Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Karácsonyra elsötétülhet Nagy-Britannia

2003.12.18. 15:56
Felrobbanó kompresszorok okozta áramszünet fenyegeti Nagy-Britanniát energetikai szakértők szerint. Az áramszolgáltató szerint a nyilvánosságra került belső levelezésben leírt hibáktól nem kell tartani. A cég az augusztusi áramszünet előtt sem aggódott, pedig azt ismert hiba okozta.
Nagy áramszünetek veszélyére figyelmeztetnek brit energiaipari szakértők, írja a BBC. A hibákat az ellátóhálózatot üzemeltető National Grid Transco (NGT) munkatársai belső levelezésükben elismerték.

„Nem akarom az egész karácsonyt ennek a vacakul karbantartott rendszernek a kétségbeesett megmentésével tölteni” – áll az egyik, a BBC szerkesztőségébe eljutott emailben. A levelezésben műszaki hibák sora mellett még szeptemberről visszamaradt karbantartási munkákról is szó esik. A Transco egyik munkatársa a légvezetékhálózat összeomlásának veszélyéről ír.

Biztonságos kisülések

David Kirkland, a brit áramszolgáltató volt területi igazgatója szerint az emailekben említett hibák némelyike halálos veszélyt jelent. A kompresszorok felrobbanása emellett a hálózat összeomlását eredményezheti.

Az NGT szerint az emailekben említett hibák esetén a kompresszorok „biztonságosan sülnének ki”. A cég véleménye szerint a rendszer biztonsága „sosem volt kérdéses”. A hibákat a szokásos karbantartási munkák keretében pár napon belül kijavítják, közölte az NGT a BBC-vel.

Az augusztusi áramszünet előtt sem féltek

A BBC Radio 4 Today Showjának értesülései azonban ellentmondanak az áramszolgáltató optimizmusának. A műsor riporterei kiderítették, hogy az augusztusi londoni áramszünet egyik alapvető oka egy ismert, de ki nem javított olajszivárgás. A cég korábban azt állította, hogy az áramszünetet egy biztosíték „elszigetelt és szokatlan hibája” okozta.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.