Nem jöttek az egykulcsos bébik

2012.02.24. 13:53

Egy rövid visszatekintő: 2012. január 26-án járunk, Matolcsy Györgyöt a parlamenti költségvetési bizottság hallgatta meg, sok mindenről szó esik, egyebek között betekinthettünk a magyarok hálószobájába is:

Matolcsy György sikeresnek nevezte az egykulcsos adórendszert, amely szerinte nem csak a foglalkoztatást és a gazdaság fehéredését segíti, de a gyermekvállalást is ösztönzi. A tárcavezető szerint már az egykulcsos adóval kapcsolatos bejelentések is „megmozgatták a magyar férfiak és nők fantáziáját”, az elmúlt hat hónap népesedési adatai azt mutatják, hogy a születésszám elmozdult a növekedés felé. Úgy vélte, évtizedekig, talán évszázadokig az volt a szokás, hogy a gyermeket vállaló a szegénységet vállalta, ezt most a kormány megfordította.

A már a hírekre begerjedő magyar férfiaknál és nőknél az igazság pillanata 2011 februárjában jött el, ekkor kapták meg az első egykulcsos fizetésüket. (A kormányzati kommunikáció szerint ezzel mindenki jól járt, azóta kiderült, hogy azért mégsem mindenki.) Hogy aztán még aznap este a magyar férfiak és magyar nők nekiláttak, hogy apává és anyává váljanak, vagy vártak még pár hetet, azt nem tudhattuk, egészen mostanáig.

Az első igazi egykulcsos bébik 2011 novemberében, decemberében születtek meg. A KSH a héten jelentette meg a legfrissebb adatait a népesség számának változásáról, ebben már benne vannak a 2011 decemberi születésszámok is. Eszerint az év utolsó hónapjában 0,4 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban.

Abban egyébként igaza volt Matolcsynak, hogy az év első öt hónapjában még jelentősen csökkent az újszülöttek száma, majd júniustól elkezdett javulni a mutató. Hónapokra lebontva viszont az látszik, hogy novemberben már csak hat gyerekkel született több, mint egy évvel korábban, decemberben pedig megfordult a trend, és megint kevesebb gyerek született, mint 2010 utolsó hónapjában.

 

És ugyanazok az adatok, százalékban.

 

Az egykulcsos adó izgató hatásának múlandóságánál rosszabb hír, hogy tavaly az év közepi javulás ellenére kevesebb gyerek született, mint 2010-ben, sőt, az elmúlt ötven év legrosszabb mutatója a 88 050 sikeres szülés.

 

Azért vannak kedvezőbb hírek is. 2011-ben ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest, és ez az eddig mért legalacsonyabb érték. Kevesebb is haltak meg, mint 2010-ben. És ha gyereket nem is akarnak a magyar férfiak és nők az egykulcsos adó miatt, az év utolsó két hónapjában többen házasodtak, mint 2010-ben.