Gyanús oltóanyag-üzlet

2006.06.01. 09:41
Kételyek ébredtek az üzleti élet meghatározó hírügynökségében, a Bloombergben a magyar madárinfluenza-oltóanyaggal kapcsolatban. A hírügynökség a gyógyszer hatékonyságát is megkérdőjelezi, de gyanús nekik az értékesítési jogokat megszerző - korábban hatvanmillió dolláros gyógyszersegélylopás gyanújába keveredett - iraki üzletember is.

Az Omninvest Oltóanyag-gyártó Kft. cáfolja, hogy eladta volna a H5N1 madárinfluenza elleni vakcina gyártási jogát, s ezért februárban több millió dollárt fizetett számára dr. Semir Sabih Khelil al-Dulaimi sejk, az Iraqi Investment Group (IIG) Holding Co. magyarországi képviselője. Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője ezt a sejk Bloombergben tegnap megjelent nyilatkozata kapcsán mondta a Világgazdaságnak.

Pénz nélküli biznisz

A hírügynökség azt is megírta, hogy az iraki üzletember 29 ország számára kívánja értékesíteni a vakcinát, amiből a magyar kormány 14 százalékban részesül. Ám a magyarországi parlamenti választások miatt - távol szándékozta tartani az ellenzéki pártokat - nem kívánta előbb nyilvánosságra hozni a szerződést - mondta a hírügynökségnek Al-Dulaimi.

Al-Dulaimi sejk, még az Iraki Független Kormány elnökeként

Németh Zsolt határozottan kijelentette: senki egyetlen fillért sem fizetett eddig cégüknek, s nincs szándékukban véglegesen eladni a vakcinagyártás technológiáját, csupán annak hasznosítási jogát - meghatározott időre és szerződésben rögzített feltételek mellett - értékesítenék. Ezért állnak kapcsolatban Al-Dulaimivel, aki közvetítő lenne a potenciális partnerek keresésében.

A szóvivő egyébként meghökkent az iraki üzletember sajtónyilatkozata miatt, hiszen megállapodtak: egyik fél sem ad ki külön nyilatkozatot - ezért megteszik a szükséges lépéseket.

Kóka sosem gondolta

Kóka János gazdasági miniszter egyébként úgy nyilatkozott: sosem gondolt arra a magyar kormány, hogy egyedül adja el a vakcinát, szüksége van multinacionális cégekre is. Az ügy egyébként azért is pikáns, mert Sabih Khelil al-Dulaimi - akit hazánkban ismerősei Attila sejkként emlegetnek - pár éve egy gyógyszerbotrány kapcsán vált ismertté. 2003 nyarán ugyanis nyoma veszett a Magyar Iszlám Közösség által Irakba küldött gyógyszereknek.

A 60 millió forint értékű szállítmányról a közösség az iraki-magyar állampolgárságú sejkkel kötött megállapodást, hogy eljuttassa a gyógyszereket az arab országba, ám a szállítmány Bagdadban eltűnt. A rendőrség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Az Omninvest, de a kormány számára is több mint kellemetlen lehet az ügy, hiszen hamarosan megszűnhet világelsőségünk a madárinfluenza elleni vakcina gyártásában. Cseljabinszk orosz régió egészségügyi minisztere, Viktor Sepelev kedden Budapesten azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a régió fontolgatja az Omninvest technológiájának megvásárlását. A vakcina oroszországi törzskönyvezése azonban szerinte egy évet vehet igénybe.

Gyorsuló verseny

Más hírek szerint azonban Oroszországban tegnap a Microgen nevű tudományos-gazdasági egyesülés is elkezdte egy oltóanyag embereken való tesztelését. A Merck részére a Crucell NV holland vállalat szintén tegnap kezdte el három különféle oltóanyag tesztjét 560 felnőttön. A vakcinát elsőként piacra dobni igyekvő cégek versenyébe a Sanofi-Aventis és a GlaxoSmithKline is beszállt.

Ez utóbbi benyújtotta a madárinfluenza elleni oltóanyagának törzskönyvezési dokumentumait az Európai Unió hatóságának. Leitner György, a cég hazai vállalatának vezérigazgatója lapunknak elmondta: reményeik szerint a törzskönyvet hamarosan megkapják, s az év végén megkezdik a tömeges gyártást. Kár lenne lemaradni, hiszen az állam a múlt ősszel kétmilliárd forinttal megtámogatta az Omninvestet.

Az Asbóth Oszkár innovációs húzóágazati programhoz benyújtott pályázatukat elfogadták, a pénzt az influenza A-vírustörzsének (ebbe tartozik a H5N1 is) kutatás-fejlesztésére kapták abból a célból, hogy megteremtsék hazánk lakosságának védelmét egy esetleges világjárvány kitörésekor. Németh Zsolt elmondta: a pályázat elnyerésének egyik feltétele az volt, hogy a vakcina technológiájának eladásából származó bevételük 10 százalékát befizetik az állam kutatás-fejlesztési alapjába, négy százalék pedig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaté (ÁNTSZ) lesz.

Elvileg rendben

Utánajártunk a hazai vakcina engedélyezésének is. Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója arról tájékoztatott: mivel a klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a hazánkban kifejlesztett madárinfluenza elleni vakcina (ez a madárról emberre terjedő fertőzést védheti ki) hatásos, elvi engedélyt adtak ki az Omninvestnek arra, hogy forgalomba hozatali engedély nélkül azt használhassák.

Amennyiben egy esetleges H5N1-fertőzésnek lenne kitéve hazánk, s a tiszti főorvos elrendelné a szárnyasokkal foglalkozók beoltását, az ahhoz szükséges menyiséget a cég leszállíthatja, és az állam térítésmentesen osztaná szét - tette hozzá a főigazgató.

A gyártó cég kapacitása egyébként heti 500 ezer adag, ez elegendő lenne a lakosság ellátására. Kérdésünkre, hogy miért a gyártási technológiát és nem a készterméket árulja az Omninvest, Németh Zsolt döntésüket annak gazdasági veszélyével magyarázta, hiszen óriási veszteséget jelentene a cégnek, ha mégsem lenne szükség nagy mennyiségű oltóanyagra. Egyébként eddig egyetlen országnak sem adták el a technológiát, ám több érdeklődővel folynak a tárgyalások.  • Bérelnék
  • Bankszámla