Vitézy hatmilliójáról dönt a közgyűlés

2013.06.11. 06:37

35 millió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat a Nemzeti Vágtát, változik a kéményseprés díja, áment mondanak a képviselők a Közraktárakról szóló javaslatra, a Swietelsky követelését rendező szerződésre, Vitézy Dávid prémiumára és az újbudai Cseh Tamás szoborra, ezek a szerdai közgyűlés érdekesebb témái. Újra előkerül a taxisrendelet, és a Tormay Cécile utca ügye is, valamint jön a FÖRI.

Több vezérigazgatói prémiumról is dönt szerdán a fővárosi közgyűlés: Vitézy Dávidnak (BKK) az éves bér 40 százalékának a 80 százalékát lehet kifizetni, ami 6 millió 144 ezer forintot jelent, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 5 millió 568 ezer forintra jogosult, Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezérigazgatója pedig 5 millió 460 ezer forintot vehetne fel. Egy másik előterjesztésből kiderül, hogy a BKV idén kilenc milliárd forintos veszteséggel számol.

35 millió forint támogatást szán a főváros a szeptemberben a Hősök terén tervezett Nemzeti Vágta támogatására, és várhatóan zöld jelzést kap az újbudai önkormányzat által szorgalmazott, a Gellért térre tervezett egész alakos Cseh Tamás szobor is. Majoros István műve Cseh Tamást állva, gitárral a kezében, a dalokban is gyakran szereplő „ócska kabát, csőnadrág” megjelenítésével ábrázolja.

Változik a kéményseprés díja is, igaz egyelőre nem tudni, mennyivel, mert ez erről szóló javaslatot szerdán, a helyszínen osztják ki a képviselők között. Ugyanígy nem tudni pontosat a Közraktárak ügyének megoldására teendő javaslatról, valamint a 4-es metró építése közben felmerült kötbérkövetelést rendező Swietelsky-szerződésről sem.

Két hatalmas jelentőségű döntést is megszülnek még várhatóan a fővárosi képviselők: Budapest testvérvárosa lesz a vietnami Ho Si Minh város, valamint új, vicces neve lesz ezentúl a közterület-felügyelők (népi nevükön Tarlós-huszárok) szervezetének. Az új név az eddigi FKF helyett FÖRI (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) lesz.

Újra napirendre veszi a fővárosi közgyűlés a legutolsó ülésen elnapolt taxirendelet-módosítást, valamint a több tiltakozást kiváltó Tormay Cécil utca ügyét is.