Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Találgatások a Zámbó háznál

2001.01.02. 19:21
Zámbó Jimmy hatósági tanúnak felkért szomszédja is állítja: a Királyt a kakasok zavarták meg hajnalban, és rájuk lőtt. Ticskáné öt lövést hallott és tanúként látta a vérfoltot a hálószobában. Persze találgatások folynak arról is, hogy Jimmy öngyilkos lett, mégpedig egy fiatal színésznő miatt. A hivatalos verzió szerint a népszerű énekes véletlenül lőtte magát fejbe, miután egy külső körülmény miatt az utcára lövöldözött. Az Index riporterei a Király házánál jártak.
Az Index vadul telefonálgató riporterei a következő verziókat hallották Zámbó Jimmy haláláról a Király csepeli családi háza felé tartva:

1.) Z.J. fegyvert tisztított, amely véletlen elsült.

2.) Z.J. öngyilkos lett.

2/a.) Z.J. egy fiatal színésznő miatt lett öngyilkos.

3.) Z.J.-t idegesítette a szomszéd kakasa, ezért lövöldözni kezdett az utcára, majd 1., 2. vagy 2/a.

Ticskáné verziója azonban jócskán túltett ezeken.

Kedden délután 3 óra felé kábé húsz bámészkodó álldogált Jimmy meglepően szerény külsejű csepeli kockaháza előtt. Várakozásainkat megcáfolva legfeljebb egynegyedük lehetett újságíró. A kerítésen úgy egy tucatnyi mécsest gyújtottak meg a rajongók. A kedd hajnali eseményekkel kapcsolatban elterjedt híresztelések közül a kakasos verzió tartotta magát legerősebben, ezért azonnal a szárnyasok után néztünk. Baromfi azonban egyik közeli ház udvarán sem mutatkozott, ezért szóba elegyedtünk a bámészkodókkal.

A Királyért égnek a mécsek
Egy bennfentesen viselkedő középkorú úr szerint - a járdán fagyoskodó férfi a család ismerősének mondta magát - hajnalban, a végzetes eseményt megelőzően nem csak a Király adott le lövéseket Beretta márkájú maroklőfegyverével, hanem hitvese is, méghozzá egy gázpisztolyból. Kérdésünkre, hogy mi végre tett volna ilyent, az úr abbéli meglátásának adott hangot, hogy ,,ők így szoktak mulatozni".

További keresztkérdéseinkre azonban ezt nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. A kakasos verziót azonban ő is megerősítette, bár továbbra sem volt világos, hogy mi értelme lett volna gázpisztollyal lőni baromfira. Még ejtett néhány szót a Király vélelmezett alkoholfogyasztási és családfegyelmezési szokásairól, illetve a helyi rendőrséghez fűződő meleg kapcsolatairól, de ezek még kevésbé voltak bizonyítható állítások, így tovább álltunk.

A főként környékbeli lakosokból álló bámészkodó csoporton belül általános vélemény volt, hogy a kivételes hangterjedelemmel megáldott, mélyen vallásos énekes is ember volt, közelebbről: ,,könnyen felment nála a pumpa". A tömeg a rendőrségi helyszínelőktől kiszivárgott hírmorzsák alapján ténynek tekintette, hogy a Királyt felbosszantotta egy háziszárnyas, ezért a tragikus eset előtt ablakából lövést, vagy lövéseket adott le az utca irányába. Gyors geometriai modellezést követően ezért becsöngettünk az említett ablakkal szemközti földszintes házba. Míg a házigazdára vártunk, néhány testőrkülsejű fiatalember futólépésben kihozta a házból Jimmy két kisebb fiát, akiket autóba ültettek. Később előbukkant egy ügyvédbojtár kinézetű ifjú, akit a várakozók Szőgyényi József ügyvéd bojtáraként azonosítottak, amit valószínűvé tett, hogy az illető kiemelt néhány akta kinézetű dokumentumot egy PTK-001 rendszámú luxus limuzinból, majd visszatért a házba.

Nagyon szerette a sztárt
Ott jártunk alatt mindössze egyetlen, a sírással küszködő hölgy tette tiszteletét a néhai énekes házánál. Nagyon szerette a sztárt, aki szerinte szinte egymaga építette föl a csepeli templomot. A hölgy bánatosan számolt be arról, hogy csupán délután egykor értesült kedvence elvesztéséről, de amint hallotta azonnal Jimmy otthonánál termett. Hasonlóképpen nyilatkozott egy roma asszonyság, aki a mínusz fokok ellenére délelőtt óta ácsorgott az utcán. Egy idősebb arra járó szerint Zámbó Jimmy nem volt más, mint nemzeti kincs. A Jimmy rajongók csalódottan konstatálták, hogy egy ismert ember sem tette tiszteletét, Schmuck Andor személyi titkárt és Szőgyényi sztárügyvédet nem számítva.

Előkerült a szembeszomszéd néni, akiről rövidesen kiderült, hogy a rendőrök hajnalban őt kérték fel hatósági tanúnak. Az eseményektől láthatóan megrendült Ticska Istvánné öt lövést hallott hajnalban, melyekről először azt hitte, hogy petárdarobbanások, de biztos, ami biztos, kiment a kapuhoz, bár ott nem látott semmit.

A tanú felvilágosított minket, hogy neki ugyan nincsenek szárnyasai, Jimmy jobb oldali szomszédainak viszont igen. A kakas pedig annyira hangosan kukorékol, hogy még itt, az utca átellenes oldalán is fel lehet ébredni rá. Ticskáné tudomása szerint a sztori a következő: a feltehetően italos Z.J. csirkepedagógiai célzattal lövöldözni kezdett az egyik emeleti hálószobaablakból az utcára. Felesége dulakodni kezdett vele, hogy ne tegyen ilyet, mire J. közölte, hogy nem lövöldözik többet, hiszen nincs is több töltény a tárban, majd ezt bizonyítandó fejéhez emelte a maroklőfegyvert.

,,Ők így szoktak mulatozni."
A hatósági tanú persze nem tudott bizonyítékkal vagy forrással szolgálni. Ticskáné nem hallotta, hogy a Zámbó házban mulatozás folyt volna, tudomása szerint az énekes máshol szórakozott az éjjel, és taxival ment haza. Ez utóbbit arra alapozta, hogy az egyik hüvelyt vagy lövedéket állítólag a taxis találta meg az utcán. Azt pedig, hogy Jimmynél nem volt buli, arra, hogy a szobájába korábban több alkalommal is behallatszott a Király családi házából kiszűrődő zsivaj. Ticskáné hatósági tanúként már nem látta az énekes holltestét, csak az egyik emeleti hálószobában terjengő vérfoltot, amelytől még ekkor is láthatóan rosszul volt.

A számtalan egymásnak részben ellentmondó, ellenőrizetlen állítástól zúgó fejjel meg sem kérdeztük, hogy miért várt volna a taxis a lövöldözésig, hanem autóba pattantunk, és öt percen belül elmerültünk a szolid csepeli forgalomban.