Gulyás Gergely: Ez egy nyílt, nyers, brutális hatalmi küzdelem

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

Vége
ZS 3315

A legfontosabbak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergely szerint legutóbb 800-900 forint lett volna a benzin litere, ha nem vezetik be akkor az ársapkát, ezektől az összegektől még messze vannak. A miniszter hosszú távon nem számol azzal, hogy ilyen magas szintre jutna a benzin ára.

  • A Telex Bayer Zsolt nagyapjának ügyéről is kérdezte Gulyás Gergelyt, a miniszter elmondta: az ügyre reagálva Bayer Zsolt írt egy „egészen kiváló cikket”, és mindennel egyetért, amit abban leírt.

    Majd kifejtette, hogy senkit sem lehet büntetni azért, ha valami olyat tett az édesapja, azért nem felel.

    Lehet ezen változtatni, csinálhatunk ilyet, de abból nem mi fogunk rosszul kijönni

    – tette hozzá a miniszter. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a baloldal várható legesélyesebb miniszterelnök-jelöltjének a nagyapja

    egy kommunista tömeggyilkos volt.

    Gulyás Gergely szerint Bayer Zsolt egy teljesen korrekt, egy őszintén szembenéző cikket írt. A miniszter megjegyezte: ilyet még Dobrev Klárától nem látott. A telexes újságírótól érdeklődött, hogy kérdezte-e már a DK-s politikust, majd javasolta, hogy 

    Dobrev Klárát is kérdezze meg a nagyapjáról.

    Az ügynökakták témájában Gulyás Gergely arról beszélt, hogy azok nem léteznek, hanem állambiztonsági dokumentumok vannak, amelyeket ki lehet kérni, meg lehet tekinteni. Az aktákat azonban sok esetben meghamisították, illetve az ügynökök között volt olyan, aki megvetésre érdemes, de vannak olyanok, akik életükben nem ártottak senkinek sem, csak kényszerítették őket arra, hogy aláírják a beszervezésüket. „Ők nem elkövetők, hanem áldozatok” – jelentette ki Gulyás Gergely. Felidézte, hogy Csurka István is ilyen áldozat volt.

  • A Kétfarkú Kutya Párt nyomkövetőt tett a nemzeti konzultáció egyik borítékjába, a párt szerint még a postán volt a határidőig feladott boríték, amikor a kormány már kihirdette a konzultáció eredményét.

    Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy „nyitunk a Kormányinfónak egy infantilis részt is”. A miniszter világossá tette, hogy adtak egy tájékoztatást a beérkezett ívek alapján az akkori állapotról, ami még nem a végeredmény volt.

  • A svéd NATO-csatlakozás ügyében Gulyás Gergely elmondta, Magyarország semmiképpen sem ellenérdekelt, ha „többen vagyunk, erősebbek vagyunk”, de érdemben a svéd csatlakozás nem növeli a NATO összkatonai képességét. Azt is hozzátette a svédekkel kapcsolatban, hogy a szövetségesek között bizalom kell, és azt szükséges helyreállítani.

  • Gulyás Gergely a svéd NATO-csatlakozás ügyében leszögezte, hogy nem zsaroltunk, és nem szabtunk feltételeket, azt mondták, hogy most is szövetségesek az EU-ban, és egy olyan szövetségbe is belépne Svédország, ami arról szól, hogy kölcsönösen, ha kell, katonai erővel is megvédik egymást, ez bizalmi kérdés, ezért van szükség a bizalom helyreállítására.

  • Antifa ügyben Gulyás Gergely elmondta: meghallgatták a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter tájékoztatását a kormányülésen. Az illetékes szervek a jövőben is meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a szélsőjobboldaliak és a szélsőbaloldaliak határátlépésével kapcsolatban.

  • A visszatartott uniós forrásokról Gulyás Gergely úgy fogalmazott, tárgyalnak, mindig küldenek javaslatokat az Európai Bizottságnak, de azzal az illúzióval mindenki számoljon le, hogy bármilyen jogállami eljárás zajlik, ez egy nyílt, nyers, brutális hatalmi küzdelem, amiben ártani akarnak Magyarországnak, a problémája a bizottságnak politikai.

  • Gulyás Gergelyt megkérdezték, hogy miért Orbán Gáspárt, a miniszterelnök fiát küldték a csádi misszió keretében tárgyalni, nem visszás-e ez. A miniszter elmondta, hogy a honvédelmi miniszter dönt arról, hogy kit milyen feladatra jelöl ki. Azt is mondta Gulyás Gergely, hogy sok hely van a világon, ahová vágyik, de Csád éppen nem az. Nem tartja visszásnak, ha Orbán Gáspár a csádi tárgyalódelegáció tagja.

  • Az Integritás Hatóság kifogásolta a vagyonnyilatkozati rendszert, hiányosságokat tárt fel. Gulyás Gergely elmondta: meg kell nézni minden javaslatot, de a magyar rendszer az EU kritériumainak megfelel, az egyik legteljesebb körű nyilatkozati rendszer Európában. A miniszter szerint meg kell nézni, hogy mi van az EP-képviselők nyilatkozatában, azt is hozzátette: a legtöbb információ a magyar vagyonnyilatkozati rendszerből ismerhető meg.

  • A sóskúti lakossági fórum és akkumulátorgyár ügyében (dühös tüntetők szakították félbe a fórumot) Gulyás Gergely elmondta: elfogadhatatlannak és helytelennek tartja azt, ami a közmeghallgatáson történt.

    Ha a közmeghallgatást egyesek szétverik, akkor nehéz megtartani. […] Így nehéz párbeszédet kezdeményezni és végképp azt hiányolni

    – vélekedett a miniszter. Mindent elolvasott a beruházásról, szerinte nem merül fel olyan kockázat, ami miatt a beruházástól félni kell.

  • Sajtóhírek szerint Giorgia Meloni is érdeklődött Orbán Viktornál az olasz nő magyarországi fogvatartási körülményeiről. Gulyás Gergely elárulta, az olasz miniszterelnök szerda este beszélt a magyar kormányfővel, a beszélgetés nagy része az uniós csúcsról szólt, de a miniszter úgy látja, Olaszországban „sincs sokkal jobb állapotban a sajtó, mint Brüsszelben”, „hisztéria” lett az ügyből, ezért érdeklődött Meloni a témáról, amiről Orbán Viktor tájékoztatást adott.

  • Gulyás Gergelyt kérdezték arról is, hogy Orbán Viktor Brüsszelben meglátogatta a tüntető gazdákat. A miniszter, ha jól tudja, Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel volt egyeztetése Orbán Viktornak, oda tartva, nem megszervezett módon találkozott a gazdákkal.

  • Miért nem nyújtották még be a korábban ígért gyermekvédelmi törvényt? Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: elég szigorú már a szabályozás, európai viszonylatban jól áll Magyarország, de nem zárható ki, hogy még tökéletesebb legyen a törvény.

  • Az uniós csúcson megvan a megállapodás, egyhangú volt a döntés, nem ment-e szembe a kormány a konzultáció 7-es pontjával („Brüsszel még több pénzt akar Ukrajna támogatására”; a többség azt támogatta, hogy ne adjanak több pénzt Ukrajnának). Gulyás Gergely utalt rá, hogy a konzultációban az is benne volt: „Úgy kérnek Magyarországtól további hozzájárulást, hogy hazánk jó ideje nem kapja meg a neki szerződés szerint járó uniós pénzeket.” A miniszter azt mondta, hogy az uniós pénzek egy részét már megkapta az ország, és a kormány tovább tárgyal, szerinte az uniós csúcson való döntéssel nem mondtak ellent a nemzeti konzultációnak.

  • Az év eleji 20 után újabb 12 kórházban jelentették be egyes ellátások leállását. Mivel magyarázza ezt a kormány, mi állhat a humánerőforrás- és az eszközhiány hátterében, és mit kívánnak tenni? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter kiemelte, az ezzel kapcsolatos hírek és a valóság között általában nincs teljes összhang. Januárban 38 kijelölés volt összesen, kijelölés az is, amikor egyetlenegy ellátástípus máshol van. A 38-ból nyolc néhány órára, öt darab egy napra. Két hónapnál hosszabb kijelölés összesen három van. Gulyás Gergely azt reméli, hogy ezek átmeneti nehézségek, amelyek lehet, abból a szerinte jó döntésből fakadnak, hogy a bérnővéri szolgálatot kivezetik.

  • Február 1-től Pest és Fejér vármegye is csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez, így már csak Budapest maradt. A fővárosban mikor történhet meg az átállás? – kérdeztük a minisztertől.

    Gulyás Gergely szerint az idei év második felében vagy a jövő évben Budapesten is megtörténhet az átállás, de a fővárosban a legkönnyebb az ügyeleti ellátás biztosítása, sok ügyeletes kórház van. A miniszter úgy látja, bevált az új ügyeleti rendszer, gyorsabb és jobb a színvonal.

  • Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke évértékelő beszédében azt mondta: „mi igényt tartunk Kárpátaljára”. Mi a véleménye erről a kijelentésről? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter leszögezte, Magyarország betartja nemzetközi jogi kötelezettségeit, és felelőtlenek az ilyen kijelentések.

  • Mikor jelentik be a Fidesz európai parlamenti listáját? Gulyás Gergely elárulta, jövő héten dönt róla a Fidesz-elnökség. Az elnökség javaslatot tesz, a választmány fogadja el, utána azonnal nyilvánosságra hozzák, valamikor februárban. A korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter lesz a listavezető.

  • Garantálja-e azt a kormány, és ha igen, meddig, hogy nem csökkentik a Pest-vármegyebérlet árát? Amennyiben ez megtörténne, mindenki vármegyebérlettel utazna Budapesten, és megszűnne vagy legalábbis radikálisan lecsökkenne a BKK bevétele. A megállapodás tartalmaz-e olyan garanciát, hogy ez nem fog megtörténni? – kérdeztük a minisztertől.

    A tárcavezető kijelentette: nem szeretnének negatív ígéreteket tenni. Gulyás Gergely szerint a kérdés rossz nézőpontból közelít, az jó, ha csökken a közlekedés ára, függetlenül attól, hogy milyen járatokról beszélnek. A MÁV és a Volán költségvetési helyzetében nem tudja megígérni, hogy csökkentik az árakat, de arra nem állítanak garanciákat, hogy nem lehet csökkenteni az árakat, mert egyébként mindenkinek ez az érdeke. A bevételek alakulását másodlagos kérdésnek tartja, az elsődleges a lehető legolcsóbb és a legjobb színvonalú közlekedés.

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre ismét a pedagógus-szakszervezeteket kritizálta, kijelentette róluk: általában nem mondanak igazat. Azt is mondta, hogy a PDSZ-nek nem kell hinni, ha rajtuk múlt volna, akkor semmilyen béremelése sincsen a pedagógusoknak.

  • A Fidesz főpolgármester-jelölésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: márciusig jelölni fognak a kormánypártok. Potenciálisan mindenki versenyben van, aki alkalmas lehet a főváros vezetésére, szerinte a mostani városvezetés teljesítménye alapján sok potenciálisan alkalmas jelölt jöhet szóba. Arra a kérdésre, hogy felmérés szerint Vitézy Dávid már most előzheti a fideszes jelöltet, a miniszter kijelentette: „Egy olyan jelöltet nehéz mérni, akit még nem is jelöltek.”

    Megkérdezték Szentkirályi Alexandrát, hogy vállalná-e a jelöltséget. Nem érkezett hozzá semmilyen kérés, olvassa a találgatásokat, érthetőnek tartja ezeket, jólesett neki, amit Tarlós István mondott róla, de a kormányszóvivői munkájára koncentrál.

  • A svéd NATO-csatlakozás ügyében Gulyás Gergely elmondta: támogatják a csatlakozást, a fontos az, hogy majd akkor szavazzanak erről, ha többség van hozzá az Országgyűlésben, ehhez bizalomerősítő lépésekre van szükség, hogy a képviselők jó szívvel szavazzák meg a ratifikációt. A svéd miniszterelnököt szeretettel várják Budapestre.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely az uniós csúccsal és az ukrajnai támogatással kapcsolatban elmondta: nem akar tippelni, hogy mi lesz a döntés és a tárgyalások vége; csekély esélyt lát arra, hogy a döntésnél a miniszterelnök kimegy egy kávéra (mint az a tavalyi csúcson történt).

  • Gulyás Gergely a kitörés napi túráról elmondta, nem könnyű megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőségesek érkezzenek, de azon vannak, hogy meg tudják akadályozni. Budapest ma a béke szigete Európában, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy így is maradjon.

  • Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára költözéséről Gulyás Gergely kérdésre elmondta: kevésbé érdekli, hogy hova költöznek, a szégyen az, hogy abban a villában laktak, amit zsidóktól koboztak el. A miniszter megjegyezte: az nem meglepetés, hogy Gyurcsány Ferencék luxusban élnek.

  • A nemzeti konzultáció eredményével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a kormány erejét az uniós vitákban mindig az adja, hogy a magyar választók többsége mellettük áll. A részvétel megerősítést jelent a kormány politikájának.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a Lánchíd-botrányról és Karácsony Gergely álláspontjáról elmondta: nehéz elhinni, hogy a városháza tudta nélkül ez a korrupciós ügy megvalósulhatott volna, súlyos korrupció történt, hídpénzt szedtek, ráadásul a Jobbik főpolgármester-jelöltje és az ATV hozta elő először ezt az ügyet. Mennyire lehet komolyan venni azokat a Soros-szervezeteket, amelyek a Lánchíd-beruházást átvilágították? – tette fel a kérdést a miniszter. Hozzátette: a Soros-szervezeteknek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha a baloldalról van szó.

  • A Budapest–Belgrád vasútvonalról Gulyás Gergely elmondta, hogy épül, az a reményük, hogy ebben a ciklusban már használhatják a vonatok.

  • Gulyás Gergely kommentálta Walter Katalin BKK-vezérigazgató pulykázós szavait. A miniszter szerint utoljára az emberekről így az MSZP–SZDSZ-kormány időszakában gondolkodtak és beszéltek, ez valamivel még durvább a stílust tekintve. Gulyás Gergely úgy látja, ha valakinek fontosak a tömegközlekedést használók, ha a főpolgármester így gondolná, akkor magától is azonnal menesztette volna a BKK vezérigazgatóját, aki fel is ajánlotta távozását, de Karácsony Gergely nem fogadta el.