Natália
-3 °C
8 °C

Pató Pál úrról neveznék el a bazársor helyét

2005.09.12. 14:37
A Pató Pál-park nevet adná a Fidesz annak a Károly körúti területnek, amelyre névpályázatot hirdetett a Városháza.

Évtizedekig rondította a Károly körutat az a szörnyű bazársor, amelynek lebontása befejeződött, és az erről szóló bejelentéssel együtt Demszky Gábor főpolgármester ismertette elképzeléseiket, miszerint a területen átmenetileg park létesül.

A bazársor bontását már sokan javasolták, így nemcsak Demszky Gábor készült erre évek óta, hanem a mostani bejelentésen megjelent Endrédy István is, aki a Fidesz-frakció részéről már 1996-ban hasonló indítványt tett.


Demszky most elmondta, a beruházás első szakaszában 3280 négyzetméteres területet bontottak le, és mintegy hatezer négyzetméternyi parkosított tér épül. A bontás és a parkosítás 200 millió forintba kerül. A városházi telken a kertet várhatóan két hónap alatt építik meg, amely így legkorábban októberben készülhet el.

A terület kockakő-burkolatot kap, és murvás sétányokat is kialakítanak. A park határát az utcafronttól 50 méterrel beljebb hozzák, s 200 méteres kerítést építenek a régi középkori városfal védelmére. Utcabútorok és közvilágítás is lesz itt.

A Fidesz drágállja az ideiglenes jelleget

Ezzel szemben Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy a most kialakított park Budapest legdrágább zöldterülete lesz, amelynek négyzetmétere félmillió forintba került. Az eddig összesen ráköltött 1,5 milliárd forint nyomán most is csak ideiglenes park létesül, jóllehet a Fidesz szerint véglegesen zöldterületre lenne itt szükség. Kupper úgy vélte, hogy a hatalmas bazalt kockakövek olyan nagy hőt sugároznak majd nyáron, ami kipusztítja a meglévő gesztenyefákat. Kupper azt is elmondta, hogy a park azért kerül 1,5 milliárd forintba, mert már több eredménytelen pályázatot bonyolított le a Városháza, a bontás és az új zöldterület létesítése pedig tovább növelte a hosszú évek óta szaporodó költségeket.

Ezzel szemben a Városháza sajtóirodáján azt mondták az Index kérdésére, hogy a park azért olyan drága, mert olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik az ott elhelyezendő növények átszállítását akkor, ha véglegesen beépül a telek.


A Városháza ugyanis hamarosan pályázatot ír ki a terület hasznosítására. (A Fidesz információi szerint szálloda és/vagy kereskedelmi létesítmények kaphatnak itt helyet.) Demszky Gábor viszont arról beszélt újságíróknak, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mi épül itt, csak az biztos, hogy többféle tervet dolgoztak ki. Eszerint a tűzoltóság és /vagy a Merlin színház is új helyre költözhet, más variációk szerint viszont a színház is megmaradhat jelenlegi helyén, a Gerlóczy utcához közeli részen.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy mi lesz a Károly körút egyik legjobb adottságú telkén, az azonban bizonyos, hogy a főváros pályázatot ír ki, amelynek során október elsejéig várják a javaslatokat az új park elnevezésére. A javaslatokat a - napokban létesítendő - park@budapest.hu e-mail-címre várják. A Fidesz frakcióvezetője, Kupper András máris előállt egy javaslattal. Tekintettel az építkezés elhúzódására a Pató Pál Park nevet választotta ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.