A MET gázát kapják az ukránok

2015.01.16. 13:32

A MET-től kapott gázt ad el az ukránoknak a GDF Suez, írta a Világgazdaság pénteken. A lap szerint a francia tulajdonú cég részben a MET-től vásárolt gázt adja tovább az ukránoknak, részben pedig azt gázt, amelyet a MET-től a Dunamenti Erőműért kapott. Az ukrán gázszállítás Magyarország irányából átmeneti szünet után az év elején indult újra.

A MET az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a magyar energiapiacon. Még tavaly év elején írtunk arról, hogy az állami MVM-et a kormány helyzetbe hozta azzal a megbízással, hogy juttasson el olcsón gázt a távhősöknek, az állami cég azonban magát alkalmatlannak érezve a feladatra, a kormánytól kapott kiváltságokat továbbadta a MET nevű, homályos hátterű, de rendkívül profi magáncégnek, amely élve a lehetőséggel milliárdokat keresett az üzleten.

Miközben minden érintett tagadta, hogy az ügylet szabálytalan lett volna, és azzal védekeztek, hogy az E.On is szóba jött a MET mellett, mint lehetséges kereskedő, továbbra sincs válasz egyebek mellett arra a kérdésre, miért bízta meg a miniszter az állami MVM-et a feladattal, ha az nem volt rá felkészülve. Vagy ha fel volt rá készülve, miért nem saját maga keresett az ügyleten, miért adta tovább a lehetőséget egy olyan magáncégnek, a MET-nek, amelynek még valódi tulajdonosait sem mind ismerjük. (Akit meg ismerünk, az például Garancsi István, a Videoton focicsapat tulajdonosa.)

A manőver nagyon leegyszerűsítve: az állami MVM a kormány megbízásából mesterséges szűkület alatt tartotta a nyugati irányból érkező HAG gázvezetéket, akárcsak korábban az E.On, rátenyerelt a kapacitásra, majd a svájci központú, nemzetközi szinten is jelenlévő MET-et a piacon egyedüliként előre tessékelte.

A Világgazdaság pénteki cikkéből kiderül, hiába készülnek most átadni a szlovák-magyar gázvezetéket, amely ezt az állam által előidézett kínálati helyzetet lazítaná, az előzetes kapacitástenderen itt is a piaci szereplők importját erősen korlátozó helyzet formálódott. Az eljárást az Energiahivatal decemberben érvényteleníttette, új tender még nincs, "vagyis nyitott, mely importőrök férnek majd hozzá az új húsosfazékhoz" - írta a lap. Ilyen előzmények után azonban mindenképpen érdekes lesz figyelemmel követni a végeredményt. 

280 millió euró bevétele volt a MET-nek az üzletből

A MET korábban nem árulta el, hogy pontosan mennyit keresett az üzleten, Szabó Gergely, a MET Magyarország vezére legutóbb a Figyelőnek is azt mondta, erre nem lehet konkrét számot mondani, mivel "a teljes portfólió alapján értékelik a lehetőségeiket."

Azt viszont kedden közölték, mennyi volt a bevételük az ügyletből. Kiadtak egy közleményt, amelyben azt írták, a csoportszintű bevételük 4 milliárd euró volt, a bevételüknek pedig 7 százalékát jelentették az MVM-es szerződések. (Ez mostani árfolyamon számolva kb. 89 milliárd forint, igaz, most pont elég gyenge a forint.) A profitjuknak pedig a közlemény szerint még kisebb százalékát adta az ügylet.

Emellett szerintük az utóbbi hetekben valótlan állítások jelentek meg róluk a sajtóban és a politikai közbeszédben, amit "visszautasítanak". (Valószínűleg a 444 hosszú cikkére gondolhatnak, és a DK cikket követő nyilatkozataira.)

A teljes közlemény szó szerint:

"A MET Csoport visszautasítja az elmúlt hetekben a hazai sajtóban, illetve a politikai közbeszédben megjelent, a társaságot, illetve egyes kereskedelmi megállapodásait minősítő támadásokat. Az említett állítások valótlanok, és súlyosan félreértelmezik a megállapodások tényleges tartalmát, azok üzleti értékét. Azon megállapítások, miszerint az MVM károsultja, a MET pedig rendkívül nagy haszonélvezője volt a tranzakcióknak, manipulatív módon állítanak valótlant. Az említett szerződések összértéke a csoport árbevételének mindössze 7%-át, profitjának pedig még kisebb részét teszi ki. A MET Csoport nem ápol politikai kapcsolatokat, eredményeit nem tulajdonosi háttere révén érte el, nem jutott ezek révén semmilyen előnyhöz, így az erre vonatkozó vádakat határozottan elutasítja. A vállalat sikereinek alapja - megalakulása óta - a felkészült szakembereken túlmenően a piaci alapon hozott üzleti döntések voltak. A MET Csoport 8 országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon és további 13 európai kereskedelmi ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. Bevételének kevesebb, mint egynegyede származik csupán Magyarországhoz köthető tranzakciókból. A tavalyi év közel négymilliárd eurónyi csoportszintű árbevétele több ezer kereskedelmi tranzakcióból származik. A MET Csoport nyitott a szakmai vitára, támogatja a tények helyes értelmezését, azonban politikai csatározásokban nem kíván részt venni. A társaság kijelenti, hogy az elhangzott vádak tekintetében igazát jogi úton is érvényesíti, és kezdeményezi az elszenvedett reputációs és üzleti károk megtérítését."