Mária
-7 °C
3 °C

Beperlik Ausztriát a kapruni áldozatok hozzátartozói

2006.03.27. 18:52
A 155 halálos áldozatot követelő kapruni síkatasztrófa áldozatainak a hozzátartozói az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kezdeményeznek pert az osztrák kormány ellen, a felperesek méltányos eljárást, valamint az osztrák biztonsági rendszabályok javítását akarják elérni.

A strassbourgi bíróságon az osztrák kormányt perlik be a katasztrófa áldozatainak a hozzátartozói. A felperesek az osztrák szállításbiztonsági rendszabályok javítását, valamint méltányos jóvátételt szeretnének elérni. Ügyvédeik - közöttük Ed Fagan - a nácik által elorzott ausztriai műkincsek visszaperlésében elhíresült amerikai ügyvéd - arra hivatkoznak, hogy hasonló katasztrófák esetén más kormányok sokkal nagyobb kárpótlást folyósítottak, mint amennyit Ausztriában határoztak meg. Bécsben a múlt pénteken jelentették be, hogy a kapruni katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak 16 millió euró kártérítést fizetnek.

A kapruni síparadicsomban 2000. november 11-én egy alagútban kigyulladt a Gleccsersárkány nevet viselő szerelvény. A tűzben és a füstben 155-en haltak meg, közöttük osztrák, német, amerikai, japán, szlovén és holland turisták. A síelőket szállító szerelvény utasai közül 12-en maradtak életben, akik a hegy lába felé menekültek ki az alagútból.

Az ügyészségi vizsgálatok alapján 2002 júniusában állítottak bíróság elé 16 gyanúsítottat: közöttük a gleccservasút 13 alkalmazottját gondatlansággal vádolták, három személyt pedig gondatlan veszélyeztetéssel. A gyanú szerint a gleccservonat meleglevegő-befúvó berendezéseinek az egyike okozhatta a tüzet, azonban ezt bizonyítani nem lehetett.

A bíróság végül minden gyanúsítottat felmentett. Tavaly szeptemberben az utolsó 8 gyanúsított felmentését is megerősítette Linzben a tartományi legfelsőbb bíróság, így már egyetlen gyanúsított ellen sem folyik igazságügyi eljárás Ausztriában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.