Olaszliszka: súlyosbításért fellebbezett az ügyészség

2009.06.02. 16:22
A harmad-, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottra is életfogytiglani fegyházbüntetést kérnek. A pénteki ítélet ellen a vádlottak korábban már fellebbeztek.

Súlyosbításért fellebbezett a Borsod megyei főügyészség az olaszliszkai emberölés büntetőperében múlt pénteken hozott első fokú ítélet ügyében - mondta Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő. A főügyészség további négy vádlottra kérte életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán. Ennek előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádoltak.

Különösen veszélyes

A Borsod megyei bíróság pénteken, nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját. A férfi a legkorábban 30 év múlva szabadulhat, mert az indoklás szerint személye különösen veszélyes a társadalomra. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak (első-, harmad-, ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára is - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Mellékbüntetésként a bíróság valamennyiüket 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Valamennyi vádlott fellebbezett a döntés ellen.

Összetörte az autót

Martossy György csoportvezető ügyész közölte: a másod- (az elsodort kislány apja), a negyed- és a nyolcadrendű (a kislány egyik bátyja) vádlottra a törvényi maximumot szabta ki ítéletében a Borsod megyei bíróság, a többi vádlott büntetése esetében viszont az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Mint mondta, az elsőrendű vádlott (a kislány másik bátyja) még nem volt húszéves a bűncselekmény elkövetésekor, így ő nem kaphat életfogytiglani ítéletet. Viszont halmazati büntetésként szerepel nála a rongálás - az emberölés mellett -, hiszen összetörte a sértett autóját, ezért a törvény által maximálisan kiszabható 17 év és 11 hónap fegyházbüntetésért fellebbeznek.

A többi - a harmad-, az ötöd- (a kislány anyja), a hatod-, illetve a hetedrendű - vádlott esetében életfogytiglani fegyházbüntetést kérnek.