Viola
-6 °C
-2 °C

Egyre nő a romániai árvíz áldozatinak száma

2005.08.20. 13:02
Hat embert a villám csapott agyon, sokan vízbe fulladtak a romániai áradások és időjárás miatt. Hivatalosan már tizennégy halálos áldozata van az utóbbi idők legsúlyosabb természeti katasztrófájának Romániában.

Tizennégyre emelkedett a romániai árvíz halálos áldozatainak száma. Vasile Blaga belügyminiszter szombaton azt mondta, három embert eltűntté nyilvánítottak. A halottak közül hatot villám sújtott agyon, nyolc pedig a vízbe fulladt.

Szeben megyében pénteken a víz elsodort egy tizenegy éves kisfiút. Suceava megyében a Suceava folyó felett leomlott egy gyalogos híd, magával rántva a folyóba két személyt. Botosaniban (ahol egy nappal korábban egy kilencéves kislány vesztette életét) újabb két ember lelte halálát - az egyik vízbe fulladt, a másikat villám csapta agyon.

Infarktus, villám, vízbefulladás

A híradások szerint azonban a természeti csapás közvetett módon más életeket is kioltott. A hivatalos kimutatásban ugyanis nem szerepel az a hetvenéves Kolozs megyei asszony, aki szívinfarktust kapott, amikor meglátta, hogy házát elöntötte a víz. Románia déli részén egy férfi életét egy leszakadt, magas feszültségű vezeték oltotta ki.

A belügyminiszter által közölt szombati összesítések további romlásról tanúskodnak. Az országnak immár harminc megyéjét érintik az esőzések és áradások, nagyobb károk húsz megyében keletkeztek. Az elárasztott települések száma az egy nappal korábbi 4164-ről 5444-re emelkedett. Az árvíz eddig 1301 házat rongált meg, a lerombolt lakhelyek mennyisége pedig a péntekig összeszámolt 142 helyett szombaton már 196 volt. Az elöntött termőföldek összterülete már meghaladja a 33 ezer hektárt.

A transindex szerint továbbra sem várható javulás az időjárásban, a dél- és kelet-romániai folyók vize nem tér vissza még a medrébe. Az előrejelzések szerint a következő napokban további rendkívüli esőzésekre kell számítani Moldvában, Erdélyben és a Kárpátokban.

A Magyarországról esetleg Bukarestbe utazni kívánók számára fontos tudni: el kell kerülni az Olt völgyét. Ott már pénteken állt a vasúti forgalom, mert a sínekre kövek és földdarabok estek, emiatt eleve le akarták zárni az ott haladó autóutat is. A természet azonban maga tette ezt meg azzal, hogy szombatra a hegyről sziklák gördültek rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!