16 új díszpolgára van idén Budapestnek

2011.05.25. 11:06 Módosítva: 2011.05.25. 11:32

Rekordszámú díszpolgári címről döntött a fővárosi közgyűlés: összesen 16-an nyerték el a kitüntetést. 14 díszpolgárt a Fidesz, kettőt pedig az ellenzék javaslatára szavaztak meg. Az Index olvasói mást is kitüntettek volna.

Az idei díszpolgárok névsora: Balczó András öttusázó, Csukás István író, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kopp Mária, a SOTE főigazgató-helyettese, Kovács Kati énekes, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Elvis Presley amerikai énekes, Sánta Ferenc zenész, Skrabski Árpád demográfus-szociológus, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ági színművész és Lech Walesa volt lengyel államfő.

A díszpolgári listára felkerült az LMP és az MSZP jelöltje is, Csukás István és Szirtes Ági személyében. Csukás István egyébként magasan a legtöbb szavazatot kapta az Indexre feltett szavazáson is, ahol beterjesztő párttól függetlenül lehetett voksolni az összes szóbajövő jelöltre. Olvasóink egyébként díszpolgári címet adtak volna még Kürti Gábornak, a Critical Mass főszervezőjének, Tarr Béla filmrendezőnek, Psota Irénnek és Gálvölgyi Jánosnak is.

Idén rekordszámú díszpolgári cím született. Nem mindig volt ilyen sok kitüntetett, korábban öten-hatan kapták meg a magtasrangú elismerést, számuk a 2006-os választás után ugrott meg. Érdekesség, hogy Lech Walesát már jelölték egyszer néhány éve, de a szocialista frakció leszavazta a kitüntetését.

A tavalyi kör kuriózuma volt, hogy Demszky Gábor és Tarlós István közösen, ötven-ötven százalékban tett javaslatot a díszpolgárokra. Tavaly kapta meg ezt a címet például Tendzin Gyaco, a dalai láma is.

Hutiray Gyula, az új főpolgármester-helyettes (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Hutiray Gyula, az új főpolgármester-helyettes (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Délelőtt döntött a fővárosi közgyűlés arról is, hogy Hutiray Gyula személyében új főpolgármester-helyettes kezdi meg munkáját. Hutiray a beruházásokért, a kiemelt fejlesztésekért, az európai uniós ügyekért, projektmenedzsmentért, valamint városfejlesztési és városrendezési feladatok szakmai irányításáért fele majd, ő Tarlós István ötödik helyettese.