Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az 'Év kórházában' halt meg a mandulaműtétes fiú

2005.04.21. 21:51
Már kioperálták annak a négyéves kunszentmiklósi kisfiúnak a szerveit, aki egy mandulaműtét után váratlanul az agyhalál állapotába került a kecskeméti megyei kórházban. Két orvost felfüggesztettek, a rendőrségen nyomozást indított. Az intézmény 2004-ben megkapta az Év kórházának járó elismerést az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházszövetség képviselőitől. A szülők szerint a kórház nem tájékoztatta őket.

A belső vizsgálat még nem zárult le a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában a mandulaműtét utáni agyhalál ügyében, de két kollegát már felfüggesztettek, mondta az Indexnek Dr. Svébis Mihály, az intézmény orvosigazgatója. A rendőrség csütörtökön nyomozást indított.

A szülők szerint
nem tájékoztatták őket
Az RTL Klub csütörtökön este arról számolt be, hogy a kisfiú szülei nem kaptak pontos tájékoztatást a gyermekük állapotáról, a kórház ezt cáfolta.
Az RTL Klub csütörtök esti híradása szerint a szülők egy hétig nem tudták pontosan, hogy mi történt a műtétkor, hogy az újraélesztéskor mennyire károsodott kisfiuk, Márk agya. Az orvosok jó ideig csak azt mondták nekik, hogy altatják a kisfiút, mert ez kell a felépüléséhez. A szülők egy idő után már sejtették, hogy nagy baj van.
"Arra utaló jelek voltak, hogy a pupillája merev, nem reagált a fényre, a kis feje hideg volt, úgyhogy voltak jelek, csak én nem akartam tudomásul venni...Mindig azzal takaróztak, hogy ők ehhez nem értenek, nem mondhatják ki" - mondták a szülők az interjúban.
Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Kórház orvos-igazgatója az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy a szülők tájékoztatása végig megfelelő volt. "A gyerekgyógyászati osztály vezetője többször beszélt velük, sőt, a Budapestre szállítás előtt én is beszéltem velük és elmondtam nekik a gyanúmat" - mondta.
Mint arról beszámoltunk, az agyhalál állapotába került egy négyéves kunszentmiklósi kisfiú, miután mandulaműtétet végeztek rajta a kecskeméti kórházban április 13-án. A műtét után az altatóorvos észlelte, hogy légzési elégtelenség alakult ki a betegnél; a megnyitott légcsőben egy szövetdarabot, feltehetően egy manduladarabot találtak. Az oxigénhiány miatt nem sokkal később a kisfiú agya leállt.

A rendőrség nyomozást kezdett

A gyermek tragédiájával kapcsolatban a feljelentés szerdán érkezett meg. A rendőrség munkatársai a Bethesda kórházban gyűjtik a vizsgálathoz szükséges orvosi adatokat, dokumentumokat - közölte Ferenczi László alezredes, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Hozzátette: a főkapitányság bűnügyi osztálya elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt.

Csütörtökön felfüggesztették a sebészt és az altatóorvost, akik a mandulaműtétet végezték, de a belső vizsgálaton bebizonyosodhat, hogy mégsem hibáztak, mondta az orvosigazgató. A Szegedi Tudományegyetem orvosprofesszora által vezetett vizsgálat várhatóan a jövő héten zárul le. A kórház addig is feljelentést tett a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságon orvosi mulasztás alapos gyanúja miatt.

Múlt héten egy 28 éves nő halt meg a kórházban

A kórház főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a múlt héten egy másik sajnálatos eset is történt az intézményben, amely egyébként elnyerte az Év Kórháza címet 2004-ben. A múlt héten egy 28 éves nő halt meg egy műtét után. Az operációt végző sebész szerdán felmondott, és a kórház ebben az ügyben is feljelentést tett, mondta Dr. Svébis Mihály.

Elmondta, az Év Kórháza minősítést az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházszövetség képviselőinek terepszemléje után adják; összesen húsz-harminc szakmai, illetve gazdasági szempont figyelembevételével döntenek. A 2004-es eredmények alapján a kecskemétin kívül a siófoki és a békéscsabai kórház nyerte el a címet. (A kórházi ágyak számától függően három kategóriában osztják ki ezt az elismerést minden évben. Elsősorban az intézmény gazdálkodásának stabilitását, a szakmai felkészültséget és az ellátás színvonalát veszik figyelembe, írta a Népszabadság.)

Már kioperálták Márk szerveit

Kérdésünkre az orvosigazgató elmondta, a négyéves Márk szülei eddig nem léptek fel kártérítési igénnyel. A szülők akaratának megfelelően a kisfiú átültethető szerveit - veséit, szívét, tüdejét - már kioperálták. Egy hozzá hasonló korú, súlyú kisgyerek életét menthetik meg majd.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.