Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Elvitte a pénzt a szélsőséges időjárás

2005.08.23. 12:41
A mediterrán térségből április óta négy-öt hatalmas felhőrendszer is áthaladt az országon, ennek köszönhető, hogy rég látott mennyiségű eső hullott az országra. A többmilliárdos károkat okozó égi áldás és a víz elleni védekezés meglehetősen megviseli a katasztrófavédelmi szerveket és a vis major kereteket is kimeríti.

Az utóbbi hónapok időjárására nézve egyértelmű, hogy az idei nyárral valami nincs rendben, ezt a feltételezést megerősítik a meteorológusok állításai és adatai is. A szélsőséges időjárás miatt többmilliárd forintos kár keletkezett eddig az országban. Csak a biztosítókhoz ötmilliárd forintot meghaladó kárt jelentettek be július közepe óta.

Apad a pénz

Felemésztheti a megyei katasztrófavédelmi szervek költségvetését a víz elleni védekezés, tudta meg az Index Dobson Tibortól, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivőjétől. A folyamatban lévő munkák költségeiről pontos adatok még nincsenek, és csak ősszel derül majd ki, hogy mekkora összegeket nyeltek el a csatornák. A katasztrófavédelmi szervek fix költségvetésből működnek, de attól azért nem kell tartani, hogy ha elfogy a pénz akkor benzin nélkül maradnak a tűzoltóautók, tette hozzá az ezredes. Ugyanis ha felélik az adott évre szóló keretet, akkor a vis major alapokból kapnak a működéshez szükséges utánpótlást, magyarázta Dobson.


Fotó: EPA

A Belügyminisztérium sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy a tizenkilenc magyar megyéből már csak öt az, ahol nem merültek ki a megyei területfejlesztési tanácsoknál lévő vis major keretek. Békés, Csongrád, Komárom-Esztergom, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyéken kívül mindenütt elfogyott a katasztrófahelyzetekre félretett pénz.

Kárelhárítás

A központi költségvetésből idén 1,248 milliárd forintot osztottak le a megyékhez a készenléti keretekbe, míg a központi tartalék 1,852 milliárd forint - tehát összesen 3,1 milliárd forint szánható kárelhárításra és helyreállításra.

Tizennégy megyében már elfogyott a pénz, például a májusi nógrádi esőzések miatt összesen 368 millió forintot fizettek ki, ebből csak Mátrakeresztes 271 milliót kapott. A tokajhegyaljai árvizek 243,6 millió forintot húztak ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vis major keretből, a legnagyobb összeget Mád kapta, 187,7 milliót utaltak át a falu kárainak enyhítésére.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből a májusi, júliusi vízkárok óta 409,4 millió forint igénylés érkezett a vis major keretekhez, ezek elbírálása még folyamatban van, tudtuk meg a BM-től. Így a boldvai 36,7 milliós igénylésről is csak később döntenek. Az aktuális károkról egyelőre nincs összesített adat, azonban ha nem kegyelmez az időjárás és tovább folytatódik a rendkívül esős idő, akkor sem kell azonban attól tartani, hogy nem lesz pénz a kárpótlásra. A vis major keretek kimerülése után a központi tartalékok átcsoportosításával oldják majd meg a pénzgondokat.

Vízkárok: 150 milliós keretösszeg önkormányzatoknak
A kormány a Belügyminisztérium keretéből 150 millió forintos keretösszeget különít el, amelyet az önkormányzatok a vízelvezető rendszerek tisztításával kapcsolatos közhasznú munkákhoz használhatnak fel - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Kifejtette: az 1.000 fő alatti települések rászoruló önkormányzatai a saját forrás 60 százalékát, az 1.000 fő feletti, szintén önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok a saját forrás felét igényelhetik a keretből. Ezen túlmenően az önkormányzatok egymilliárd forint értékben pályázhatnak közhasznú munkások foglalkoztatására is. A kormány kéri, hogy a csapadékelvezető rendszerek tisztítására benyújtott pályázatokat időben, és a támogatás mértékét illetően is, részesítsék előnyben.

A szóvivő tájékoztatása szerint a kormányzati intézkedéseket az indokolja, hogy a károk egy részének kialakulásában szerepet játszottak a belterületi csapadékelvezető rendszerek karbantartási hiányosságai is. Batiz András elmondta: a szokatlan mennyiségű eső miatt augusztus 15-től kedd hajnalig összesen 1.600 esetben kellett beavatkoznia a katasztófavédelemnek vízszivattyúzásra, fakivágásra, vagy épületkár-megelőzésre. A védekezésben mintegy négyezren vettek részt, ideiglenesen 67 embert kellett kitelepíteni. Egyelőre csak az ország keleti részéből vannak káradatok: itt mintegy 1.000 lakóingatlan sérült meg, a kár mértéke meghaladja a 261 millió forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?