Konrád
8 °C
26 °C

Nem jutott dűlőre a Fidesz és az MDF

2001.07.17. 19:16
Valószínűleg önálló listát állít az MDF a 2002-es parlamenti választásokon, ugyanis nem sikerült megállapodnia a Fidesszel a mai tárgyalásokon a közös jelöltekről. Most már nem lesz több megbeszélés az ügyben, a végleges döntést a fórum pénteki országos választmányi ülésén hozzák meg. Az MDF a keddi tárgyaláson ragaszkodott ahhoz, hogy az összes mostani parlamenti képviselőjüket közös jelöltként indítsák és a közös lista neve ne Fidesz, hanem Fidesz-MDF legyen, ám ezt a fideszesek elutasították.
Bár az eredeti huszonkét egyéni és listás helyet kínált föl a Fidesz az MDF-nek a mai tárgyaláson, a fórum nem fogadta el azokat. Az MDF azonban nem volt hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy Herényi Károly és Csapody Miklós helyét a fideszesek másnak ígértek, s a közismert politikusaikat nem indíthatják a 2002-es parlamenti választásokon. Ráadásul azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a közös lista neve Fidesz legyen, továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy Fidesz-MDF-ként tüntessék fel a szövetségeseket a választásokon.

Pénteken dönt az MDF az önálló indulásról

A Fidesz viszont nem engedett, így az Index információi szerint az MDF önálló pártként, külön listát állít a választásokon. Erre valószínűleg a fórum pénteki országos választmányi ülésén bólintanak rá a politikusok. Az MDF azért nem ment bele ebbe az alkuba, mert attól félt, hogy "bedarálja" őket a Fidesz, s nem tudnak külön frakciót alakítani, ha jövőre bejutnak a parlamentbe. Azzal azonban tisztában vannak, hogy a párt jelenlegi népszerűsége alapján nem érik el az ötszázalékos bejutási küszöböt, ám állításuk szerint megfelelő választási kampánnyal tudnak ezen segíteni.

Mint ismeretes, Kövér László, a Fidesz korábbi elnöke már tavaly tető alá akarta hozni a választási szövetséget, ám Dávid akkor úgy nyilatkozott, erre a január végi tisztújításig nem lát lehetőséget, az MDF ugyanis csak a választási programok ismeretében köt megállapodást. A tárgyalásokon a nagyobbik kormánypárt ragaszkodott a közös listához, tehát ahhoz, hogy az MDF lemond az önálló indulás lehetőségéről. Ennek fejében az MDF-nek először húsz, a később pedig, a kisgazda botrányok felerősödésével, harminc képviselői helyet ígértek, a demokrata fórum azonban határozottan kijelentette: 40-50 hellyel volnának elégedettek. Mivel nem sikerült egyezségre jutni, a fórum januárban úgy döntött, hogy önállóan készül a választásokra, az esetleges szövetségről pedig később is ráérnek tárgyalni.

Pokorni megválasztása után kezdődtek a tárgyalások

Néhány hónap szünet után, Pokorni Zoltán elnökké választását követően kezdte újra a tárgyalásokat a két párt. Az MDF pedig tavasszal egy a Fidesz számára elfogadhatatlan ajánlattal állt elő: 44 egyéni és listás helyet szerettek volna, a lista második helyén, közvetlenül Orbán Viktor mögött Dávid Ibolyát szerették volna látni. A Fidesz azonban túlzottnak tartotta az igényt, ennyi képviselői hely ugyanis szerintük aránytalanul sok a körülbelül kétszázaléknyi szavazótáborral rendelkező pártnak.

Feszültségeket okozott az is, hogy a Fidesz május elején már választási megállapodást kötött a Fidelitasszal és az MKDSZ-szel, amelynek keretében Herényi Károly és Csapody Miklós fórumos képviselők választókörzetét is másnak ajánlotta a nagyobbik kormánypárt.

Az MDF ragaszkodott mind a tizenhat képviselőjéhez

Herényi az Indexnek korábban úgy nyilatkozott: mind a 16, jelenleg MDF-es egyéni választókörzetben ragaszkodnak saját jelöltjük indításához. A Fidesz a tavaszi ülésszakot követően állt elő a fóruménál jóval szerényebb ajánlatával. Eszerint 22 közös képviselői helyre tettek ajánlatot a fórumnak, amelyből kettő a listán biztos befutó hely volna. A Fidesz ráadásul hajthatatlannak mutatkozik abban, hogy Herényi és Csapody választókörzete a közös Fidesz -MKDSZ jelölté legyen. A fórum számára elfogadhatatlan az a fideszes ötlet is, hogy a közös lista "Fidesz" néven fusson.