Dömötör
12 °C
14 °C

Ellentmondó nyilatkozatok, színes teóriák

2001.01.03. 11:11
A halál körülményei továbbra sem tisztázódtak: legtöbben arra gyanakszanak, hogy a kakas kukorékolására kezdett el lövöldözni a Király, más források szerint feszült idegállapotában vendégeivel és a feleségével is összeszólalkozott. Ellentmondó nyilatkozatokat hallhatunk a család ügyvédjétől is: szerinte hárman voltak a tragédia helyszínén, a rendőrség viszont Jimmyvel és feleségével együtt öt emberről beszélt. A haláleset után Samu Attila, a BRFK sajtófőnöke lemondott, akit a tragédia napján nem engedett a helyszínre a kerületi kapitány.
A rendőrség hivatalos verziója szerint a tragikus éjszakán Jimmyvel és feleségével együtt öten tartózkodtak a házban. A népszerű művészt azonban megzavarta valami, ezért a nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból kivette a tárat, egy lőszer azonban a fegyverben maradt, és ez okozta a tragédiát. Arra, hogy miért lőtt ki az ablakon Jimmy, Vágó Imréné a XXI. kerületi rendőrkapitány nem óhajtott válaszolni.

A rendőrségi vizsgálatokat az V. kerületi rendőrség Rendkívüli Haláleseti Osztálya folytatja le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Indexet úgy tájékoztatta, hogy minden olyan fegyverbalesetnél, mely nem bűncselekmény miatt történt, ez az osztály az illetékes. A nyomozást most is ők vették át, rögtön a kerületi rendőrség helyszínelése után. Így az ügy teljesen elkerült a csepeli rendőrségtől.

Sokak szerint a kakas volt

"Nincs is több töltény a tárban."
A rendőrség által felkért hatósági tanú lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Jimmy nyugalmát feltehetőleg a szomszéd kakas zavarta meg, és ezért kezdett el lövöldözni az egyik első emeleti szobából. Ezután a felesége dulakodni kezdett vele, hogy ne tegyen ilyet, mire a Király közölte, hogy nem lövöldözik többet, hiszen nincs is több töltény a tárban. Ezt bizonyítva fejéhez emelte a maroklőfegyvert, és meghúzta a ravaszt.

A Népszabadság információi szerint a Király a feleségével és a vendégekkel is összeszólalkozott. Zámbó feszült idegállapotban a gázpisztolyával leadott két figyelmeztető lövéssel próbálta meg elcsendesíteni a szomszéd kakasát. Ezután Beretta típusú önvédelmi fegyverével is kilőtt az ablakon. A rendőrség azonban cáfolta a baromfis verziót.

Ellentmondó nyilatkozatok a család ügyvédjétől

A Királynak nem volt életbiztosítása
Nem volt Zámbó Jimmynek életbiztosítása - tudta meg szerda reggel Szögyényi József, a család ügyvédje. Ha mégis lett volna, számos akadályba ütközött volna a fizetés. Ha valakinek ugyanis fegyvertartási engedélye van, tudnia kell, hogy a tár ürítése után a csőben maradhat töltény. Borbély Attila, a Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, csak a szakértői vizsgálat után mondhatja meg biztosan, fizetne-e a biztosító.
Az utószilveszteri összejövetelen összesen hárman, Jimmy, a felesége és a család egyik hölgy barátja volt - nyilatkozta lapunknak Szögyényi József ügyvéd, annak ellenére, hogy a rendőrség öt emberről beszélt.

Tudomása szerint négy lövés dördült el. Kettő az asszony gázpisztolyából az utcára, egy a Berettából az előkertbe, majd a végzetes lövés. Mindegyiknél Jimmy húzta meg a ravaszt. A tragédia az első emeleti gyerekszobában történt.

Állítása szerint nem is tudott arról, hogy Jimmynek fegyvere van, pedig régóta a család barátja. Ezzel ellentétben a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az elhunyt korábban őt kérdezte meg arról, hogy a fegyver csövét ellepő vakrozsdát hogyan lehet eltűntetni. Szögyényi azt tanácsolta neki, hogy lőjön egyet a fegyverrel. Ezt a verziót a Duna TV-nek is megerősítette, hozzátéve, nem gondolta azt, hogy az ablakon fog kilőni.

Szoros kapcsolat a rendőrséggel?

A Népszabadság információi szerint a lakás közeléből még a BRFK sajtóosztályának vezetőjét is elküldték a kerületi kapitány utasítására. Vágó Imréné - aki jó ismerőse volt az elhunytnak - előbb érkezett a csepeli házhoz, mint a helyszínelő rendőrök.

Samu Attilla, a BRFK sajtófőnöke kedd este döntött arról, hogy lemond posztjáról. Kérdésünkre elmondta: ez nincs összefüggésben azzal, hogy a tragédia napján Zámbó Jimmy házához nem engedte oda a kerületi kapitány. Azt azonban nem árulta el, miért jutott hirtelen erre a döntésre. A budapesti rendőrfőkapitány a lemondását elfogadta, Samu Attila 2001. március 31-én távozik.

Az Index úgy tudja, hogy a Zámbó családnak ,,szoros volt a kapcsolata" a csepeli rendőrökkel. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány erre úgy reagált, hogy nem büntetendő ha valaki szoros barátságban van egy kapitánnyal. Különben is, melyik az a rendőr, aki egy közlekedési kihágás miatt megállít egy sztárt, és megbünteti, ahelyett hogy csak figyelmeztetné.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.