Natália
-3 °C
7 °C

Még hónapokig állhat a vitatott turulszobor

2005.10.25. 07:15
Ha a főváros vezetése ismét elutasítja a jogellenesen felállított szobrot, akkor az ügyben eljáró I. kerületi építési hatóság elrendelheti a bontást. A döntés azonban megfellebbezhető, az esetleges felülbírálati kérelmet a közigazgatási hivatal bírálja el. A hivatal határozata ellen még bírósághoz is lehet fordulni és csak a jogerős ítélet után lehet bontani. Ismerve a hasonló jogi huzavonák kifutási idejét, még tavasszal is állhat a kiterjesztett szárnyú ősmagyar totemállat.

A hétvégén ünnepélyesen felavatták a XII. kerületi II. világháborús emlékmű sok vitát kiváltó turulszobrát a Böszörményi és az Istenhegyi út kereszteződésében létesült új park közepén. A Népszabadság értesülése szerint az I. kerületi jegyző kedden határozhat arról, hogy a szobrot építtető XII. kerület kérjen-e fennmaradási engedélyt az emlékműre. A szobor megmaradására akkor van esély, ha a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatja korábbi, elutasító álláspontját. Erről döntés leghamarab november végén születhet, mivel az októberi közgyűlés csak szerdán kezdődik.

Többmenetes küzdelem várható

Klikk a képre!
A szombati avatás képei

Ha a főváros vezetése ismét elutasítja a szobrot, ami a korábbi nyilatkozatok ismeretében valószínű, akkor az ügyben eljáró I. kerületi építési hatóság rendelheti el a bontást. A döntés azonban megfellebbezhető, az esetleges felülbírálati kérelmet a közigazgatási hivatal bírálja el. A hivatal határozata ellen még bírósághoz is lehet fordulni, az elsőfokú ítéletet szintén meg lehet fellebbezni, mígnem a bontásról véglegesen csak jogerős ítélet rendelkezik.

Ha a jogerős bontási határozatnak a kerület nem tesz eleget, akkor százezer forintos büntetéssel sújthatják Mitnyan Györgyöt, a kerület polgármesterét, és végül következhet a kényszerbontás, amelynek többmilliós költségét ráterhelik a XII. kerületi önkormányzatra, írja a Magyar Hírlap. A szobrot hétfőn körbekerítették és biztonsági őrök vigyázták.

Esztétikai jelenség

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria vezetője a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a turulnak egy esetleges bontás esetén sincs helye a Szoborparkban, noha a rendszerváltás óta eltávolított köztéri szobrok többsége oda került. A négy és fél méter szárnyfesztávolságú műalkotást így feltehetőleg magánterületre kellene szállítani. A Budapest Galéria által felkért bizottság az alkotást mint esztétikai jelenséget támogatja, de a felállítás helyét és módját nem, mondta Zsigmond Attila a napilapnak.

Forgács Imre, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője korábban kijelentette, hogy minden törvényes eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértő helyzet ne maradhasson fenn, ugyanis a hivatal építésfelügyeleti osztálya megállapította, hogy az egyértelmű jogszabályi tilalom ellenére állították fel a Turul-szobrot a XII. kerületben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!