István, Vajk
19 °C
33 °C

Kisiklott vonat, felborult busz

2005.08.22. 10:49
Kimosta a sín alatti töltést a vasárnap éjszakai eső Herenden, egy tehervonat kisiklott. Bándon és Bakonybélen megáradt a patak, összesen hatvan házat fenyeget az árvíz. Pécs közelében árokba borult egy busz. A Kapos évtizedek óta nem öntött ki, most mégis elönött több kaposvári kertet. A meteorológus nem emlékszik ilyen esős nyárra.
Teherautó ment át az eső elől elbújó férfin
Részben a nagy esőzés miatt veszítette életét egy középkorú férfi Boldván, adta hírül a HavariaPress. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen hétfőn napközben földmunkákat végeztek, ám a hirtelen lezúduló eső miatt a munkák felfüggesztették a munkálatokat. Egy 55 éves férfi egy teherautó alá húzódott a szakadó víz elől, ám a sofőr - aki ezt nem vette észre - az esőzés csillapodtával beült a járműbe, és elindult vele. A földdel megrakott teherautó áthajtott az alatta megbújó férfin, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség vizsgálatot indított a tragédia pontos körülményeinek felderítésére.

"Harmincéves praxisomban nem láttam még ilyen esős nyarat" - mondta Németh Lajos meteorológus az Indexnek. Szerinte az utóbbi napok, sőt hónapok időjárásáról még a laikusok is sejtik, hogy az idei nyárral valami nincs rendben. Bővebben >>>

A dunántúli megyékben nagy a baj

Háromszázötvenszer riasztották a tűzoltókat hétfőre virradó éjjel a heves esőzések okozta károk enyhítésére. A leginkább érintett térségek a dunántúli megyék, főleg Veszprém, Zala és Somogy megye.

Különösen Veszprém megyében alakult ki nehéz helyzet, Bakonybél, illetve Bánd település közvetlen közelében patakok áradtak meg. Bakonybélen a víz ötven, Bándon nyolc-tíz házat veszélyeztetett. Kitelepíteni azonban senkit nem kellett, és személyi sérülés sem történt. Bakonybélen a vezetékes rendszerben lévő víz csak tisztálkodásra alkalmas, az ivóvizet lajtoskocsival szállítják a faluba. Pápán egy csapadékvíz csatorna kiöntött, egy iskola tornaterme pedig víz alá került.

Kisiklott a tehervonat

Zala megyében Keszthely és Hévíz térségében alakult ki a legsúlyosabb helyzet, Somogyban Kaposvár és környéke volt a legnagyobb veszélyben. Ugyancsak Veszprém megyében a herendi vasútállomás közelében a víz kimosta a töltést a sínek alól, és egy tehervonat öt-hat kocsija kisiklott. A pályaszakasz helyreállítása várhatóan néhány napot vesz igénybe. Amíg a pálya újra járhatóvá válik a Citadella és a Göcsej InterCity vonatok mindkét járatát a Balaton északi partjára terelik el. A többi vonat utasait Veszprém és Herend között vonatpótló autóbuszokkal szállítják.

Buszok az árokban

Pécs közelében, a 6-os úton egy közúti baleset is történt hajnalban. Egy kisbusz az árokba hajtott, és tizenhárman megsérültek, öten súlyosan, a többiek könnyebben. Somogy megyében, Somodor közelében is buszbalesetet okozott az esőzés. A HavariaPress értesülései szerint egy autóbusz vízátfolyásra hajtott, a sofőr elvesztette uralmát a jármű fölött. Az utasok közül négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Somogy megyei Visz község belterületén a patak a mederből kilépett, a helyi művelődési ház vízben áll, a bekötőút felett bukik át a víz, az út állaga is veszélybe került.

Kiöntött a Kapos

Harmincöt év után kiöntött a Kaposvárt átszelő Kapos. Kaposváron száz ház áll vízben, nyolc családot kitelepítettek. Bár az idén egyszer már majdnem kiöntött a folyó, amelynek medrét nem tisztították megflelően. Bővebben >>>

Fennakadások Budapesten

A hétfő hajnali esőzés Budapesten és környékén is fennakadásokat okozott. Reggel nyolcszor riasztották a tűzoltókat. Budaörsön két, az átfolyó vízben elakadt autót kellett kimenteni. A kocsik az ipari parkhoz vezető aluljáróban akadtak el a percek alatt méteressé gyűlt vízben.

Dunakeszin is aluljáróba ragadt egy autó, személyi sérülés nem történt, az utasok elhagyták a gépkocsit. A magas vízállás miatt az autó műszaki mentése nem lehetséges.

Elöntött pincék

Győr-Moson-Sopron megyében pincéket, családi házak alagsorait öntötte el a víz. Nyúlon egy családi ház kéményébe csapott a villám, a padlás kigyulladt. Beleden, Kapuváron, Jánossomorján, Mosonmagyaróváron a mélyen fekvő épületek alsó szintjeiből szivattyúzták a vizet.

Többmilliárdos kár

A szélsőséges időjárás miatt többmilliárd forintnyi kár keletkezett eddig az országban. Csak a biztosítókhoz ötmilliárd forintot meghaladó kárt jelentettek be július közepe óta. Pontos számokat egyetlen biztosító sem tudott mondani, összesítések ugyanis a jelenleg is intenzív esőzések miatt nincsenek. Bővebben >>>

Hét halálos áldozata van Európában a vasárnap éjszakai esőzéseknek. Svájcban és Ausztriában hegyoldalakat mosott el a víz, Németországban is utakat kellett lezárni. Romániában is sok a halott. Bővebben >>>