Jenő
-2 °C
6 °C

Kisiklott vonat, felborult busz

2005.08.22. 10:49
Kimosta a sín alatti töltést a vasárnap éjszakai eső Herenden, egy tehervonat kisiklott. Bándon és Bakonybélen megáradt a patak, összesen hatvan házat fenyeget az árvíz. Pécs közelében árokba borult egy busz. A Kapos évtizedek óta nem öntött ki, most mégis elönött több kaposvári kertet. A meteorológus nem emlékszik ilyen esős nyárra.
Teherautó ment át az eső elől elbújó férfin
Részben a nagy esőzés miatt veszítette életét egy középkorú férfi Boldván, adta hírül a HavariaPress. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen hétfőn napközben földmunkákat végeztek, ám a hirtelen lezúduló eső miatt a munkák felfüggesztették a munkálatokat. Egy 55 éves férfi egy teherautó alá húzódott a szakadó víz elől, ám a sofőr - aki ezt nem vette észre - az esőzés csillapodtával beült a járműbe, és elindult vele. A földdel megrakott teherautó áthajtott az alatta megbújó férfin, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség vizsgálatot indított a tragédia pontos körülményeinek felderítésére.

"Harmincéves praxisomban nem láttam még ilyen esős nyarat" - mondta Németh Lajos meteorológus az Indexnek. Szerinte az utóbbi napok, sőt hónapok időjárásáról még a laikusok is sejtik, hogy az idei nyárral valami nincs rendben. Bővebben >>>

A dunántúli megyékben nagy a baj

Háromszázötvenszer riasztották a tűzoltókat hétfőre virradó éjjel a heves esőzések okozta károk enyhítésére. A leginkább érintett térségek a dunántúli megyék, főleg Veszprém, Zala és Somogy megye.

Különösen Veszprém megyében alakult ki nehéz helyzet, Bakonybél, illetve Bánd település közvetlen közelében patakok áradtak meg. Bakonybélen a víz ötven, Bándon nyolc-tíz házat veszélyeztetett. Kitelepíteni azonban senkit nem kellett, és személyi sérülés sem történt. Bakonybélen a vezetékes rendszerben lévő víz csak tisztálkodásra alkalmas, az ivóvizet lajtoskocsival szállítják a faluba. Pápán egy csapadékvíz csatorna kiöntött, egy iskola tornaterme pedig víz alá került.

Kisiklott a tehervonat

Zala megyében Keszthely és Hévíz térségében alakult ki a legsúlyosabb helyzet, Somogyban Kaposvár és környéke volt a legnagyobb veszélyben. Ugyancsak Veszprém megyében a herendi vasútállomás közelében a víz kimosta a töltést a sínek alól, és egy tehervonat öt-hat kocsija kisiklott. A pályaszakasz helyreállítása várhatóan néhány napot vesz igénybe. Amíg a pálya újra járhatóvá válik a Citadella és a Göcsej InterCity vonatok mindkét járatát a Balaton északi partjára terelik el. A többi vonat utasait Veszprém és Herend között vonatpótló autóbuszokkal szállítják.

Buszok az árokban

Pécs közelében, a 6-os úton egy közúti baleset is történt hajnalban. Egy kisbusz az árokba hajtott, és tizenhárman megsérültek, öten súlyosan, a többiek könnyebben. Somogy megyében, Somodor közelében is buszbalesetet okozott az esőzés. A HavariaPress értesülései szerint egy autóbusz vízátfolyásra hajtott, a sofőr elvesztette uralmát a jármű fölött. Az utasok közül négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Somogy megyei Visz község belterületén a patak a mederből kilépett, a helyi művelődési ház vízben áll, a bekötőút felett bukik át a víz, az út állaga is veszélybe került.

Kiöntött a Kapos

Harmincöt év után kiöntött a Kaposvárt átszelő Kapos. Kaposváron száz ház áll vízben, nyolc családot kitelepítettek. Bár az idén egyszer már majdnem kiöntött a folyó, amelynek medrét nem tisztították megflelően. Bővebben >>>

Fennakadások Budapesten

A hétfő hajnali esőzés Budapesten és környékén is fennakadásokat okozott. Reggel nyolcszor riasztották a tűzoltókat. Budaörsön két, az átfolyó vízben elakadt autót kellett kimenteni. A kocsik az ipari parkhoz vezető aluljáróban akadtak el a percek alatt méteressé gyűlt vízben.

Dunakeszin is aluljáróba ragadt egy autó, személyi sérülés nem történt, az utasok elhagyták a gépkocsit. A magas vízállás miatt az autó műszaki mentése nem lehetséges.

Elöntött pincék

Győr-Moson-Sopron megyében pincéket, családi házak alagsorait öntötte el a víz. Nyúlon egy családi ház kéményébe csapott a villám, a padlás kigyulladt. Beleden, Kapuváron, Jánossomorján, Mosonmagyaróváron a mélyen fekvő épületek alsó szintjeiből szivattyúzták a vizet.

Többmilliárdos kár

A szélsőséges időjárás miatt többmilliárd forintnyi kár keletkezett eddig az országban. Csak a biztosítókhoz ötmilliárd forintot meghaladó kárt jelentettek be július közepe óta. Pontos számokat egyetlen biztosító sem tudott mondani, összesítések ugyanis a jelenleg is intenzív esőzések miatt nincsenek. Bővebben >>>

Hét halálos áldozata van Európában a vasárnap éjszakai esőzéseknek. Svájcban és Ausztriában hegyoldalakat mosott el a víz, Németországban is utakat kellett lezárni. Romániában is sok a halott. Bővebben >>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?