Felmond a 4-es metró projektigazgatója

2011.01.31. 11:58

Távozik a DBR Metró Projekt Igazgatóság éléről Klados Gusztáv, mert szerződését állítólag sokkal rosszabb feltételek mellett akarták megújítani - értesült a Figyelő.

Tarlós István főpolgármester viszont azt mondja:Klados maga kérte menesztését, mert Kuala Lumpurba akar menni egy ottani alagútépítésen dolgozni.

A 4-es metró projektigazgatóságán több forrásból megerősített információ szerint Klados Gusztáv egyelőre bejár, de helyette Guba János, általános projekt-igazgató helyettes viszi az operatív ügyeket.

Klados Gusztáv
Klados Gusztáv

Tarlós István főpolgármester azonban egy más témában tartott sajtótájékoztatón közölte: soha nem volt Klados Gusztávval sem neki, sem a Budapesti Közlekedési Központnak vitája, ő maga kérte menesztését is, hogy el tudjon vállalni egy Kuala Lumpur-i alagútépítést. Május helyett - amikor lejárt volna a szerződése - a 4-es metró projektigazgatója így január 31-én távozik a DBR-től.

Klados Gusztáv a legjobban fizetett állami menedzserek közé tartozott, havonta 8,1 millió forintot keresett. Tavaly az fn.hu-nak a projektigazgató sérelmezte, hogy csak az újságokból értesült a BKV fölé rendelt új csúcsszerv, a Budapesti Közlekedési Központ létrehozásáról.

Klados Gusztáv munkáját ideiglenesen Kocsis István BKV-vezérigazgató veszi át, aki ezért külön fizetést nem kap.

Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság távozó vezetője szerint a BKV be tudja fejezni a 4-es metró kivitelezését, ehhez megvan a kellő tapasztalata a cégnek.

A projektigazgató elmondta, tavaly ősszel befejezték az alagútépítést, apróbb feladatok voltak még hátra, ezekkel is végeztek, így nem látta értelmét annak, hogy olyan munkálatokat (döntően gépészeti és elektromos munkák) vezessen, amelyekhez nem ért.

A BKV-nak innentől nagyjából ugyanazt kell csinálnia, mint a 2-es metró felújításánál, a műszaki szakértelem és tapasztalat megvan a BKV-nál, illetve az Eurometrónál is, amely a független mérnöki feladatokat látja el. Amit a DBR-nél nem tudnak, azt a BKV-nál tudják - tette hozzá.

Klados Gusztáv kitért rá: nem foglalkozott azzal, hogy mennyi a fizetése, korábban ugyanis azért vállalta el a feladatot, mert látta, hogy baj van, és tud segíteni. Az normális, ha eközben megfizetik az embert - tette hozzá.

Elmondása szerint új helyzet alakult ki, új városvezetés van új koncepciókkal, és mindehhez idomulni kell. Hangsúlyozta azt is, hogy nagyon jó személyes kapcsolatban volt Tarlós Istvánnal, és nem igaz, hogy vitáik lettek volna. "Felajánlottam a segítségemet, ha a későbbiekben probléma lenne" - mondta Klados Gusztáv.