Bosszúhadjárattól tartanak Tatárszentgyörgyön

Tatárszentgyörgyön nincsenek olyan etnikai feszültségek, amelyek indokolhatnának egy gyilkosságot, véli a falu polgármestere. Pedig a város szimbolikus jelentőségű, a Magyar Gárdát részben itteni felvonulása miatt oszlatták fel.

Bosszúhadjárattól, visszavágástól és további erőszakos cselekményektől tartanak Tatárszentgyörgy lakói, romák és nem romák egyaránt. Egy nappal azután, hogy egy roma család égő házból menekülő két tagját agyonlőtték, a helyi lakosok félnek, mondta el Berente Imréné, a település polgármestere.

A polgármester szerint "annyi biztos, hogy a Tatárszentgyörgyön nem volt eddig olyan etnikai feszültség, ami indokolna egy ilyen mértékű erőszakot".

"Kisebb konfliktusok azért vannak, mint mindenhol, de ez sem indokolja a gyilkosságot. Ha mégis etnikai háttérre derülne fény, akkor az biztosan nem helyi jellegű, hanem valamilyen országos bűnszervezet állhat a hátterében, mert a közelmúltban voltak máshol is hasonló támadások" - Mondta Berenténé.

Bár a polgármester szerint a településen nincs etnikai feszültség, Tatárszentgyörgy szimbolikus helyszín a magyar szélsőjobboldal életében. A Magyar Gárdát a bíróság elsősorban 2007 decemberi tatárszentgyörgyi felvonulása miatt oszlatta fel, a faluban aznap, a gárdavonulás előtt romák tiltakoztak a félelemkeltés ellen.

Berenténé szerint a megtámadott család egy fiatal pár, három gyermekkel, új házban laktak, nem jártak segélyért és arról sem szóltak, hogy tartozásuk lenne, amit nem tudnak visszafizetni. Azaz nem valószínű, hogy uszorások támadtak volna rájuk, és más indok sem merült fel eddig.