Piroska
-10 °C
1 °C

Vizsgálat indult a fegyvert rántó rendőr ellen

2002.07.08. 13:37
Vizsgálat indult az ellen a rendőrjárőr ellen, aki múlt csütörtökön az Erzsébet hídon fegyvert rántott az egyik tüntetőre - jelentette be Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány. Kökényesi szerint a rendőrség a leghumánusabb módon próbált eljárni a tüntetéseken, ugyanakkor elismerte, hogy az Erzsébet hídi csata során egyik járőrük elővette fegyverét.
Informális ülésen hallgatta meg a parlament emberjogi bizottsága Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitányt és Hatala Józsefet, az ORFK közbiztonsági főigazgatóját a múlt csütörtöki tüntetések kapcsán tett rendőri intézkedésekről. A testület ugyanis a kormánypárti képviselők ellenszavazatai nyomán nem hagyta jóvá az ülés napirendjét, ami a rendőri vezetők meghallgatása lett volna. A parlamenti bizottság egyébként eredetileg Salgó László országos főkapitányt hívta meghallgatásra, de ő beosztottait küldte maga helyett.

A csütörtöki jogsértő fővárosi demonstráció kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken 53 személy ellen tett szabálysértési feljelentést. A demonstráció különböző helyszíneiről előállított, de őrizetbe nem vett személyeket meghallgatásuk után elengedték. Az előállítottakkal szemben a közrend megzavarása, a közlekedés rendjének akadályozása, illetve a gyülekezési jog megsértése szabálysértések miatt tett feljelentést a rendőrség.

Hivatalos személy elleni erőszak?

A rendőrfőkapitány közlése szerint ugyanakkor az a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, amelynek azt kell megállapítania, hogy az őrizetbe vett tüntetőknek milyen szerepük volt a csütörtöki zavargásokban. Kökényesi Antal az Index kérdésére közölte, hogy a demonstrációról készült felvételek elemzése alapján az ötvenhárom őrizetbe vett között számos olyan személy van, akiknél felmerül a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja. A rendőrségi vizsgálat azonban még hetekig elhúzódhat, mert csupán öt esetben kezdeményeztek gyorsított eljárást.

Két tűz között a rendőrök

A rendőrfőkapitány az emberi jogi bizottság informális ülésén elismerte, hogy az Erzsébet hídon az egyik rendőr fegyvert rántott. Kökényesi mindezt rendkívül szerencsétlennek minősítve jelezte, vizsgálják a történteket. Elmondta az esetről, hogy az első három járőr egyike vette elő a pisztolyát, mert a rendkívül feszült helyzetben veszélyben érezte testi épségét.

A hídon ugyanis a rendőröknek ügyelniük kellett arra, hogy a kényszerűen várakozók ne keveredjenek konfliktusba a tüntetőkkel. Ráadásul az elsőként helyszínre érkezett rendőröket heves ellenszenvvel fogadták a demonstrálók. Ebben a helyzetben ugyanakkor sikeresnek nevezhető a kivezényelt járőrök intézkedése, hiszen két embert előállítottak.

"Elengedhetetlen volt a gumibot és a könnygáz használata"

Azokra a véleményekre, amelyek szerint a csütörtöki események során a rendőrség tehetetlen volt, Kökényesi azt mondta, beláthatatlan következményei lehettek volna annak, ha nem megfelelő létszámú erővel kezdenek hozzá a híd megtisztításának. Körülbelül két órát igényelt a rendőri erők átcsoportosítása, mert a Készenléti Rendőrség munkatársainak az idegenforgalmilag frekventált térségekből kellett a fővárosba vonulniuk. Kökényesi megerősítette, hogy a Kossuth téren volt bejelentett demonstráció is, de az a néhány ember nem keverendő össze a spontán megjelent tömeggel, akik nem az egyszemélyes éhségsztrájkhoz csatlakoztak, hanem a villamossíneken akadályozták a forgalmat.

Kökényesi szerint arra törekedtek egész csütörtökön, hogy a lehető leghumánusabban oldják meg a problémát, ezért alkalmaztak oszlató sorfalat, kerülve a gumibot és más kényszerítő eszközök alkalmazását. A késő esti órákban azonban a város közlekedésének helyreállításáért elengedhetetlen volt a gumibot és a könnygáz használata.

Oszlatásnál nincs különbség tüntető és újságíró között

A bizottsági ülésen megjelent Moys Zoltán, a Magyar Televízió munkatársa is, aki sérelmezte a rendőrségi eljárást, és értetlenségének adott hangot azért, mert őt, a munkáját végző újságírót is előállították. Az üggyel kapcsolatos képviselői kérdésekre Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója azt válaszolta, hogy törvénytelen tüntetésen az újságírókra is vonatkozik a helyszín elhagyására vonatkozó felszólítás.

Megjegyezte, hogy amikor az oszlató sorfal a parancsra elindul, akkor már nem tehet különbséget tüntető és újságíró között. Ha az illető a felszólításra eltávozott volna, nem keveredik konfliktusba a hatóságokkal.

A grémium ülésén több ellenzéki képviselő bírálta a hatóságok "tehetetlenségét", ami szerintük a konfliktus eldurvulásához vezetett. Semjén Zsolt bizottsági alelnök párhuzamot vont a taxisblokád és a mostani események között a jelenlegi kormányerők szemére vetve, hogy 1990-ben nem határolódtak el a történtektől, hanem támogatták, sőt szervezték is azt. Fodor Gábor szabad demokrata honatya visszautasította a vádat, és azzal tette felelőssé a Fideszt a csütörtökön történtekért, hogy a Fidesz újraszámolásra vonatkozó javaslatát használták jelszavukul a demonstrálók.

A rendőrség technikailag felkészületlen

A bizottsági ülésen kiosztották a rendőri vezetés értékelését a csütörtökön történtekről. Ebben az események kronologikus felsorolása mellett a levonandó következtetéseket is elemezték. A Hatala József által jegyzett dokumentum szerint a rendőrség technikailag nem volt felkészülve a törvénytelen demonstráció kezelésére. A rendőrök ugyanis alkalmasak kutatásra, rendezvénybiztosításra és fegyveres bűnözők elfogására, de nincsenek felkészülve a hasonló esetekre: se képzettségük sem pszichikai alkalmasságuk nem kielégítő. A jelentés szerint a jövőre vonatkozó legfontosabb feladat, hogy alkalmassá kell tenni a rendőrséget az EU-tagságunkból adódó feladatok ellátására.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.