Vida Ildikó visszatért Simicskáékhoz, állást is kapott

2015.09.26. 13:01
Valószínűleg nem ő fogja képviselni a céget az amerikai üzleti utakon.

A NAV korábbi elnöke felügyelőbizottsági tag lett a Simicska-Nyerges oligarchaduó agrárbirodalmának központi cégében, a Mezort Zrt.-ben – írja a hvg.hu. Vida Ildikó július végén távozott az adóhatóság éléről, de a lemondását már májusban benyújtotta.

Ahogy a hvg.hu írja, Vida Ildikót még az első Orbán-kormány idején Simicska Lajos vitte magával az akkor még APEH-neh hívott adóhivatalba elnökhelyettesének, előtte pedig a Mahir-birodalomba vonta be.

A Mezort Zrt. az Északnyugat-Dunántúlra kiterjedő Simicska-agrárérdekeltségeket fogja össze, melyek összesen több mint 18 ezer hektáron termesztenek növényeket, valamint a mérlegben 4770 tehénről és 30 ezer hízósertésről adtak számot. A Mezort tavaly 1,7 milliárd forint árbevételt és 98 millió adózott eredményt mutatott ki, a tulajdonosoknak pedig 102 millió osztalékot fizetett. A konszolidált mérleg alapján a saját tőke 16,7 milliárd, az árbevétel 9,8 milliárd, a nyereség pedig 1,6 milliárd volt.

A tavaly ősszel kirobbant amerikai kitiltási botrány során Vida Ildikó volt az egyetlen, aki elismerte, hogy rajta van azon a hatfős listán, akiket az Egyesült Államok korrupció miatt kitiltott az országukból. Vida lemondását a NAV éléről a budapesti amerikai nagykövetség üdvözölte.

Vida egyébként a munkatársainak írt körlevélben azzal indokolta a lemondását, hogy a NAV-ot és a személyét ért támadások során tanúsított hozzáállás "szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan", ráadásul Orbán Viktor kért tőle valamit, amit nem akart teljesíteni.