Ricse, Ricse, Beatrice

Nagy Feró hetven, ez itt pedig a Ricse és a magyar rock egyik leghíresebb koncertje 35 évvel ezelőttről, korábban sehol nem látható képeken. Az 1980 augusztus 23-i Fekete bárányok koncerten 25 ezren tomboltak a Hajógyári-szigeten a rendszeridegennek minősülő együttesek, a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band közös koncertjén, ahol Feró személyes közbenjárására a Bizottság volt az előzenekar. A Nagy Ferenc művész úrral készült videónk után Jávor István Fortepanos fotóival köszöntjük a születésnapost, valamint a történet igazi főszereplőit, az egykori csöveseket. (És persze küldjük mindenkinek, aki szereti.)

A Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

"Szevasztok. Csókolom. Adjon isten jó napot. Erőt egészséget. Szervusztok szeretteim. Mehet? Támadás!"

- indított a koncerten Feró, aztán jött a Jerikó, a Kifakult sztár, a Motorizált nemzedék, az Angyalföld, meg a többi.

 Jávor István magának fényképezte végig a koncertet, a fotók nem is kerültek nyilvánosságra, csak most, három és fél évtized után. “Sűrű volt a hangulat, ekkora “ezt is szabad” érzésre korábbról nem emlékszem” - mondta most az Indexnek. Volt egy népfrontos jellege az egésznek, hiszen más volt a közönsége az együtteseknek.”

Istenem 13 évesen, csőnadrágba, alföldibe, biztosítótűkkel kiverve, ricsekendős szimatszatyorral az oldalunkon hogy rühelltük a világot, amelyik nem értett meg minket, mindenki utált minket és mi viszont őket. Akkor ez volt a Himnuszunk.

(Komment a videó alatt Youtube-on)

A Nagyvárosi farkas volt az egyik szám, ami miatt nem lett Beatrice lemez, csak nyolc évvel később, amikor már majdnem minden mehetett: 1980-ban a legendás emlékű Erdős Péter szerződést kötött velük nagylemezre, de a Ricse pár nap múlva felbontotta, nem mentek bele, hogy kicenzúrázzák három számukat. Schuster Lóriék és Hobo ugyanígy indexen volt, ehhez képest a Fekete bárányok koncertet a KISZ hagyta jóvá.

Kivételes esemény volt, hiszen egyébként a Ricse eléggé a partvonalon volt: Nagy Ferót folyamatosan zaklatták a rendőrök, többször keresték hajnalban, hogy a lakásában igazoltassák, egyszer az őrsön is megverték. A sajtóban is ment az értelmiségi vita az együttesről meg a “csöves-jelenségről”, a Beatrice-botrány keretében híresztelték róla a csirkedarálós hülyeséget, a koncerteken még könnygázoztak és kutyákkal is oszlattak.

Egy évvel később, 1981-ben a könnyűzenészek szakszervezete (ilyen is volt) újra megrendezte a koncertet, de már a Ricse nélkül: felsőbb utasításra nem hívták meg őket, a zenészek nem álltak ki Nagy Feróék mellett. Az ellehetetlenítés után Nagy Feró ‘81-ben fel is oszlatta az együttest, csak hat év múlva alakultak újra.

Ferónak a Fekete bárányok koncerten készült arcképéből viszont jelvény lett: az Ifjúsági Magazinban megjelent köralakú fotóját Poós Zoltán könyve szerint az Úttörő áruházban 10 forintért adott jelvénytartóba lehetett betenni.

Ricse Ricse Beatrice HÓRUKK!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.