Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljes káosz előzte meg a nagy amerikai áramszünetet

2003.09.04. 13:59
Teljes zavarodottsággal reagáltak az amerikai energiahálózat fenntartói a nagy áramszünetet megelőző hibajelentésekre. Az áramkimaradások előtti fél óra feltehetően az Egyesült Államok történetének legnagyobb anyagi károkat okozó komédiája. Elveszett számológépek, együttműködésre képtelen komputerek és anyázó munkatársak.
Teljes káosz előzte meg a nagy észak-amerikai áramszünetet - derült ki a többmilliárd dolláros kárt okozó áramkimaradást vizsgáló bizottság jegyzőkönyveiből. Bár a vizsgálatot vezető energetikai miniszter, Spencer Abraham nem kíván "elhamarkodott következtetéseket" levonni, a dokumentumok súlyos emberi mulasztásokra utalnak - írja az AP.

Valami furcsa

Az áramszünetet megelőző 35 percben egészen komikus jelenetek zajlottak le a zavarok által először érintett, ohiói FirstEnergy Corp.-nál (FE). Az első komoly hibákat New York-i idő szerint 15:32-kor észlelték, amikor is gyors egymásutánban három nagyfeszültségű távvezeték mondta fel a szolgálatot.

"Valami furcsaság van" - hívta fel a hálózat működését ellenőrző MISO rendszerfelügyelője a FE-t, majd elrohant a számológépéért. "A kutyamindenit, mikor történt" - reagált a bajra a FE Schwartz néven azonosított alkalmazottja, majd ígéretet tett a hiba okának felderítésére.

Nehéz idők

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint két órával korábban leállt a FE egyik széntüzelésű erőműve és az egyik ohiói atomerőművük is áramhiánnyal küzdött. "Nehéz időket élnek" - írta le az atomerőmű helyzetét Jerry Snickey, a FE technikusa a MISO felügyelőjének. "Fogalmunk sincs róla, mi történt" - tette hozzá.

A hiba okát egyelőre a vizsgálatnak sem sikerült feltárnia - írja az AP.

Boldogtalan számítógép

Hunter, a MISO felügyelője nem sokkal később újra próbálkozott. "Srácok, tíz perce hívtalak titeket, azt hittem, azóta kitaláltatok valamit" - mondta.

"Próbálkozunk" - érkezett Snickey kevéssé megnyugtató válasza. "A számítógépünk nem túl boldog. Nem is akar együttműködni velünk" - avatta be nehézségeikbe a rendszerfelügyelőt. Sikertelenül, hiszen Hunter aggódni kezdett. "Nem értem az egészet" - mondta ekkor az AP által megszerzett jegyzőkönyv szerint.

Pár perccel később, 16:06-kor újabb FE-távvezeték mondta fel a szolgálatot. 16:08-kor az észak-amerikai erőművekben szokatlanul nagy áramingadozást tapasztaltak, három percre rá minden elsötétült.