Államosíthatják a BKV-t

2012.01.17. 07:29

Egy átmeneti törvény alapján polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, ha a BKV csődje miatt veszélybe kerülne a fővárosi tömegközlekedés – írja a Népszabadság.

A főpolgármester szerint fogy az idő, és csak akkor menekül meg a BKV, ha gyors megegyezés születik a kormánnyal – ezt nyilatkozta Tarlós István a múlt héten. A fővárosi közlekedési cég megmentése érdekében szerinte gyors egyeztetésre van szükség, ám a kormány – például a befagyasztott támogatások folyósítása helyett – a hatályos szabályok szerint más utat is választhat – írja a Népszabadság.

A lap szerint egy tavaly elfogadott – az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény szerint egészen a jövő év végéig alkalmazandó – alkotmánymódosítás alapján „helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy helyi önkormányzat részére történő átadásáról törvény rendelkezhet”. Ennek alapján államosították a megyei önkormányzatok szinte valamennyi, illetve Esztergom város egyes intézményeit.

Semmi nem akadályozza tehát a kormányt abban, hogy a főváros tulajdonában levő közlekedési céget is egyszerűen állami kézbe vegye. Emellett polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, illetve a járművek karbantartását végző személyeket, akik így a sztrájkjogukat sem gyakorolhatnák. Ezzel persze a kormány a BKV üzemeltetésével kapcsolatos összes kockázatot – és a hitelállományt is – a nyakába venné, de a megyék és Esztergom esetében a kabinet ugyanezt vállalta.