Auguszta
5 °C
22 °C

Az MTA szerint tilos gyerekeken gyógyszert tesztelni

2006.09.05. 14:37
A Magyar Tudományos Akadémiának etikai kifogása van az ellen, hogy gyerekeken teszteljék a madárinfluenza elleni szert. Álláspontjuk szerint ez ellentmond az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) etikailag elfogadhatatlannak tartja a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálását, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott, közölte az Akadémia kedden.

Az MTA tájékoztatta a kísérleteket engedélyező Országos Gyógyszerészeti Intézetet az Akadémia Állatorvostudományi Intézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról. Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szeptember 1-én közölte, hogy a gyógyszerészeti intézet engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

Pál Tamás akkor elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt. A hetekben kezdődő vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak. Így például a szülőkkel ismertetni kell a klinikai vizsgálat minden részletét, ezt követően beleegyező nyilatkozatra is szükség van, és a gyereket is tájékoztatni kell a vizsgálatról. A gyerek tiltakozása esetén pedig nem lehet a szérumot alkalmazni.

A vizsgálatok országszerte három-négy vizsgálóhelyen kezdődhetnek meg. A kijelölt egészségügyi intézmények hirdetések útján toboroznak majd önkénteseket, és honlapjukon is közzétehetik felhívásukat.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.