Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Folytatódik a csapadékos idő

2005.08.17. 17:26
Közel harminc településen okoztak kárt az esőzések, a legsúlyosabb helyzet továbbra is Szikszón van, ahol harminc házból kitelepítik a lakosokat, miután az esőzés miatt megáradt patak vize befolyt a lakásokba. Folytatódik a csapadékos, a sokévi átlagnál hűvösebb idő. A katasztrófavédelem információi szerint nem fenyeget közvetlen árvízveszély Magyarországon.
A Borsod-Abaúj-Zeplén megyei Szikszón az esőzés miatt megáradt patak kilépett a medréből és száz lakóházat veszélyeztetett. A víz 20-30 lakóépületbe be is folyt, ezért amint kivilágosodott, megkezdték a lakosok kitelepítését. A településen közben folytatják a víz elleni egyéb védekezési munkálatokat is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

700 mentés másfél nap alatt

Az elmúlt 36 órában mintegy hétszázszor vonultak ki a tűzoltók országszerte és végeztek az esőzés miatt mentési munkálatokat, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben.

A legnagyobb gondot a víz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta. Tokaj-Hegyalja több településén okozott komoly kárt az eső, így például Tállyán borospincék szakadtak be és 30 lakóházba ömlött be az ár. Alsóvadász településen 6 embert kellett kitelepíteni 3 lakóépületből, Edelény településen pedig 5 embert egy lakóházból.

Gyomaendrődön közel száz ingatlant károsított a szerdára virradó éjszaka lehullott nagymennyiségű csapadék. A helyi önkormányzat bejelentése alapján mintegy 80-100 lakóház károsodott. A város tíz körzetében nyolc kotrógéppel, két teherautóval és mintegy hatvan ember közreműködésével folynak belvízvédelmi munkálatok. A védekezést nehezíti, hogy a csapadékvíz megtöltötte a város négy befogadó holtágát és a záportározókat. A katasztrófavédelem információi szerint nem fenyeget közvetlen árvízveszély Magyarországon.

A várható időjárás

Magyarország feletti középponttal sekély ciklon örvénylik. Hatására az Alpok és a Kárpátok térségében gyakran erősen felhős az ég, sokfelé esik az eső, záporeső, helyenként heves zivatarok is előfordulnak. Az elmúlt 24 órában többfelé mértek jelentős, 30-60 milliméternyi csapadékot – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A következő 36 órában a Kárpát-medence időjárását továbbra is az említett sekély ciklon határozza meg, emiatt folytatódik a csapadékos, a sokévi átlagnál hűvösebb idő.

Áradás Romániában

Ciklonok láncolata okoz erősen felhős, többfelé csapadékos időt az Északi-tenger környékén és a Skandináv-félszigeten. Délnyugat-Európában és a Kelet-európai-síkság nagyobb részén ugyanakkor leszálló légmozgások következtében sok a napsütés, csapadék csak elvétve fordul elő. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk nagyobb részén 18 és 25 fok között alakul. Ennél jóval melegebb az idő a Földközi- és Fekete-tenger térségében, ahol délutánonként 30, 35 fok között, az Ibériai-félszigeten helyenként 40 fok felett alakul.

Ismét áradásokat okozott az eső Romániában. Mintegy 250 gazda háza áll vízben és összesen 100 kilométernyi közutat lepett el a víz. A Mediafax román hírügynökség jelentése szerint a 41-ből kilenc megyét érint az áradás, illetve a belvíz, főként az ország déli részén lévőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!