Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Jogellenesen tiltotta meg gazdák tüntetését a rendőrség

2006.01.31. 13:27
A tavalyi gazdademonstrációk idején a rendőrök hatáskör hiányában elutasították a MAGOSZ bejelentését, hogy az egyszer már engedélyezett tüntetésüket megismételhessék a parlament előtt.

Pert nyert a rendőrség ellen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ). A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a rendőrség a múlt évi gazdademonstráció során jogtalanul tiltotta meg, hogy a gazdák március közepén 200 erőgéppel az Országház 17-es kapuja előtti parkolóban tiltakozzanak.


Traktorok a Felvonulási téren
Kattintson tavalyi képeinkre!
Bányai Gyula, a MAGOSZ jogi képviselője szerint a bíróság ítélete precedens értékű, mivel kimondta, hogy a rendőrség jogellenesen járt el, amikor már egy korábban engedélyezett demonstrációt követően úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben eljárni. A bíróság ítélete új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget.

Egyszer hopp, másszor kopp

A múlt évi gazdatüntetés során a demonstráló gazdák 200 erőgéppel négy napig az Országház parkolójában demonstráltak. Ezután jelentette be a MAGOSZ 2005. március 13-án, hogy március 13-20 között az Országház 17-es kapuja előtti parkolóban 200 erőgéppel demonstrálni kíván. Ezt a bejelentést a rendőrség indoklás nélkül elutasította és nem engedélyezte a demonstrációt.

Az ítélet kimondja, hogy amennyiben korábban már engedélyezte a rendőrség a demonstrációt ugyanazon a helyen, akkor hatáskör hiányában nem utasíthat el ismételt demonstrációs bejelentést. Illetve azt alaposan meg kell indokolnia.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!