no

Senkiföldjén gazosodik az 56-os emlékmű

2011.07.20. 13:07

Az Ötvenhatosok terén álló emlékművön évente helyreállítják a rongálásokat, de a környék a fővárosé, állítja a miniszterelnöki hivatal. A főváros erről nem tud. A területet felverte a gaz, és spontán parkolóvá alakult. A MÉH-telepnek nevezett emlékművet a kultusztárca a Szoborparkba internálná, de a költöztetés lekerült a napirendről.

Méltatlan állapotok uralkodnak az Ötvenhatosok terén felállított emlékmű környékén, a fű kiszáradt, a kockaköveket felverte a gaz, a lámpákat ellopták, a területet parkolónak használják, írtuk néhány napja. A Főpolgármesteri Hivatal  akkor azt közölte, hogy 56-os emlékmű nem a fővárosi önkormányzat, hanem az állam tulajdonába tartozik, az FKF Zrt. ennek ellenére ismét soron kívül rendbe tette az emlékművet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium most válaszolt akkori kérdéseinkre. A válaszból az derül ki, hogy a 2006-ban épült emlékmű üzemeltetését és gondozását az állami Központi Szolgáltatási Főigazgatóság végzi, azonban az emlékmű körüli és alatti terület közterületnek minősül, így az a fővárosi önkormányzat kezelésében áll.

Az emlékművön a főigazgatóság minden évben helyreállítja a rongálásokat, karbantart és takarít. Ám mivel az emlékmű környezete közterület, annak fenntartása nem tartozik a hatáskörébe, így nehezen megoldható a megóvása a minisztérium szerint.

Ugyanígy nincs hatásköre főigazgatóságnak az autók parkolásának megakadályozására sem, de többször kezdeményezte  a XIV. kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályánál a parkoló autók megbüntetését. Az emlékművet megvilágító lámpákat ismeretlenek, illetve a görkorcsolyázók és gördeszkázók folyamatosan összetörik, ezek cseréjéről szintén a főigazgatóság gondoskodik. Egy lámpatest beszerzése  átlagosan 5-6 hetet vesz igénybe.

Megkérdeztük a fővárosi önkormányzathoz tartozó Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-t, hogy ha az emlékmű hozzájuk tartozik, miért hanyagolják el? Klug Lajos vezérigazgató erre azt válaszolta, hogy eddigi tudomásuk szerint az 56-os emlékmű és közvetlen környezete, illetve annak oszlopai közötti terület nem a főváros hatáskörébe tartozik.

Ennek ellenére a takarítást eddig is elvégezte az FKF Zrt. úgy, hogy arra a fővárosi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés nem biztosított forrást. Hozzátette: a takarítási munkákat továbbra is elvégzik és megpróbálják beszerezni azokat a dokumentumokat, melyek egyértelműen rendezik a tulajdonviszonyokat.

Az 56-os emlékmű egyébként mind a főváros, mind a kultusztárca begyében van. A 2010-es választások előtt Tarlós István az Indexnek azt mondta: “Valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van.”

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár pedig egy februári sajtótájékoztatón egy olyan tervről beszélt, hogy az előző kormányzat alatt felállított '56-os emlékművet lebontatnák, ezt azonban még nem hagyta jóvá a kormányzat. Az államtitkár szerint az emlékmű "szerencsétlen helyen és alakzatban" valósult meg, ezért azt tartaná helyesnek, ha az a Szoborparkba vagy a tököli, volt szovjet laktanya területére kerülne át.

Megtudtuk mindazonáltal, hogy az emlékmű költöztetése jelenleg nincs napirenden.