A londoni taxisoknak nem kell az Uber békeajánlata

2016.02.09. 15:10

Köszönik szépen, de nem kérik a londoni taxisok az Uber ajánlatát, ami szerint a black cab-ek egy évig ingyen használhatnák az Uber alkalmazást, hogy fölvegyék az utasaikat - írja a Guardian. A világhódító kocsimegosztó alkalmazás mögött álló cég Nagy Britanniában sincs igazán jóban a taxisokkal, volt már pereskedés, taxis sztrájk és a taxisok szerdára is terveznek tiltakozó akciót.

Az Uber úgy igyekezett volna oldani a feszültséget, békejobbként felajánlotta, hogy használják a fekete taxik is az Ubert, pontosabban hogy lehessen taxit is hívni Londonban az Uberen keresztül. Ráadásul egy évig még azt a 20 százalékot sem szedné le az Uber, ami amúgy a céget illeti a viteldíjból. Az Uber szerint ez segítene a taxisoknak új ügyfeleket bevonzani, az uberezők pedig így kiélvezhetik a taxik nyújtotta előnyöket, például azt, hogy a buszsávban vihetik őket egyik helyről a másikra.

A londoni taxisok szövetsége szerint viszont ez az egész csk egy PR fogás, a taxisoknak pedig amúgy sincs nagyon szüksége az Uberre, mert nekik is vannak más saját appjaik. Ezen kívül a taxisoknak nem tetszik, ahogy az Uber a sofőrjeivel bánik, ahogy az adózási morálját sem tartják szimpatikusnak, így a válaszuk az ajánlatra egy nagyon angolos "thanks, but no thanks".

Londonban az Uber legálisan működik, erről a brit legfelsőbb bíróság döntött, amikor kimondta, hogy a cég alkalmazása gyakorlatilag taxiórának minősül, vagyis az Uberesek gyakorlatilag taxik. Ez eléggé felháborította a londoni taxisokat, akiknek komoly feltételeknek kell megfelelnie, hogy megszerezzék a taxiórájukat, míg az Uber appot csak le kell tölteni.