiszemitizmusáról szóló, több közéleti szereplő által megfogalmazott és a nyugat-európai közbeszédben gyakran hallható vádakra reagálva.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)