Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hol lesznek jövőre nagy dugók?

2005.12.02. 14:32
Útfelújítási kalauzunkból megtudhatja, milyen utakat, utcákat zár le jövőre a főváros. Hol lesz útfelújítás, hol lesznek dugók?

Idén nyolcvan, jövőre 200 kilométernyi utat újítanak fel a fővárosban. 2007-ben további 135 kilométer rekonstrukciója fejeződik be. Erről beszéltek a Városháza vezetői pénteken, miközben a 2005-ös beruházások 99 százalékának megvalósulását ünnepelték.

Az idén felújított 76 útszakasz és 12 felüljáró közül egynél merült fel komolyabb probléma. A Balatoni úti felüljáró, amely a vasút fölött vezet át, sokkal súlyosabb helyzetben van, mint ahogyan azt eredetileg gondolták. Ez az egyetlen munka tehát, amely nem fejeződött be a tervezettek közül 2005-ben. A felüljárót egyébként új módszerrel hozzák rendbe, az acélszerkezet mellett a konstrukció része lesz egy vasbeton pályalemez is.

Demszky Gábor főpolgármester pénteken elmondta, hogy idén 12 milliárd forintot költöttek a beruházásokra, jövőre viszont, amikor 200 kilométert renoválnak, 20 milliárdos kiadást terveznek.

Megújulnak a nagyobb kivezető utak

Vajda Pál főpolgármester-helyettes az Index kérdésére elmondta, hogy a 2006-os legfontosabb felújítások a Szentendrei, a Váci, a Budafoki, az Üllői és a Budaörsi utat érintik. Ezek nagy részén az idén megkezdett munkák folytatódnak jövőre is. Teljesen új rekonstrukció lesz viszont 2006-ban az Újpesti rakpart felújítása.

Vajda hangsúlyozta, hogy jövőre több mint 150 útszakaszt újítanak fel. Demszky szerint 2007-ig a fővárosi fontosabb utak negyven százaléka kap új burkolatot.

Az Index a Fővárosi Közgyűlés által megszavazott határozatból szemezgetve számos beruházást talált, ahol nagyobb munkálatok várhatók 2006-ban. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban kiemelünk néhány lényegesebbnek tűnő útszakaszt.

Budai útfelújítások

Így például megújulhat a burkolat Budán, az I. kerületben a Mészáros utcában (a Krisztina körút és a Hegyalja út között), valamint a Csalogány utcában (a Bem rakpart és a Széna tér között), illetve a Fő utca és a Krisztina körút egy részén. A II. kerületben a legfontosabb talán a Szilágyi Erzsébet fasor felújítása a Moszkva tér-János kórház közötti szakaszon, de a Pusztaszeri út teljes hosszban való rekonstrukciója sem érdektelen. Megemlítjük a Hidegkúti út Kossuth Lajos utcától Budapest határáig való renoválását is.

Óbudán a legnagyobb kivitelezési munkák a Bécsi út külső szakaszán várhatók, minthogy a Vörösvári úttól Budapest határáig rekonstrukció lesz itt, a már említett Szentendrei úti munkák mellett.

Pesti rekonstrukciók

Természetesen Pesten is nagy beruházások zajlanak majd: a VII. kerületben a Dohány utca (Wesselényi u. - Rottenbiller u. között) és a Rottenbiller utca (Baross tér - Király u.) újul meg többek között. A VIII.-ban a Kerepesi út Dózsa György út-Hungária krt.közötti szakasza nemcsak megújul, hanem kerékpárút is épül.

A Ferencvárosban a Mester utca egy része kap új burkolatot és itt is épül kerékpárút. A Soroksári út is remélhetőleg jobban járható lesz jövőre. Kőbányán az érintett szakaszok: Albertirsai út (Kerepesi út - Albertirsai köz), Albertirsai köz (teljes hosszban), Keresztúri út (Kabai u. - MÁV átjáró) és Harmat utca (Körösi Csoma út - Sibrik M. út). Sorolhatnánk még a példákat sokáig, de megemlítjük még a soroksári felújításokat, amelyek a Tarcsay, a Zománc és a Tárcsás utcák egyes szakaszait érinti majd például, hogy néhány kevésbé ismert helyszínt is belevegyünk ebbe az összeállításba.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.