Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A héten megjön a tél

2005.11.14. 11:05
A hét közepéig kellemetlenül nyirkos idő várható, egy mediterrán ciklon hatására a hét második felére azonban alaposan megváltozik hazánk időjárása. A hétvégén akár mínusz öt fok alá is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet.

Esős őszi idő, majd ízelítő a télből - ez várható hazánkban a héten az időjárás-előrejelzések szerint. Hétfőn az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre ébredtek a magyarok, a keleti országrészben élők kicsivel szerencsésebbek, a Tiszán túl ugyanis időnként felszakadozhat a felhőzet.

Szórványosan szitálásra, ködszitálásra, mérsékelt légmozgásra lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5-10 fok között lesz. A keddre virradó éjszaka általában 0, +5 fok között alakul a hőmérséklet, a legmagasabb nappali hőmérséklet: 6, 9 fok között lesz.

Párás, nyirkos idő

Mivel időjárási front egyelőre nincs felettünk, ezért a hét közepéig csendes, azonban kellemetlenül nyirkos idő várható. Az őszi idő orvosmeteorológiai szempontból is tartogat kellemetlenséget, a tartósan ködös területeken rosszabbodhat az asztmások és a légúti megbetegedésben szenvedők állapota, és reumatikus fájdalmak is előfordulhatnak.


A Pireneusokban már a múlt héten havazott (Fotó: EPA)

A közlekedésmeterológiai adatok arra figyelmeztetnek, hogy éjszaka és a reggel többfelé kell ködre számítani, és lesznek olyan körzetek ahol napközben is tartósan megmarad. Helyenként a látótávolság száz méter alá csökkenhet. Páralecsapódás, szitálás, néhol deresedés miatt válhatnak csúszóssá, vagy síkossá az utak.

Hó, viharos északnyugati szél

A Délnyugat-Európában kialakulóban lévő mediterrán ciklon hatására a hét közepén alaposan megváltozik hazánk időjárása. Szerdán és csütörtökön a ciklon pont a Kárpát-medence fölött lesz, így sokfelé kell esőre számítani. Néhol már csütörtökön, de legfőképpen pénteken az északi tájakon és a magasabban fekvő területeken az esőt egyre inkább havaseső, néhol hó válthatja fel és viharos északnyugati szél ad ízelítőt a télből. Szombaton fagyos levegő lesz felettünk és futó hózáporok alakulhatnak ki. A hétvégén akár mínusz öt fok alá is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet, nappal pedig legfeljebb plusz kettő fok várható.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!