Tarlós: Ha kell, én ki fogom mondani, mi legyen az olimpiával

2017.02.17. 15:30 Módosítva: 2017.02.17. 18:33

Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról, így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először kontrollálja, valóban így vélekedik Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről. 

Ha tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot, jelentette ki lapunknak.

Tarlós este egyeztetett Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról az Országházban. Közös közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester már délelőtti sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy súlyosan el fog gondolkozni, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás az olimpiáról tartandó népszavazásra. Sőt, elgondolkozik azon is, hogy vissza kell vonni a pályázatot.

Ezután derült ki, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze, és a fideszes vezetők ennek hatására elkezdték a fővárosra mutogatást. Tarlós elmondta, furcsának tartja, hogy ennyi ember ilyen gyorsan meggondolta magát. De hajlik rá, hogy elfogadja a nép akaratát.

Tarlós hozzátette, hogy annyiban másabb a helyzete az olimpiai visszalépést korábban bejelentő római polgármesternél, hogy Budapest már beadta a MOB-bal közös pályázatot az olimpia megrendezésére, Róma pedig még nem.

Ezért Budapesten még két testület döntésére van szükség az esetleges visszalépéshez: a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi közgyűlés határozatára. Ha ezek megvannak, és mindenki bujkál, ő kiáll az emberek elé, és bejelenti a visszalépést, közölte a főpolgármester.

Fekete-Győr András, a Momentum vezetője az aláírások leadásakor ezt üzente a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak: Gyávaság lenne, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a népszavazást, és árulás, ha a referendum előtt visszavonnák a pályázatot. A Momentum szerint ugyanis ezzel a Fidesz elárulná azt a több százezer magyar embert, aki támogatja az olimpia ügyét.  Fekete-Győr András szerint ők ugyan ezt másként gondolják, de a lényeg, hogy minél több ember mondhassa el a véleményét. Erre a népszavazás a megfelelő eszköz, nem szabad az emberek kezéből kicsavarni a döntés jogát.