Tamás
3 °C
7 °C

Lezuhant egy MiG-29-es Kecskeméten

2005.05.11. 19:01
Sikerült katapultálnia annak a pilótának, akinek MiG-29-ese szerda délután gyakorlórepülés közben zuhant le Kecskeméten, a repülőtértől egy kilométerre, lakott területen kívül. A gépet az a Szabó Zoltán százados repülte, aki 2003-ban a fairfordi légibemutatón világbajnok lett. Ezzel a balesettel huszonhatra fogyatkozott a magyar MiG-29-es flotta.

Magyar MiG-29-es a 2003-as RIAT-on
Fotó: jetfly.hu

Szerdán délután, nem sokkal fél öt után a repülőtértől egy kilométerre lévő legelőre zuhant egy MiG-29-es Kecskeméten, adta hírül a HavariaPress. A pilóta éppen a hagyományos augusztusi légibemutatóra gyakorolt, amikor eddig ismeretlen okból a vadászgép egyik hajtóműve kigyulladt. A Hírös.Index információi szerint a gépet a legújabb kecskeméti világbajnok, Szabó "Topi" Zoltán százados repülte.

A pilótának sikerült időben katapultálnia, de a gép lezuhant. Az elsődleges információk alapján a pilóta nem sérült meg, de megfigyelésre kórházba szállították. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya megerősítette az információt. A gép a repülőtéren kívül, lakott területektől távol zuhant le, tudtuk meg Hortobágyi István őrnagytól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Szabó Zoltán százados 2003-ban az angliai Fairfordban megrendezett Royal International Air Tattoo-n (RIAT) MiG-29B vadászgépével bemutatott programmal elnyerte az abszolút kategória díjat. Az angliai airshow a világ egyik legnagyobb katonai repülőnapja, ahol a bemutatott programokat különböző kategóriák alapján egy tizenegy fős szakmai zsűri díjazza. Szabó Zoltán százados a The FRIAT 'As The Crow Flies' Trophy díjat, az abszolút kategória díját nyerte el. Szabó bemutató-pilóta kiképzését még Vári Gyula őrnagy kezdte el és folytatta egészen addig, míg a politikai pályafutása el nem indult.

Gyakorlórepülés közben


Szabó "Topi" Zoltán százados
(Fotó: jetfly.hu)

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel közölte: gyakorlórepülés közben zuhant le a vadászgép. A baleset 16 óra 38 perckor történt, miután repülés közben leállt a repülőgép egyik hajtóműve. A szaktárca politikai államtitkára a baleset körülményeinek kivizsgálására vizsgálóbizottságot hozott létre, amelynek vezetője a közigazgatási államtitkár és a légierő parancsnokának helyettese. A Katonai Légügyi Hivatal is megkezdte a baleset kivizsgálását.

A Magyar Honvédség kecskeméti, 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán az első, MiG-29-esekből álló század 1994. szeptember 1-jén állt hadrendbe. Az ezred két repülőszázaddal hajtja végre kiképzési feladatait és készül a Gripen vadászrepülőgépek fogadására. Magyar vadászrepülők jelenleg csak Kecskeméten állomásoznak.

Vári szerint "Topi" jól döntött

Vári Gyula MSZP-s parlamenti képviselő, korábbi vadászpilóta az MTI-nek elmondta, hogy a lezuhant repülőgép vezetője, Szabó "Topi" Zoltán százados jó döntést hozott, amikor a kétezer méter alatti magasságban a zuhanó repülőből katapultált. A képviselő elmondta, hogy beszélt a kórházba szállított pilótával, aki különösebb sérülés nélkül úszta meg a légi balesetet.

A repülőgép hajtóműve gyulladt ki még a lakott terület felett, s a pilótának sikerült a repülőgépet a repülőtéren túlra, lakatlan terület fölé irányítani. Kővári László szakértő az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a MiG-29-es leszállni és felszállni is képes egy hajtóművel, az viszont elképzelhető, hogy olyan manőverben volt a pilóta, amelyhez egy hajtómű már nem volt elegendő.

Az MTI tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a repülőgép a leszállópályától egy kilométerre zuhant a földbe, csak a hátsó szárnyak látszanak ki a föld síkjából.

A második MiG-29-et veszítette el a légierő

A honvédség 1993 őszén kapott 28 MiG-29-es vadászgépet az orosz államadósság fejében. 1998 nyarán már lezuhant egy ilyen vadászgép a kecskeméti repülőtéren, akkor a pilóta meghalt. A vizsgálat szerint akkor nem műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget. A tavaly befejeződött hajtómű felújítás és üzemidő hosszabbítás után 14 MiG-29-est tartott hadrendben a légierő, a többit alkatrésznek használják. Ezeket a repülőgépeket a jövőre érkező 14 Gripen vadászrepülőgépek mellett is alkalmazni fogják még egy ideig. A honvédségnek a mai baleset után 26 MiG-29-es típusú vadászgépe maradt.

A MiG-29-es repülőgépet a MiG-23-as utódjaként az 1980-as évek közepén állították hadrendbe a Szovjetunióban. A repülőgép kéthajtóműves, szuperszonikus elfogóvadász, modernizált változatai korlátozottan csapásmérésre is alkalmasak. A két utánégetős gázturbinás hajtóművel felszerelt tíztonnás MiG-29-es a hangsebesség több mint kétszeresével képes repülni.

Katonai repülőgépek balesetei
1990. január 26. Egy kétüléses MiG-23-as kiképzôgép lezuhant, két pilótája meghalt.
1990. június 29. Lezuhan egy együléses MiG-21-es harcigép, a pilóta katapultált és túlélte.
1990. április 20. Egy együléses MiG-23-as harcigép lezuhant, a pilóta katapultált és túlélte.
1990. szeptember 16. Bemutató közben lezuhant egy együléses MiG-23-as harcigép, pilótája meghalt.
1991. szeptember 12. Egy kecskeméti együléses MiG-21-es gép lezuhant, pilótája meghalt.
1994. június 1. Egy pápai kétszemélyes MiG-21-es gyakorlógép lezuhant, a katapultálást, csak az oktatópilóta élte túl.
1995. május 25. Egy kétüléses Su-22-es gyakorlógép zuhant le, a pilóták katapultáltak és túlélték.
1995. július 25. Egy L-39-es kiképzôgép lezuhant, a pilóták katapultáltak és túlélték.
1995. szeptember 13. Légi ütközés után lezuhant egy egyszemélyes Szu-22-es harcigép, a pilóta katapultált és túlélte.
1995. szeptember 13. Légi ütközés után lezuhant egy kétszemélyes MiG-23-as gyakorlógép, a pilóták meghaltak.
1996. szeptember 19. Hidraulika hiba miatt lezuhant egy együléses MiG-21-es. A pilóta sikeresen katapultált.
1998. júl. 23. A kecskeméti repülőtér légterében a repülőnapon lezuhant a légierő egyik MiG-29B típusú vadászrepülőgépe, pilótája meghalt.
2003. nov. 13. Lezuhant egy Jak 52-es katonai gyakorló repülő Szolnoknál, a gép két pilótája meghalt.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!