Salamon
7 °C
13 °C

Jézus hozta, nem anyád vette!

2000.12.19. 16:54
A nők hülyébben vásárolnak, mint a férfiak, viszont sokkal szebbek - derül ki az Index elfogult és nem reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a budapesti ajándékhozjutási gócpontokban végzett. Az idén elemi erővel vágódtak be az egzotikus bizbaszok, a parfümök és plüssállatok uralta piacra az egyedi igények alapján készített pólók és bézbóllsapkák is, amik tekintélyes részt harapnak ki a ,,Jézuska hozta, nem anyád vette" típusú akciókban. Az Index a leghülyébb magyar vásárlót kereste eltűnt emlékképek alapján, majd miután az eladók pőrén és szenvtelenül kiadták valamennyi negatív élményüket, előállt a szokásosnál is debilebb kérdéseivel:
- Tessék mondani, van maguknál bolgár teafőzőhöz tartozó alumínium kiöntő?

Vásárolni öröm
- Hát, azt már elvitték, de próbálja meg két nap múlva. De addig is vegyen valami szép felsőt a barátnőjének - vezette be a kereskedelem rejtelmeibe az overálos eladónő az Index riporterét, aki nyugtalanul kereste viszonyítási pontjait a Nyugati pályaudvar aluljárójában. Pedig volt belőlük bőven, ugyanis a prekoncepciókkal ellentétben nem csak a hajléktalanok bódultak bele a karácsonyt kísérő mozzanatokba. Ezt a lanyha és a sarkokon hányásig egybefolyó melegszendvicsillat, valamint a tömeg heterogén összetétele is bizonyította, nem beszélve arról, hogy ez itten most szokásos szertartás, amelyben azt kell beszerezni, amit az ajándékozott nem tudott egy évig.

- Tavaly dettó ugyanez volt - mondja az egyik biztonsági őr, aki szintén nem tudta hol lehetne találni kiöntőt, mert ,,ez most nagyon speciális kérdés".

Hazai törzsi kultúra

A dobozok már nem a régi hulladékgyűjtési zsákmányokra emlékeztetnek, a csomagolópapírból pedig akkora a választék, mint lengyel és pakisztán órákból, és az afrikai maszkokból együttvéve. Az utóbbiakhoz az ember ma már sokkal könnyebben hozzájut, mint kenyérhez vagy éppen bolgár teafőző-kiöntőhöz, mert minden sarkon találni egy, a törzsi kultúrából élő és a honi háztartások igényeihez igazított boltot, ahol a maszkok mellett színes, virágos, egyiptomi, indiai, indián motívumvilágból összeállított lakberendezési tárgyakkal kedveskednek a kedves vevőnek.

Az üzletekben nagy a választék
- Az embereknek igényük van arra, hogy kicsit misztikussá tegyék a lakásukat - mondja az egyik eladó, aki kábé ötvenszeres információanyaggal lát el tíz másodperc alatt, mint kolléganője, aki a kérdésre a faéknél csak alig bonyolultabb választ adott a nem tudom válasszal.

Az aluljáróban egyébként nyugodt a hangulat, a zokniárusok szeretik a kazettaárusokat, a melegítőárusok meg a kávéárusokat, feltehetően azért, mert, aki kijön az egységből majdnem fellöki a Niké és Rebak márkanév alatt futó holmikat, amelyeket a landolás után már sokkal inkább megveszi az ember a maró lelkifurdalásból adódóan. Az eladók között - saját bevallásuk szerint - nincs gyűlölet, ,,nem azért vagyunk mi itt", sehol egy durva megjegyzés, kurucbecsület van: mindenki áruló.

Ugyanaz, mint tavaly volt

A West End City Centerben kedden akkora az élet, mint hétfőn, de az információs pultnál nyugodt az hangulat. Eleinte a pult mögött ülők gyűjtötték a beszólásokat, de a füzetet nem találjuk meg.

- Az idei év egyik csúcsteljesítménye az a férfi volt, aki addig nem ment el, míg ki nem derítettem, hogy a mesterséges vízesésben milyen tisztítószer van. Mert az káros a környezetre, és természetesen a kedves vevőre is. Hamar kiderült, hogy milyen anyagról van szó, de a figura azt mondta, hogy porzik a medencében, és ez hat rá károsan - meséli a történet László, majd eligazít, hogy szerinte a földszinten találni fogok a bolgár teafőzőmhöz alumínium kiöntőt.

A kisebb elárusítóhelyek ideális terepei egy kezdő zsebtolvajnak, bár az ember inkább odaadná nekik a lóvét, csak ne nézzék folyamatosan, hogy rakom ki a pénzt a pultra. ,,Erőszakos rendellenesség egyébként nincs, és tavaly sem volt" - mondja Gyula, aki ebédelni jött volt munkahelyére. ,,Aki nem dolgozik, ne is egyék" - szól hozzá egy régi ismerős, és a kör véget ér: ilyen tréfálkozásokkal telítik az időt a szolgáltatást végzők, miközben hömpölyög a tömeg, és vásárol.

Mütyürháború

Elsősorban mütyürt, a Happy Boxokban hemzseg a kreativitás kereső emberhad, meg ruhát, de ,,a nézelődők fele csak érdeklődik" - kezdi az élménybeszámolót Anita, az egyik ruhabolt eladója.

Tessék mondani, az NDK-turmixgép ... a leszedhető fedelű, van még?
- Én három évig voltam férfikonfekciónál, de komolyan mondom a nők sokkal hülyébbek.

Anita nem mérges a saját nemére, csak tudatlanoknak tartja őket, és hisztiseknek, ahogy mindenhez ,,rinyálnak és megjegyzést tesznek". Itt most a történetek felidézése következne,- hogy a fehér pulóvereket már nem szabad kitenni, mert az összes púdert rákenni a kedves vevő, meg a türelmetlenség netovábbjai, mikor ott tobzódik mindenki a pénztárnál: fizetni akarnak, aztán mégse - de legyen ez egy mellékszál, és legyen itt elvágva. Anita nem tud arról, hogy érkezett-e hozzájuk porfogó nejlonharisnyatok, de azért megnézi, várjak egy kicsit. Nincsen - szól a szomorú következtetés, és tényleg sajnálkozik.

Hülye vásárlók

- Ki volt ebben a szezonban a leghülyébb vásárolójuk? - kérdezi az Index a szomszédos ruhaboltban.

- Hát volt belőle bőven, egy nő bejött a múltkor, és bement egy sokkal kisebb számú szoknyával a próbafülkébe. Utána már csak egy hatalmas reccs, tudod, amikor a szoknya elszakad. Kijött, és azt mondta, hogy hibás volt az anyag. Aztán tegnap egy srác jött be, és megkérdezte, hogy milyen cipőt tudnál mutatni? Itt a ruhaüzletben. Jó mi?

- Hát ez tényleg durva, de ne haragudj nektek nincs véletlenül porfogó nejlonharisnyatokotok?

- Húha, ez egy doboz, ilyenre gondoltál?

A porfogó nejlonharisnyatok, mint eszköz mibenlétéről erősen megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint az Indexet átverték, mert ilyen nincs, van, aki már látott olyat, de nem esküszik meg, és volt, aki arról győzködte a riportert, hogy az nem lenne igazán szép ajándék, hanem ,,például ez a piros bekötős pulcsi", ami mégiscsak szebb, mint a másodiknak felajánlott bolgár teafőző kiöntője.

Közben azonban leesett az első hó, és ez megnyugvást ad, sokat ígérő karácsonyt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!