12 fontos hír, amiről lemaradt a menekültválság miatt

2015.09.15. 17:12
Menekültválság, menekültválság, menekültválság - az utóbbi napok és hetek főcímei másról sem szólnak, ez érdekel most szinte mindenkit. Pedig a háttérben számtalan más fontos, a hétköznapjainkat is meghatározó döntés születik, és izgalmas esemény történik, ezekből gyűjtöttünk most össze tizenkettőt.

1. Összebeszéltek a gyógyszercégek, együtt csapolták meg az államot

A 2,5 milliárdos GVH-bírság jól jelzi az ügy súlyát. A cégek összeegyeztették az áraikat és felosztották a piacot, ezzel befolyásolva egy jelentős, kórházi gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzés eredményét. Most megbüntetik az Euromedic-Pharma Zrt.-t, a Hungaropharma Zrt.-t, a TEVA Zrt.-t, rajtuk kívül pedig két tanácsadó céget, a PharmaAuditot és a Mezadint. 

2. Már csak nálunk tűnik olyan biztosnak, hogy az atomerőmű a jövő

Miközben úgy tűnk, hogy a paksi atomerőmű bővítése öles léptekkel halad előre, most kapott meg egy újabb fontos engedélyt Brüsszeltől, Nyugat-Európában sorra jegelik a hasonló projekteket. Legutóbb a paksi bővítéssel összefüggésben is sokat emlegetett brit Hinkley Point C építői jelentették be, hogy bizonytalan ideig elhalasztják a beruházás elkezdését. Franciaországban a Flamanville projekt jutott hasonló sorsra és mára a finn Fennovoima jövője is nagyon bizonytalanná vált.

3. Különös mozgolódások a médiában

Az évi 80 milliárd forint közpénzből működő, az élő adásokra csatornánknént 8-10 millárdot, két év alatt taxira is félmilliárdot eltapsoló köztelevízió állítólag máris finanszírozási gondokkal küzd, amit ingatlanok eladásából enyhítene. Eközben azonban nincs hiány az új ötletekből, lapértesülések szerint hamarosan a mostani angol nyelvű híradó mellett orosz nyelvű híradót is indíthatnak az M1-en.

Közben az NMHH meghirdetett váci, piliscsabai, gyáli, péceli, esztergomi és dömösi helyi rádiós frekvenciákat is, Andy Vajna pedig a volt hajógyáris diszkótulajjal, az egykori Roxy Rádiót vezető Bakai Mátyással vágna közös rádiós bizniszbe. Az Andy Vajna filmbiztos tulajdonában álló Magyar Broadcasting a hírek szerint hétfőn szándéknyilatkozatot fogalmazott meg a TV2 Média Csoport Kft. megvásárlására is.

4. Villámgyorsan eladnak rengeteg állami földet

A kormány el akarja adni az állam tulajdonában lévő szántóföldek nagy részét, vagy 380 ezer hektárt, még az idén. Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár szerint ez a helyi gazdálkodóknak lesz jó, most nem lesznek majd olyan trükközések, mint a földbérleti pályázatoknál voltak, a nagybirtokos oligarchák pedig kifejezetten nem fognak neki örülni. Ahogy az EU sem, mert külföldieknek még mindig nem nagyon lehet magyar földet venni, de Bitay már alig várja, hogy ebbe belekössenek Brüsszelből. Az államtitkárral készült interjúnkat itt lehet elolvasni.

5. Most már biztos, hogy szétszedik a Corvinust, a diákok tüntettek

Január elsejével a Szent István Egyetemhez csatolják a Corvinus három budai karát, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint ez már eldöntött tény. Ehhez azonban a tanulóknak és a karok tanárainak sincs nagyon kedve, ezért a múlt héten több vonulásos tüntetést tartottak. Azt mondják, hogy nem azért mentek a jó nevű Corvinusra tanulni, hogy végül a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg, aggódnak a Corvinus brand elvesztése miatt.

6. Rogán szomszédja és Szijjártó haverja kommunikálhat 25 milliárd forint közpénzből

Már lehetett erről olvasni, de a héten a Közbeszerzési Értesítőben is megjelent, hogy melyik cégek nyerték el a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárd forintos megapályázatát. A nyertes cégek között ott van:

  • A HG 360 Reklámügynökség, Csetényi Csaba cége, aki arról nevezetet, hogy Rogán Antal szomszédja a Pasa Parkban, összesen 9 trafikkoncessziót és 1,5 milliárdnyi közbeszerzést nyert el, legutóbb pedig a Belváros önkormányzatától kapott 300 milliós megbízást a bevándorlásellenes plakátok terjesztésére. (Azóta az V. kerület önkormányzata azt írta nekünk, hogy ők semmilyen kapcsolatban nem állnak a HG 360-al.)
  • A Trinity International Communiations Kft., ami Kuna Tiboré, aki Szijjártó Péter nagy cimborája, és aki már annyi kommunikációs közbeszerzést nyert a Young and Partners nevű cégével, hogy inkább a Trinity-vel kezdett pályázni
  • a Mindshare Médiaügynökség pedig a BKK-val kötött egy 244 milliós szerződést tavaly, de már a baloldali kormányok alatt is bőven kapott zsíros állami megbízásokat.

Hogy még kik és mire kapták ezt az elég sok pénzt, arról itt írtunk bővebben.

7. A Fidesz és az Együtt összefogott az MSZP és a Jobbik ellen

Ezt a pikáns politikai szövetséget a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása hozta össze. Az ügyben nagy eséllyel népszavazás lesz, a Kúria legalábbis átengedte a szakszervezetek által megfogalmazott kérdést. A kormánypártok és az Együtt ellenzik a dolgot, politikusaik szerint a terv demagóg és betarthatatlan: számítások szerint a következő három évben 1000 milliárd forintba kerülne a dolog. Az MSZP és a Jobbik viszont felkarolták, a szocialisták ezzel kényszerítenék térdre a kormányt, a szélsőjobb pedig rég tervez valami hasonlót, amit még a választási programjában is beígért.

8. Meghalt Harangozó Teri

Az erről szóló hírt a menekültekhez kötődő események sem tudták teljesen háttérbe szorítani, de a visszaemlékezések azért mindenhol kisebb teret kaptak. Főleg a mostani 60-70 éves korosztály fiatalkorának volt meghatározó magyar énekese, de a Mindenkinek van egy álma című dalát alighanem azok is ismerik, akik még nem éltek a hatvanas évek végén.

És elég nagyot futott annak idején a Minden ember boldog akar lenni című slágere is, amivel ő lett Magyarország első aranylemezese. Harangozó Teri 65-ben a Ki mit tudon tűnt fel, körülbelül száz kislemezen énekelt. A család közleménye szerint egy gyors lefolyású tüdőbetegség vitte el.

9. Elon Musk atombombát dobna a Marsra

Az emberiség technológiakedvelő részét évtizedek óta eléggé foglalkoztatja a kérdés, hogy mit csináljon magával az ember, ha már teljesen kicsinálta a bolygót, amin kifejlődött. Az egyik kézenfekvő megoldás: keresni kell egy másik bolygót. Ez azonban közeli lakható bolygó hiányában nem annyira egyszerű.

A probléma megoldása egy közeli bolygó lakhatóvá tétele lenne, a SpaceX és a Tesla vezére, Elon Musk pedig elég meglepő megoldási javaslattal állt elő a héten. Musk arról beszélt ugyanis Stephen Colbert műsorában, hogy ha a bolygó sarkai felett atombombákat dobnánk le, azzal gyorsan fel lehetne melegíteni a Marsot, így pedig akár két-három éven belül is nagyjából lakhatóvá válna.

10. Bemutatták az új Apple kütyüket, a részvényeseket nem nyűgözték le a fejlesztések

Szerda este volt az Apple őszi sajtótájékoztatója, amin bemutattáka továbbfejlesztett érintőképernyővel beharangozott új iPhone-t, és az iPad Prót, aminek nagyobb lesz a képernyője, mint a korábbi iPadeknek. Bemutatták az új Apple TV-t és az Apple órát is (és volt legalább hat dolog is, amit elfelejtettek megemlíteni).

Az őszi sajtótájékoztató azért is fontos, mert az új fejlesztések bemutatása után attól függően, hogy a részvényesek elégedettek vagy szomorúak, a cég részvényindexe is el szokott indulni a hangulatnak megfelelő irányba. Most úgy tűnik nem volt olyan jó a hangulat, hiszen az Apple-részvények két százalékkal estek a bemutató után.

11. A foci, amiben nem szoktunk nyerni

A múlt hét elején a magyar válogatott ismét a meccs végi koncentrációhiány miatt nem tudta legyőzni az aktuális ellenfelét, most az északíreket. Ezen szomorkodhattunk, de igazából hétvégén fajsúlyosabb események történtek az európai fociban. A Manchester United simán hazaküldte a Liverpooolt, bár az edzőjük bejelentette, hogy úgyse lesznek most se bajnokok.

A Barcelona legyőzte az Atleticot, a Realban pedig formába lendült Ronaldo és kitömte az Espanolt. Még Dárdai csapata is nyerni tudott egy bombagóllal. Akik az NB2-t szeretik, azok biztos tudják, hogy a Szolnok nem tudta otthon megverni a Dunaújvárost, akik a hazai szuperligát, azoknak pedig a Fradi-Újpest lehetett különösen érdekes, ahol épp, hogy nyert az előbbi.

12. A foci, ami miatt nem szoktunk aludni

Ha kialvatlan embereket kezd el látni maga körül, az az amerikai foci miatt is lehet, mert hosszú idő után elindult az NFL is. Ráadásul egyből óriási csatával, rengeteg sérüléssel, a 8 hónapos, egyre feszültebb szünet minden őrülete kiszakadhatott a játékosokból. Ha megállíthatatlan szörnyekre, elképesztő mozdulatokra vagy mondjuk épp egy érthetetlenül elhasznált trükkre volt kíváncsi valaki, rögtön megkapta. Két újonc, sztárnak szánt irányító ráadásul egyből egymás ellen kezdett, aztán Mariota mennybe ment, míg a régi riválisának, Winstonnak rémálomszerűen alakult az első meccse.