Összefüggéseket vizsgál a nyomozóiroda

2009.02.24. 13:18 Módosítva: 2009.02.24. 14:27
Nem kívánta kommentálni a tatárszentgyörgyi gyilkosság nyomozásának ellentmondásait az ügy vizsgálatát hétfő délután átvevő Nemzeti Nyomozóiroda. Egyelőre a végleges szakértői jelentéseket várják, így érdemben arról sem tudtak nyilatkozni, hogy pontosan hogyan történhetett a bűncselekmény. Vizsgálják azt is, hogy van-e összefüggés az elmúlt hónapok a tatárszentgyörgyire kísértetiesen hasonlító támadásai között.

"Nincs új fejlemény" - reagálta megkeresésünkre Bartha László, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság vizsgálatát hétfő este óta hivatalosan folytató Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője. A folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban nem kívánt tájékoztatást adni, annyit azonban elárult, hogy a nyomozók most a végleges szakértői jelentésekre várnak.

Ezek hiányában Bartha nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a tűz okáról. A dabasi tűzoltóság elsődleges, még hétfőn délután is fenntartott szakvéleménye szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, a vezetékek egy nagy áramfelvételű olajradiátor miatt túlmelegedtek. A kiégett házban ugyanakkor a tanúk szerint petróleumszag terjengett, az udvaron pedig egy üres benzineskannát is találtak.

Bartha az elsődleges orvosszakértői jelentésről sem kívánt nyilatkozni. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfő délután azt nyilatkozta, hogy a halottvizsgálatot végző örkényi körorvos füstmérgezést állapított meg halálokként. Kátay Dénes, az örkényi háziorvosi ügyelet vezetője szerint beosztottja valójában körkörös, bőrön áthatoló mély sebekről számolt be és rendkívüli hatósági vizsgálatot kezdeményezett. Papp Péter Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója hétfőn délután háromkor rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csak a hétfő délelőtti halottszemle során fedezték fel a lőtt sebeket.

Az elmúlt hónapokban három, kísértetiesen hasonló támadást hajtottak végre roma családok ellen Nagycsécsen, Piricsén és Tarnabodon. Ezek Bartha szerint "különálló esetek", de vizsgálják, hogy "van-e összefüggés köztük".