Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Az al-Kaida magára vállalta az amerikai áramszünetet

2003.08.19. 10:01
Az amerikai áramszünetet is támadásai közé sorolná az al-Kaida. A hatóságok korábban kizárták a terrortámadás lehetőségét, a szélsőségesek üres hencegésen kívül bizonyítékkal nem szolgáltak. A Fehér Házat azért jól megfenyegették.
Közleményben vállalta magára a felelősséget a múlt csütörtökön kezdődött észak-amerikai áramszünetért az al-Kaida Abu Hafsz Brigádok nevű csoportja - írja a World Tribune.com. A terroristák állításuk szerint két áramellátó központot támadtak, módszereikről azonban nem kívántak felvilágosítást adni.

"A jövőben újra élni kívánunk ezekkel a módszerekkel" - indokolták hallgatásukat a londoni al-Hajat című, arabnyelvű napilapban lehozott közleményükben. A nyilatkozat eredetileg a Közel-Keleti Médiakutató Intézet honlapján jelent meg.

"Pusztuljatok!"

Az áramszünet a terroristák közleménye szerint legkevesebb egymilliárd dollár kárt okozott az Egyesült Államoknak és Kanadának. "Hogy fájdítsuk az amerikai tisztviselők szívét, a támadás nem került többe hétezer dollárnál. Pusztuljatok bele a bánatba!" - áll közleményükben.

Üres fecsegés

"Ez még nem a végső csapás, csak egy csetepaté" - nyugtatják meg híveiket a terroristák. Hencegő üzenetükben további fenyegetéseket is megfogalmaztak, állításuk szerint "Oszama sejk ajándéka már úton van a Fehér Ház felé".

Az áramszünet okait a kanadai és amerikai hatóságok egyelőre kutatják, a terrortámadás lehetőségét azonban már csütörtökön, közvetlenül az áramszünet után kizárták a hatóságok. A vizsgálatok jelenlegi szakaszában az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy három, Cleveland közeli nagyfeszültségű távvezeték hibája okozta az áramellátó rendszer dominószerű összeomlását.

Az Abu Hafsz Brigádok - a csoport vállalta a felelősséget a dzsakartai Marriott hotel elleni augusztus 5. merényletért is - szerint a terrortámadást Oszama bin Laden irányelvei szerint, az iraki népnek tett ígéretek alapján hajtották végre.