Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmincöt év után öntött ki a Kapos

2005.08.22. 18:46
Összefüggő tórendszer alakult ki a Kaposvárt kettészelő Kapos folyó mentén hétfő délelőttre, a folyómenti kertvárosi részeken áll a víz, nyolc családot kiköltöztettek, 120-140 ház kertje víz alatt van, az este a folyó vízszintje nem csökkent. A kis folyó az évtizedek óta nem látott mértékű esőzés után öntött ki, a helyiek szerint nem megfelelő a vízelvezetés, a polgármester szerint a folyó nem volt kitisztítva.

Tizenegy óra körül megállt a Kapos folyó vízszintjének emelkedése Kaposváron, ahol 1970 óta nem mértek akkora vízállást, mint amit a vasárnap lehullott 90 milliméteres eső okozott. A Kapos a Cseri úti vasúti felüljárónál öntött ki. Az ár szintje egy délutáni eső miatt nem csökkent, sőt néhány helyen még nőtt.

Éjszaka öt családot kellett kitelepíteniük a hatóságoknak, délelőtt újabb három családnak kellett kiköltöznie, a víz 120-140 ház kertjét öntötte el, a nagykapacitású szivattyú viszont még az esti órákig sem indult be.


Klikk a képre!
Mivel a vízszint nem emelkedik tovább, a katasztrófaelhárítás délután kettőkor hozza működésbe a nagykapacitású szivattyúkat a folyó menti Iszák utcában.

A várost kettészelő folyó mellé egy 1968-as áradás után emeltek töltést, és a folyó nem is öntött ki Kaposvár területén egészen mostanáig.

Idén már volt áradás

Idén áprilisban ugyan már volt 324 centiméteres a vízállás, a vasárnapi esőzések miatt 367 centiméter volt hétfőn reggel, tájékoztatta az Indexet Pecze János a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízkárelhárítási osztályvezetője.

Néhány árvízkárosult szerint azonban a víz azért öntött ki, mert néhány évvel ezelőtt az építkezések miatt néhány helyen betemették a másik vízelvezető csatornát, a Malom-árkot, amely a felüljáró másik oldalán lévő bevásárlóközpontok mellett húzódik, és csak a város szélén folyik a Kaposba.

Ezt Szita Károly és a vízügyi szakemberek az Indexnek cáfolták, azt ugyanakkor elismerték, hogy a folyó nem volt megfelelően kitisztítva, ami ugyancsak hozzájárult az áradáshoz.

A polgármester szerint az árkot nem temették be, és gátszakadás miatt öntött ki a Kapos. Pecze János szerint a Malom-ároknak nincs hatása a mostani árvízre, ezért csak a sok eső okolható. "A csapadék a város belterületésre hullott, és nagyon gyorsan a Kaposba folyt." A sással benőtt Kapost a húsvéti áradások után sem tisztították ki.

Húsz olyan rendszámtáblát találtak ma Kaposváron, amelyeket a megáradt Kapos vize sodort le autókról a megyeszékhely területén, adta hírül a HavariaPress. A rendszámtáblákat a megtalálóik leadták a rendőrségen, a tulajdonosok ott átvehetik őket. A tűzoltók jelenleg is önkénteseket várnak a Vasvári Pál utcába; a segíteni akaró embereket homokzsákok megtöltésére és kihordására kérik. A város környékén estig újabb esőzések várhatóak.

A vonat sem jár

Az országban hétfőre virradóra Somogy, Veszprém és Zala megyében okozott károkat az óriási mennyiségű eső.

Somogyban a Siófok-Kaposvár vonalon buszok közlekednek, mert Menye és Kaposvár között a víz alámosta a vasúti töltést. Jutában egy villám csapott egy házba, aminek tetőszerkezete leégett.