Gizella
9 °C
14 °C

Tizenhat halott a romániai áradásokban

2005.08.22. 13:43
Románia háromnegyed részén, Moldvában, Erdélyben, illetve Havasalföldön pusztító áradások és szélviharok zúdultak a településekre. A halottak száma elérte a 16-ot.

Az árvíz, illetve a szélviharok, esőzések a negyven román megyéből harmincegyet érintenek. A román belügyminiszter, Vasile Blaga bejelentette, hogy Fehér, Arad, Hunyad, Máramaros, Neamt, Szilágy, Szeben, Suceava és Vrancea megyékben lakóházak sérültek meg, de nem ezekben a megyékben estek a nagyobb károk, itt inkább a közüzemi hálózatok és a mezőgazdasági termények szenvedték meg a rossz időjárást.

Blaga szerint a régiókat különböző mértékben sújtják a természeti csapások. A hirtelen megáradt folyók inkább Havasalföldön, tehát Erdélytől délre, Arges, Dambovita, Dolj és Gorj, Olt, Prahova, Teleorman megyékben okoztak súlyos károkat az utakban, hidakban és lakóházakban. Moldvában Buzau és Bacau érintett a leginkább, míg Erdélyben Hargita, Kolozs és Maros szenvedte meg a történteket, tehát azok a megyék, ahol a legtöbb magyar él (a magyarlakta vidékek közül csak Kovásznát nem említik a hírek).

Moldvában azokon a szakaszokon, ahol a Szeret folyó általában 50 méter széles és 1,5 méter mély, helyenként most a folyó két kilométer széles és 15 méter mély. (A Szeret mentén számos moldvai csángó falu is található.)

Székelyudvarhely megmenekült

Az áradások sok helyen hidakat, gyalogos átjárókat mostak el, így számos település között megnehezedett a közlekedés. Egyes helyeken a hatóságok sikeresen avatkoztak be, és így például sikerült csöveken levezetniük a megduzzadt víztározókban felgyülemlett csapadékot. Így a székelyföldi város, Székelyudvarhely is megmenekült a nagyobb katasztrófától, miután a zetelaki víztározónak a normálisnál 1,23 méterrel nagyobb vízszintjét sikerült szabályozni, csökkenteni Hargita megyében. (Ettől függetlenül az árvíz súlyos károkat okozott az elmúlt napokban Székelyudvarhelyen, a település több része is víz alá került.)

A mostani viharok, széllökések, villámlások, esőzések áldozatainak száma immár 16-ra emelkedett. A legtöbbjüket villám csapta agyon, mások vízbe fulladtak. A legrosszabbul a havasalföldi Dolj megye járt, ahol öten haltak meg. Botosani-ban hárman, Maros megyében ketten haltak meg. Maros megyében összesen harminc települést sújtott a katasztrófa. Halottakról érkeztek jelentések Szeben, Kolozs és Olt megyéből, valamint Argesből, Iasi-ból és Valceából is. Olt megyében, a Déli-Kárpátok vonulatai között sziklaomlások is fenyegetnek.

Botosani megyében egy kilencéves lány halt meg, Suceavában pedig egy alig kétéves kisgyermek esett bele egy hídról a Havris patakba. Három embert még most is keresnek a hatóságok. Vasile Blaga szerint nincs információjuk például arról a mérnökről, aki az Electrica cégnél dolgozott, és akit Valcea megyében ragadott el az ár.

A hétvégi adatok szerint Romániában 517 helységet érintettek az áradások, esőzések, viharok. 1473 embert kellett kitelepíteni 31 megyében. A víz 207 házat rongált meg, és további kétezer megsérült az áradásokban. Körülbelül húszezer épület és egyéb építmény víz alatt áll. Az elárasztott mezőgazdasági területek nagysága 37 ezer 500 hektár. Több mint ezer kisebb-nagyobb híd sérült meg a természeti csapásokban. Huszonöt romániai településen megszakadt az elektromos áramszolgáltatás, kilenc kilométernyi főút, és 265 kilométernyi mellékút vált járhatatlanná.