Budapest felveszi a versenyt Barcelonával

2013.07.01. 18:26 Módosítva: 2013.07.01. 18:28
...legalábbis ami a 400 millió forintból megújult margitsziget zenélő szökőkutat illeti, melyet Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök adott át hétfő délután.

A zenélő szökőkút 400 milliós felújítása a Margitsziget revitalizációjának első lépése, a további fejlesztések között ingyenes wifihálózat kiépítése is szerepel. A kút játszani fogja a The Rolling Stonestól a Let Me Down Slow-t és a Simon and Garfunkeltől a Ceciliát is.

A Tarlós István által vezetett fővárosi önkormányzat korábban azzal érvelt a szökőkút felújítása mellett, hogy a vízmedence az évek során megsérült, a víz elkezdett több helyen szivárogni, a vízgépészeti berendezések pedig elavultak, valamint a szökőkút környezetének a rendezésére - új padokra, burkolatokra, gyepre - is szükség van. A kivitelezési költséget tavaly az LMP fővárosi frakciója kezdte el kifogásolni. A tervek átnézése után arra jutottak, bár az árazás reálisnak tűnik, de a beruházás fontosságáról nincsenek meggyőzve. A zenélő szökőkút átmérője 35 méter, vízfelülete ezer négyzetméternél is nagyobb és mintegy 400 köbméter vizet tartalmaz.

A hétfői átadón a politikusok beszédét a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fúvószenekara vezette fel, többek között a Csillagok Háborúja zenéjével. Maga a szökőkút is új repertoárral fog működni: klasszikusok, mint Verdi vagy Brahms mellett dalokat játszik többek között a The Rolling Stonestól (Let Me Down Slow), a The Shadowstól, a Credence Clearwater Revivaltől és a Simon and Garfunkeltől (Cecilia) is.

Tarlós István beszédében úgy fogalmazott, a szökőkút felújítása a sziget revitalizációjának első állomása, valamint megköszönte a miniszterelnöknek, hogy a magyar állam több száz millió forintot adott erre a célra, ami a főpolgármester szerint a kormány és a főváros közötti harmonikus viszonyt is mutatja. Az új díszkútról elmondta, az európai víszonylatban is a legnagyobbak közé tartozik, felveszi a versenyt az éllovasnak számító barcelonaival is. Tarlós reméli, hogy ez a zenélő szökőkút lesz a fiatalok egyik legkedveltebb találkahelye.

Orbán Viktor kormányfő először az árvízi védekezésről beszélt. Elmondta, nem gondolta volna, hogy néhány héttel az árvízi védekezés után már egy olyan szerkezetet fognak a Margitszigeten ünnepelni, mely "ördögien magasra juttatja a vizet". Azt sem gondolta volna, tette hozzá a kormányfő, hogy "annak fogunk örülni, hogy 10 méter magasan lesz a fejünk fölött a víz". A miniszterelnök szerint az elmúlt években a jogviszonyok nem tették lehetővé nagy ívű tervek kidolgozását, mostantól azonban ennek a korszaknak vége, mert a kabinetnek és a főváros vezetésének az a célja, hogy a Margitsziget "a gondatlanság szigetéből a gondtalanság szigetévé váljon". A kormányfő ezzel indokolta többek között, hogy egy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat értelmében a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a sziget a XIII. kerülettől.

"Haladunk: Budapesten ma újra toronydaruk emelkednek" - mondta a miniszterelnök, aki szerint Budapestet a 21. század nagy fővárosai közé kell emelni, a fejlesztésekre pedig a szökőkút mellett példaként elítette a Fradi-stadion újjáépítését, a Várbazár felújítását, az Erkel Színház újranyitását, a Budapest Music Center megnyitását, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában létrejött beruházást.

A főpolgármester a Margitsziget fejlesztésének további lépéseiről is beszélt, melyek között szerepel a teljes csatornázás, egy lóvasút kiépítése, elektromos buszok beszerzése, a Palatinus strand fejlesztését, a japánkert és a futópálya felújítása, egy öntözőhálózat kiépítése, valamint ingyenes wifihálózat létrehozása is.

Élő percről percre közvetítésünk az átadóról itt olvasható.