Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Enyhített ítélet a Simon-per vádlottjainak

2006.04.24. 15:10
A korábbi, hatályon kívül helyezett elsőfokú ítéletnél jóval enyhébb büntetést szabott ki a bíróság a halált okozó testi sértéssel, illetve garázdasággal vádolt férfiaknak. Simon Tibort nem a végső ökölcsapás ölte meg, hanem a földre zuhanáskor verte be a fejét úgy, hogy agysérüléseiből esélye sem volt felépülni.

Újabb elsőfokú ítéletet hozott a bíróság Simon Tibor halálra verésének ügyében.

A hétfői tárgyaláson reggel kilenckor a négy vádlottat az utolsó szó jogán hallgatta meg a bíróság. Az elsőrendű vádlott, G. János annyit mondott: "nagyon sajnálom, hogy így történt". Vádlottársa O. Roland, nem akart semmit közölni, míg a harmadrendű vádlott H. János is rövidre fogta: "csatlakozom a védőm által elmondottakhoz". Az ügy negyedik vádlottja, H. Attila az utolsó szó jogán is tagadta, hogy köze lenne a ferencvárosi labdarúgó halálához: "nem bántalmaztam Simon Tibort".


Az elsőrendű vádlott utolsó szava a hétfői tárgyaláson (Fotók: Nagy Attila)

Az elsőrendű vádlott a délutáni ítélethirdetésen halált okozó testi sértés miatt 4 év 6 hónap szabadságvesztést kapottl. A bíróság garázdaságban találta bűnösnek a másik három vádlottat; a másodrendű 1 év hat hónapot, a másik két vádlott pedig 1 év 4 hónap szabadságvesztést kapott. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Ütötték, rúgták

Simon Tibor 2002. áprilisában egy Lövőház utcai szórakozóhelyen szórakozva vitába került egy másik vendéggel, miután Simon pezsgőt locsolt szét, és az asztalon táncolt a szórakozóhelyen. A focista még a szórakozóhelyen bocsánatot kért, de miután távozott a helyszínről, a későbbi vádlottak utána mentek, és az utcán megtámadták. Az egykori ferencvárosi futballistát, majd soproni szakvezetőt aznap éjjel a Cafe Allure nevű szórakozóhely előtt végül olyan súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, hogy két nappal később belehalt sérüléseibe.


Az ítélet kihirdetése

A Fővárosi Bíróság a per első - 2004. június 16-án hozott - ítéletében a módosított vádirat alapján bizonyítottnak találta, hogy a négy vádlott okolható Simon haláláért, ezért G. Jánost tizenkét év börtönre, a másod- és harmadrendű vádlottakat tíz-tíz év börtönre, a negyedrendű vádlott H. Attilát pedig nyolc év börtönre ítélte a bíróság társtettesként elkövetett emberölés miatt.

Hiányos tényállás

Az esetet legfeljebb súlyos testi sértésnek tartó védelem fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla pedig másodfokú határozatában hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot. A másodfokú ítélet hallatán a vádlottak szép számban megjelent hozzátartozói és ismerősei üdvrivalgásban és tapsban törtek ki.


Az ítélet indoklása

Az ítélőtábla szerint az első fokon eljáró bíróság a tényállást hiányosan állapította meg, a tényekből téves következtetéseket vont le, és pontatlan megállapításokat fogalmazott meg. A fellebviteli bíróság kifogásolta többek között, hogy a tanúvallomásokat nem vetették össze a vádlottak vallomásaival, és hogy nem vizsgálta azt sem a Fővárosi Bíróság, hogy a vádlottak ruháján, így az elsőrendű vádlott bal cipőjén talált vérnyomok miként kerültek oda.

Tagadtak

A Fővárosi bíróságon kilenc hónappal ezelőtt, 2005 júniusában kezdődött újra a per tárgyalása. A négy vádlott tagadta, hogy ők ölték volna meg Simon Tibort, nem is tettek új vallomást. G. János, elsőrendű vádlott a bíró kérdésére annyit mondott: testi sértésben bűnös, de embert nem ölt, a másik három vádlott pedig tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. A vádat ebben az eljárásban ismét módosították: G. Jánost immár nem gyilkossággal, "csak" halált okozó testi sértéssel, míg társait garázdasággal vádolta a bíróság.


A vád súlyosbításért fellebbez

A halállal végződött verekedés részleteinek pontos rekonstruálása érdekében felmerült, hogy helyszíni bizonyítási kísérleteket végezzenek el. Magyar György ügyvéd az egyik vádlott védője még azt is javasolta, hogy készítsenek terepasztalt, ahol a szövevényes ügy szereplői megmutathatják, hogy ki mikor, hol, mit csinált.

Enyhébb ítéletet szeretnének

Az új elsőfokú eljárás végeztével a bíró azt látta bizonyítottnak, hogy Simon Tibor halálát nem az a végső ökölcsapás okozta, amit G. János mért rá, hanem a földre zuhanáskor verte be a fejét úgy, hogy agysérüléseiből esélye sem volt felépülni. A másik három vádlott pedig azért csak garázdaságban bűnös, mert ütlegelésük nem okozott érdemben sérülést Simonnak, derült ki a hétfőn hozott ítélet rövid indoklásából..

A négy és fél év szabadságvesztésre ítélt G. János eddig 42 hónapot ült előzetes letartóztatásban, amit a büntetés letöltésekor be kell majd számítani. Így ha a mostani ítélet jogerőre emelkedik, egy évet kell még rács mögött töltenie.

Sándor László, az elsőrendű vádlott védője az Indexnek elmondta, hogy enyhébb ítéletre számított, mivel védence önként jelentkezett a rendőrségen, valamint őszinte, beismerő vallomást tett. Az ügyvéd egy évvel rövidebb szabadságvesztés kiszabását tartotta volna méltányosnak (ebben az esetben G. János tulajdonképp szabadon távozhatott volna a bíróságról), de ha az ügyész elfogadta volna a 4 év 6 hónapról szóló ítéletet, akkor ők sem fellebbeztek volna. De mivel a vád súlyosbításért nyújt be fellebviteli kérelmet, az per ismét másodfokon folytatódik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!