Titokzatos pályajavítás a 3-as metrón

2009.08.05. 09:53
Az éjszakai pályakarbantartást nem tudták befejezni, kisiklásveszélyt jeleztek a délutáni csúcsra.

Délelőtt 10.00 órától 20 percen át nem közlekedik a 3-as metró, áll abban a szűkszavú közleményben, amelyet a BKV juttatott el az Indexhez.

Mint megtudtuk, az éjszakai pályakarbantartást nem tudták befejezni a vonalon, ezért már reggel félóra üzemszünettel indult a nap, és délelőtt is le kell zárni a vonalat 20 percre, mert kisiklásveszélyt jeleztek a délutáni csúcsforgalomra, ha nem végzik el a munkát. A javítást végül 10 óra 55-kor, az ígérthez képest 35 perces csúszással fejezték be.

A BKV közleménye szerint a 3-as metró Kálvin téri állomásán végzendő rendkívüli pályakarbantartási munkák miatt szerdán délelőtt 10.00 órától előreláthatólag 10.20-ig a Deák Ferenc téri és a Nagyvárad téri állomások között egyik irányban sem közlekedik a metró.

A két állomás között metrópótló autóbuszok közlekednek, amelyek a szokásos metrópótló autóbusz megállóhelyeken állnak meg. A metrópótlók a Ferenciek tere megállót nem érintik, ehelyett az Astorián található metrópótló autóbusz megállóhelyen lehet felszállni rájuk. Az érintett metrópótló megállókban a BKV munkatársai is tájékoztatást adnak a módosult forgalmi rendről.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának a tagja az Indexnek elmondta, hogy hosszú évek alatt nem volt ilyen esetre példa. Hozzátette, hogy a BKV szakemberei éjszakai karbantartást végeztek a 3-as vonalon de nem tudták reggelre befejezni. Ezért reggel félóra üzemszünettel indult a nap.

Vitézy úgy tudja, hogy a 10 órai karbantartást azért kell elvégezni, mert ellenben a délutáni csúcsra kisiklásveszély állhat fenn. Véleménye szerint alapos és részletes belső vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy emberi mulasztás vagy műszaki szükségszerűség miatti leállás történt.

A BKV sajtóosztálya a részletek iránt érdeklődő Indexet a diszpécserhez irányította, aki viszont azt közölte, hogy műszaki téren nem, csak forgalmi ügyekben tud felvilágosítást adni. Eszerint a metró pótlására 24 autóbuszt állítanak be részben tartalékból, részben a környék vonalairól. Főleg 4-es 6-os villamospótló és 7-es buszok vonalát érinti az elvonás, ahol ezért ritkább járatokra és nagyobb tumultusra kell számítani.

BKV: a sín alja elvált a vasbeton alaptól

A BKV délután juttatta el a következő közleményet az Indexhez: "A 3-as metró Kálvin téri állomásán utas- és forgalombiztonsági okokból elvégzett rendkívüli pályakarbantartási munkák miatt ma rövid időre szünetelt a metróközlekedés. A metró pályafenntartás szakemberei a mai éjszakai üzemszünet folyamán hibaelhárítást hajtottak végre a Kálvin tér peron melletti szakaszán.

A sínszálat tartó, úgynevezett magánaljak elváltak a vasbeton alépítménytől. Azonnali javítás hiányában az ilyen jellegű hiba hosszabb távon további állapotromlást eredményezhet, egy-egy alj leválása után a környezetében lévő többi rögzítés is megsérülhet a nagymértékű terhelés miatt.

Az éjszakai hibaelhárítás során szakembereink az érintett sínszálat kiemelték helyéről, az elvált magánaljakat újra ragasztották, majd a sínszálat visszahelyezték és rögzítették. Az üzem megindulása előtt derült ki, hogy a ragasztás nem kötött meg kellőképpen, ezért a környezetében lévő sínvégeket ideiglenes hevederes kötéssel erősítették meg. Az ideiglenes megoldás miatt folyamatos felügyeletet tartottak, valamint 5 km/óra sebességkorlátozást rendeltek el. A felügyelet során látható volt, hogy az ideiglenes hevederes átkötés a nagy terhelést nehezen viseli még ennél az alacsony sebességnél is.

A biztonság érdekében úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg a következő üzemszüneti időszakot, hanem a reggeli csúcsforgalom befejeztével rövid időre leállítjuk a forgalmat az érintett szakaszon, és a hevederes kötést nagyobb terhelésre módosítjuk. Kisiklás veszély nem volt, az ideiglenes heveder felhelyezésével éppen annak a veszélyét előztük meg.

A megerősített hevederes átkötés megfelelő biztonsággal, és sebességkorlátozás nélkül alkalmas a nap folyamán a további közlekedésre. Természetesen az éjszakai üzemszünetben a hibát véglegesen javítjuk."