Nyártól 300-szoros is lehet a parkolási bírság

2009.04.24. 15:23 Módosítva: 2009.04.24. 15:23

Június 1-től változnak a parkolás szabályai Budapesten, ha a fővárosi közgyűlés a jövő héten elfogadja az új parkolási rendeletet. Átlagosan 27 százalékkal növekednek a parkolási tarifák, növekednek a pótdíjak, bevezetik az 5 perc türelmi időt és a havi egy hibázási lehetőséget, bővítik a fizetős zónákat, valamint júniustól az összes új automata elfogad papírpénzt és bankkártyát is.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón elmondta, hogy április végén tárgyalja a fővárosi közgyűlés az új parkolási rendeletet. A tervezetet a fővárosi kabinet már elfogadta. Az új jogszabály közgyűlési támogatás esetén június 1-től hatályba is lépne.

parkol1

Átlagosan 27 százalékkal emelkednének a parkolási tarifák. Ez a legdrágább zónában (a Várban és a Margit-szigeten) 580 Ft/órás, az átlagos zónákban egy BKV-jegynyi, 290 Ft/órás díjat jelentene. A parkolási bevételek, amik eddig a fővárosi „nagy kalapba” folytak, nyártól külön erre elkülönített keretbe folynak majd, amelynek felhasználását egy tíz civil szervezetet tömörítő tanács felügyelné.

A várakozás szerint a bevétel évi 3-5 milliárd forint lehet, amit P+R parkolók, kerékpárutak építésére és hasonló célokra fordítanának. A tervek szerint a keretbe folyna még a kerületi önkormányzatok parkolási bevételeinek nagy része is.

Növekedne a pótdíjszorzó is, a 30 napon túli tartozástól úgy tántorítanák el az autósokat, hogy a parkolási díj 50-szeresére emelnék a bírságot, ha pedig valaki mozgáskorlátozott parkolót foglalna el jogtalanul, a pótdíj a parkolási díj 300-szorosa lesz, ami meghaladhatja a 100 ezer forintot is.

A tervek szerint még több kerékbilincset használnak majd, és visszatérnek az úgynevezett lopóautók is, amelyek rendőri felügyelet mellett szállítják el a tilosban parkolókat. Az elszállítás technikáját biztonságossá teszik, így nem fordulhat elő többet az, hogy az elszállított autó gazdája a bírságot többszörösen meghaladó kártérítést követel szállítás közben megsérült autójára.

Bevezetik az 5 perc türelmi időt, amit a visszaélések elkerülése végett viszont csak havonta egyszer vethet be az autós a parkolóőrnél. Ugyanígy havonta egyszer elfogadják majd a társaságok, ha az autós külső körülményekre hivatkozik, például, hogy azért nem fizetett, mert biztos lefújta a szél a szélvédőről a mikuláscsomagot.

A Nagykörúton belül a belső kerületek kérésére 18 óra helyett 20 óráig tart a fizetési kötelezettség, az ott lakók ugyanis panaszkodtak, hogy hat óra után sincs szabad parkolóhely a házuk előtt.

parkol2

A parkolási rendszert koordináló Parking Kft belefogott a P+R parkolók építésébe is, a városon belül is több helyen (a XV. és a XXII. kerületben), valamint a városon kívül a HÉV megállókban is épülnek hamarosan, a kivitelezési pályázatokat már kiírták. Ezenkívül 11 mélygarázs építését is előkészítették.

Bővítik a fizetős zónákat is, az újonnan kihelyezett parkoló automaták viszont június 1-től már elfogadják majd a papírpénzt és a bankkártyát is, és ilyenek lesznek a folyamatosan cserélt jelenlegiek is a használati idő lejárta után. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új típusú automaták nem lesznek drágábbak a mostani fapadosnál, mert a finanszírozásba beszállhatnak az érintett pénzintézetek is, hiszen a tranzakciós díj miatt nekik is megéri.

A rendeletet korábban az Emberibb Parkolásért Mozgalom élesen kritizálta. Hagyó válasza szerint a rendelet előkészítése során többször egyeztettek a civilszervezetekkel, köztük az EMPAMO-val is, javaslataikat is beépítették a rendeletbe. Az ötperces türelmi időt például a szervezet ajánlása szerint vezették be.