Judit
3 °C
7 °C

Csütörtökön újraindulnak a kapruni sífelvonók

2000.12.06. 16:47
Az ausztriai Kaprun környékén csütörtökön újraindulnak a sífelvonók. A november 12-i tragédia áldozatainak azonosítása december elején fejeződött be, a tragédia oka máig ismeretlen. A vizsgálat még folyik, a megrongálódott vonalon ezen a télen biztosan nem indul meg a közlekedés.
Az ausztriai Kaprun környékén december 7-én újra indulnak a sífelvonók és kábelvasutak. A kitzsteinhorni gleccservasút-katasztrófa 155 áldozatának azonosítása a hónap elejére fejeződött be. Mint az illetékes salzburgi igazságügyi orvosszakértő elmondta, a kétségeket kizáró azonosítás a legtöbb esetben csak genetikai, DNS-elemzés alapján volt lehetséges, mivel a tetemek a rendkívüli hőség következtében felismerhetetlenné váltak.

A szerelvény november 12-én gyulladt ki egy alagútban. A vonat automatikusan megállt, de csak tizenkét ember tudott az égő kocsikból megmenekülni. További hatvan ember szintén kijutott, de felfelé indultak az alagútban, és ők füstmérgezésben haltak meg - a többi utas el se tudta hagyni a vonatot.

A tűzvész oka még nem tisztázott, a vizsgálat folyik, a szakértők még mindig nem nyilatkoznak. Az 1974 óta működő, drótkötél-vontatású vasút az első "hegyi földalatti" volt, s a kilencvenes években üzembe állított új szerelvényei a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselték.

A vasúttársaság bizakodó

A Kitzsteinhorn - Gletscherbahnen Kaprun AG honlapján egy nyilatkozat olvasható, melyben a cég részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, és egyszersmind közlik, hogy a felvonók december 7-től újra üzemelnek. A dokumentum szerint a tragédia után is a síturizmus marad Ausztria e részének fő bevételi forrása, és Kaprun most már visszaváltozhat azzá, ami a tragédia előtt volt. ,,Tekintsenek Önök is bizakodóan a jövőbe" - áll a nyilatkozatban.

A megrongált vonalon nincs közlekedés

Ulrike Marte, a Zell am See-i Marketing Schmittenhöhebahn AG illetékese az Index kérdésére megerősítette, hogy csütörtökön mind a 17 felvonó elindul, de hangsúlyozta, hogy a megrongálódott és még vizsgált vonalon vasút ezen a télen már biztosan nem közlekedik. Az értesülést később megerősítette Carina Eder, az Europa-Sportregion Zell am see - Kaprun képviselője is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?