Tarlós áthelyezné a szovjet emlékművet

2011.03.23. 07:46

A Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezéséről tárgyalna a moszkvai polgármesterrel Tarlós István, írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester viszont később azt nyilatkozta: jelenleg nem aktuális az emlékmű áthelyezése.

Tarlós Istvánt az újságírók a témában a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében kérdezték, ahol a városvezető arról beszélt, a kérdésben előbb a magyar Külügyminisztériumnak kell egyeztetnie. Utalt arra, hogy az ügy kormányközi egyezményeket is érinthet.

Mint mondta, ő maga nyilván nem fog diplomáciai bonyodalmakat okozni, ezért egyelőre a kérdésben érdemben nem is kíván nyilatkozni.
Jelezte ugyanakkor, hogy a gondolat felmerülésének van alapja.

Tarlós emlékeztetett arra, hogy az országzászló helyén áll ma a szovjet emlékmű, és arra is, hogy tudomásuk szerint a helyszínről a világháborús halottakat már áttemették. Véleménye szerint ha "ez a pálya netán szabad lesz", akkor konstruktív és kulturált egyeztetést lehet folytatni a moszkvai főpolgármesterrel, addig azonban, az előfeltételek teljesüléséig nem érdemes a kérdésről beszélni.

Nem ez lehet az egyetlen ilyen lépés

Nem ez lehet a fővárosi vezetés egyetlen szimbolikus lépése a közeljövőben, a Fővárosi Közgyűlés április 6-i ülésén átnevezné Széchenyi István térre a Roosevelt teret, a mostani Szabadság térből pedig Roosevelt tér lenne.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kedden azt mondta, Roosevelt semmilyen módon nem kapcsolódik a róla elnevezett tér mostani környezetéhez. Széchenyi István alkotásai, így az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás, viszont éppen itt találhatóak.

A mostani Szabadság térnek ugyanakkor azért lehet alkalmas a Roosevelt tér elnevezés, mert itt van az amerikai nagykövetség.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a névváltoztatás a fővárosi önkormányzat hatásköre, írja a Magyar Nemzet.