Irén, Írisz
6 °C
15 °C

'Nem nagyon mérlegelt' a szécsényi lány gyilkosa

2005.04.07. 06:26
A kriminálpszichológus szerint annyira irracionális volt Hugyecz Violetta gyilkosának cselekedete, hogy esetében mindenképp felmerül a beszámíthatóság kérdése. Az elkövető biztos, hogy rejtőzködő személyiség, képes a viselkedését manipulálni, ennek köszönhető, hogy engedménnyel szabadult korábban a börtönből.

Értetlenül áll a család, a helybéliek de szinte az egész ország a 14 éves szécsényi kislány kíméletlen meggyilkolása előtt. A múlt pénteken eltűnt lányt elrablója brutálisan bántalmazta, majd a még életben lévő, több sebből vérző iskolást kocsijával egy rokonához vitte, és ott a szennyvízderítőbe dobta és súlyokkal süllyesztette le. Hugyecz Violetta halálát fulladás és súlyos koponyasérülései okozták. A péntek éjjel óta nyomozó rendőrök vasárnap este fogták el a helybéli férfit, aki bevallotta tettét.

A munkanélküli P. Tamás 2003 januárjában szabadult a börtönből. Két alkalommal követett el erőszakos közösülést, és rendkívül durva módon, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése is volt a terhén. A férfi mindezekért másfél év börtönbüntetést kapott összességében, de jó magatartása miatt kedvezménnyel szabadult.

Racionális és irracionális vonal

Egyes pszichológus szakértők szerint a bűnözők egyre brutálisabb és gátlástalanabb viselkedése egyenes arányban áll a világon terjedő erőszakkal. Dr. Münnich Iván kriminálpszichológus, agresszió-kutató, az Országos Kriminológiai Intézet csoportvezetője szerint azonban nagyon ritka az ennyire brutális gyilkosság, az ilyenek esetében mindig felmerül a beszámíthatóság kérdése. Egy biztos, rendkívüli brutalitása és irrealitása miatt ritkán vetemednek ilyen szörnyűségre az elkövetők, akik többnyire tisztában vannak azzal, hogy könnyen lebukhatnak, magyarázza a pszichológus.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Violetta gyilkosa nem nagyon mérlegelte tette következményeit, és bár némileg tisztában volt a racionális teendőkkel (megpróbálta elrejteni a holttestet), cselekményében sokkalta erősebb az irracionális vonal, amit egy átlagember felfogni sem tud igazán, hogy miképp lehet ilyesmit elkövetni.

Mindezek mögött ráadásul ott húzódik az is, hogy a gyilkossággal gyanúsított férfi börtönviselt volt, mutat rá Münnich Iván. Az is ritka ugynanis, hogy egy elítélt a szabadulása után nem sokkal hasonlóan erőszakos bűncselekményt követ el, mint ami miatt elítélték. Az persze gyakran előfordul, hogy amíg rácsok mögött van fenyegetőzik az ilyesmivel, de szabadlábon már megfontoltabbak.

30/16 700

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától kapott információk szerint ma Magyarországon összesen harminc - főállású és részmunkaidős - pszichológus jut 16 700 elítéltre. A kóros elmeállapotára utaló tünetek esetén az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgáltatják ki az elítéltet, de egy tünetmentes rab pszichológiai vizsgálatra nem kötelezhető.

A feltételes szabadságra bocsátásról a büntetés-végrehajtási bíró jogosult dönteni, aki minden esetben meghallgatja a kérelmező elítéltet, és vizsgálja azt, hogy a jövőben feltehetőleg törvénytisztelő életmódot folytat-e. Fontos szempont, hogy milyen magatartást tanúsított az elítélt a büntetés végrehajtása során, illetve, hogy mit tett az esetleges szabadulásra való felkészülés érdekében. 2004-ben a büntetés-végrehajtási intézetek 9054 esetben tettek ilyen előterjesztést, a bíróság a feltételes szabadságra bocsátást 8051 esetben engedélyezte.

Az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá tartozó Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálatok kísérik figyelemmel a szabadult fogvatartottakat - de csak ha ezt a bíróság elrendeli. A pártfogó felügyelő feladata, hogy a fogvatartottat a szabadulás után segítse, és ellenőrizze, utógondozásukat végezze.

Münnich Iván szerint a Violetta meggyilkolásával gyanúsított P. Tamás valószínűleg rejtőzködő személyiség, aki képes a viselkedését nagy mértékben manipulálni, és a jelenleg rendelkezésre álló tények igazolják is, hogy mit rejtegetett a külvilág elől: félelmetes indulatát. A börtönben nyilván nem volt olyan nála gyengébb, védtelenebb áldozat, akin ezt levezethette volna, ez olthatta ki a büntetés ideje alatt viselkedését. "Ezért tudta rejteni személyiségét, és ezért nem volt nehéz neki jó magaviselettel alkalmazkodni a börtönviszonyokhoz" - mondta az Indexnek a kriminálpszichológus.

Feltételes szabadságra bocsátás
A Büntető Törvénykönyv 47. paragrafusa szerint: "A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető. [...] A feltételes szabadság tartamára, de legkevesebb egy évre az elítélt pártfogó felügyelet alá helyezhető."

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.