Salamon
7 °C
13 °C

Levonulóban az árhullám a hazai folyókon

2004.03.29. 12:26
A Dunán közepes a vízállás, a folyó enyhén árad, komolyabb vízszintemelkedésre nem kell számítani. Jelenleg másodfokú készültség van a Tisza felső szakaszán. A következő három napban csapadékmentes időjárásra számítanak a vízügyi szakemberek.
Záhony alatt még árad a Tisza, ezért Tiszabercel térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget - közölte hétfőn a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna felső és középső részén szintén másodfokú készenlét van érvényben - mondta Bodnár Gáspár.

Levonulóban

A Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán folytatódik a lassú apadás, ezért elsőfokúra mérsékelték a készültséget. A szabolcsi vízügyi igazgatóság összesen 205 kilométer hosszú védvonalon tart készenlétet, eddig csak kisebb beavatkozást igénylő árvízi jelenségek, szivárgások és fakadó vizek megszüntetésére volt szükség - közölte az igazgató. Vasárnap 1-7 milliméter eső hullott a folyók vízgyűjtő területén, de a határon túli hegyekben fagypont alatti volt a hőmérséklet. Az árhullámnak ezért nincs számottevő vízutánpótlása. A Szamos gátjainál már meg is szűntették az elsőfokú készültséget.

A Fekete-Körösön és a Túron már nem harmadfokú a készenlét, levonult a hétvégi árhullám - tájékoztatta az Indexet Korompay András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság felszíni vizek főosztályának vezetője. A Dunán közepes a vízállás, enyhén árad, komolyabb vízszintemelkedésre nem kell számítani - tette hozzá a szakember. Jelenleg másodfokú készültség van a Tisza felső szakaszán (ahol most Tokajnál tetőzik az árhullám), a Sajón, a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön, elsőfokú a készültség többek között a Tiszán Vásárosnaménytől Szolnokig, a Túron, a Bodrogon, a Szamoson, a Berettyón és a Hármas-Körösön. Az elsőfokú készültség figyelőszolgálatot, a másodfokú készültség pedig fokozott figyelőszolgálatot, vagyis a gátak őrzésében résztvevők számának emelését jelenti.

Védekeznek

Összesen ezerkétszáz kilométernyi töltésen kell védekezni, 890 kilométeren elsőfokú, a többin másodfokú a készültség. A töltéseken folyamatos figyelőszolgálatot tartanak a vízszint változásainak követésére, helyenként kisebb beavatkozásokra - zsilipelésre, hullámverés elleni védekezésre, szivárgások elhárítására - is szükség van. Huszonegy hektár belvízzel elöntött területen hatvankét szivattyú is dolgozik, másodpercenként száz köbméter vizet juttatnak a folyókba - szolgált adatokkal Korompay András.

A következő három napban az előrejelzések alapján csapadékmentes időjárásra számítanak a vízügyi szakemberek a hazai folyók vízgyűjtő területein is, majd a hét vége felé a keleti országrészben várható ismét esős idő illetve ebből adódóan kisebb árhullám.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!