Emőke
8 °C
19 °C

Deutsch: a Fidesz nem akarja 'bedarálni' a fórumot

2001.07.19. 14:09
Bár a Fidesz azt hangoztatja, hogy nem kívánja "bedarálni" az MDF-et és a kis párt számára lehető legkedvezőbb választási szövetség megkötésére törekszik, a fórum várhatóan pénteken úgy dönt, hogy önállóan indul a 2002-es választásokon. Az MDF a közvélemény-kutatások adatai alapján jelenleg nem jutna be a parlamentbe, ám szerintük egy jó kampány kimozdíthatja őket a holtpontról.
Deutsch Tamás
Sohasem kérdőjeleztük meg az MDF önállóságát, és nem akarjuk "bedarálni" őket, ha pedig mégis így lenne, az MDF meg tudja magát védeni ettől - reagált a Fidesz országos elnökségének nevében Deutsch Tamás alelnök csütörtökön arra a felvetésre, hogy a két párti közötti választási együttműködésről szóló tárgyalások során pártja olyan feltételeket szab a fórumnak, amelyek egyes MDF-es vélemények szerint veszélyeztetik a kis párt jövőbeni önállóságát. Deutsch megismételte Rogán Antal azon kijelentését is, hogy a törvényi lehetőségeken belül akár a választások előtti utolsó pillanatban is hajlandóak megállapodni a fórummal, a közös jelöltek számáról azonban nem nyilatkoznak.

Az MDF ragaszkodik minden körzetéhez

Mint ahogy arról beszámoltunk, a két párt legutóbbi megbeszélésén az MDF ragaszkodott ahhoz, hogy az összes mostani parlamenti képviselőjüket közös jelöltként indítsák és a közös lista neve ne Fidesz, hanem Fidesz-MDF legyen. Ezt a fideszesek elutasították. A nagyobbik kormánypárt huszonkét egyéni és listás helyet kínált föl az MDF-nek, a fórum azonban elutasította az ajánlatot, ugyanis nem hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy Herényi Károly és Csapody Miklós helyét a fideszesek már május elején MKDSZ-es politikusoknak ígérték. Deutsch szerint egyébként az, hogy a lista Fidesz néven futna, csupán technikai kérdés, és abban nem akadályozná meg a fórumot, hogy a parlamentbe bejutva önálló frakciót alakítson. Herényi az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a végsőkig ragaszkodnak saját választási körzetükhöz.

Pénteken döntenek az önálló indulásról

Az Index MDF-es körökből úgy tudja, a fórum pénteki országos választmányi ülésen várhatóan úgy dönt majd, hogy önálló pártként, külön listát állítva indul a jövő évi választásokon. Az MDF népszerűsége a közvélemény-kutatási adatok szerint a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöb alatt mozog, ám ezen a fórum véleménye szerint egy jó kampánnyal még tudnak változtatni.

Életminőséget javító beterjesztések ősszel a T. Ház előtt
A Fidesz az Országgyűlés őszi ülésszakán több, a lakosság életszínvonalának emelését célzó intézkedés javaslatát terjeszti a T. Ház elé - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön. Az egyik, hogy 2002. január elsejétől a munkát vállaló nyugdíjasoknak csupán a jövedelmük után kell majd adózniuk. Ezenkívül azt javasolják majd a T. Háznak, hogy emeljék meg a jelzáloglevél kamattámogatását a jelenlegi 4,5 százalékról 6 százalékra. Ezenkívül az új lakás építésére felvett hitel törlesztéséből eddig legfeljebb húsz százalékot lehetett leírni az adóból, amely összeget 40 százalékra kívánják emelni. A leírható összeg felső határát 240 ezer forintban szabnák meg. Az intézkedés 2002. január elsejétől mindenkire érvényes volna, aki új lakás építésére felvett hitelét törleszti.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!