Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folytatódik a csapadékos idő

2005.08.17. 17:26
Közel harminc településen okoztak kárt az esőzések, a legsúlyosabb helyzet továbbra is Szikszón van, ahol harminc házból kitelepítik a lakosokat, miután az esőzés miatt megáradt patak vize befolyt a lakásokba. Folytatódik a csapadékos, a sokévi átlagnál hűvösebb idő. A katasztrófavédelem információi szerint nem fenyeget közvetlen árvízveszély Magyarországon.
A Borsod-Abaúj-Zeplén megyei Szikszón az esőzés miatt megáradt patak kilépett a medréből és száz lakóházat veszélyeztetett. A víz 20-30 lakóépületbe be is folyt, ezért amint kivilágosodott, megkezdték a lakosok kitelepítését. A településen közben folytatják a víz elleni egyéb védekezési munkálatokat is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

700 mentés másfél nap alatt

Az elmúlt 36 órában mintegy hétszázszor vonultak ki a tűzoltók országszerte és végeztek az esőzés miatt mentési munkálatokat, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben.

A legnagyobb gondot a víz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta. Tokaj-Hegyalja több településén okozott komoly kárt az eső, így például Tállyán borospincék szakadtak be és 30 lakóházba ömlött be az ár. Alsóvadász településen 6 embert kellett kitelepíteni 3 lakóépületből, Edelény településen pedig 5 embert egy lakóházból.

Gyomaendrődön közel száz ingatlant károsított a szerdára virradó éjszaka lehullott nagymennyiségű csapadék. A helyi önkormányzat bejelentése alapján mintegy 80-100 lakóház károsodott. A város tíz körzetében nyolc kotrógéppel, két teherautóval és mintegy hatvan ember közreműködésével folynak belvízvédelmi munkálatok. A védekezést nehezíti, hogy a csapadékvíz megtöltötte a város négy befogadó holtágát és a záportározókat. A katasztrófavédelem információi szerint nem fenyeget közvetlen árvízveszély Magyarországon.

A várható időjárás

Magyarország feletti középponttal sekély ciklon örvénylik. Hatására az Alpok és a Kárpátok térségében gyakran erősen felhős az ég, sokfelé esik az eső, záporeső, helyenként heves zivatarok is előfordulnak. Az elmúlt 24 órában többfelé mértek jelentős, 30-60 milliméternyi csapadékot – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A következő 36 órában a Kárpát-medence időjárását továbbra is az említett sekély ciklon határozza meg, emiatt folytatódik a csapadékos, a sokévi átlagnál hűvösebb idő.

Áradás Romániában

Ciklonok láncolata okoz erősen felhős, többfelé csapadékos időt az Északi-tenger környékén és a Skandináv-félszigeten. Délnyugat-Európában és a Kelet-európai-síkság nagyobb részén ugyanakkor leszálló légmozgások következtében sok a napsütés, csapadék csak elvétve fordul elő. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk nagyobb részén 18 és 25 fok között alakul. Ennél jóval melegebb az idő a Földközi- és Fekete-tenger térségében, ahol délutánonként 30, 35 fok között, az Ibériai-félszigeten helyenként 40 fok felett alakul.

Ismét áradásokat okozott az eső Romániában. Mintegy 250 gazda háza áll vízben és összesen 100 kilométernyi közutat lepett el a víz. A Mediafax román hírügynökség jelentése szerint a 41-ből kilenc megyét érint az áradás, illetve a belvíz, főként az ország déli részén lévőket.